Geplaatst op: 29 januari 2019

Algemene voorwaarden

Algemene voorwaarden. Wat houdt dit precies in en hoe stel je deze op? Ben je als ondernemer verplicht om deze voorwaarden op te stellen? In dit artikel vertellen wij je alles over de zogenaamde kleine lettertjes.

Deze kleine lettertjes zijn ook wel de spelregels tussen jezelf en de afnemer van je product of dienst. Het gaat om regels over bijvoorbeeld betalingen, levertijden, garanties en eventuele geschillen. Je bent als ondernemer niet verplicht om deze voorwaarden op te stellen, maar let hierbij wel op. Het kan namelijk zijn dat jouw brancheorganisatie het wel verplicht stelt om algemene voorwaarden te hanteren.

Wat is het nut van algemene voorwaarden?

Algemene voorwaarden zijn handig om op te stellen, zodat je bij een samenwerking duidelijke regels hebt over zaken die handig zijn om zwart op wit te hebben. Hier staan namelijk de voorwaarden die gelden op alle contracten die je aangaat. Door dit zwart op wit te zetten kun je hier, mochten er in het verloop van de samenwerking misverstanden ontstaan, altijd op terugvallen.

Wat staat er in deze kleine lettertjes?

In het Burgerlijk Wetboek wordt bepaald welke zaken er wel en welke zaken niet in de algemene voorwaarden mogen worden opgenomen. Vooral in de voorwaarden naar consumenten toe zijn er strengere voorwaarden. De consumenten worden in de regel beter beschermd, omdat er van ondernemers wordt verwacht dat zij hier meer verstand van hebben. En dus de extra bescherming niet nodig hebben.

Informeren over algemene voorwaarden

Op het moment dat je gaat samenwerken ben je verplicht om je klant van te voren op de hoogte te stellen van de algemene voorwaarden. Op deze manier stel jij je klant in de gelegenheid om eventuele vragen of wijzigingen te bespreken.

Algemene voorwaarden wijzigen

Dit mag, maar niet zomaar. Je kunt immers niet de spelregels veranderen tijdens het spel. Klanten dienen van wijzigingen op de hoogte worden gebracht en hebben hierbij de mogelijkheid om de overeenkomst op te zeggen. Denk dus goed na, voordat je een wijziging doorvoert, over de eventuele gevolgen.

Standaard algemene voorwaarden

Er zijn verschillende standaarden te vinden. Bij jouw branche vereniging kun je bekijken of er standaard voorwaarden te vinden zijn. Gebruik de standaard voorwaarden als uitgangspunt en pas deze aan waar nodig.

Wanneer zijn je  voorwaarden rechtsgeldig?

Op het moment dat je jouw algemene voorwaarden hebt opgesteld ben je er nog niet. Er zijn twee belangrijke eisen waar je aan moet voldoen om je voorwaarden rechtsgeldig te laten zijn. De eerste eis is dat de kopende partij van te voren de voorwaarden in moeten kunnen zien. Daarnaast moeten de voorwaarden ook officieel geaccepteerd worden door de klant. In de praktijk gaat dit automatisch als je klant de voorwaarden gezien heeft en hierna het contract ondertekent.

Als beide partijen algemene voorwaarden hanteren

Wat als je zaken gaat doen met een partij die, net als jij, algemene voorwaarden hanteert? Welke voorwaarden gelden dan? In principe dien je hier gezamenlijke afspraken over te maken. Als dit niet is gebeurd gelden in principe de voorwaarden van de partij die het aanbod heeft gedaan.

Wil je weten wat o2Factoring voor je kunt betekenen? Vraag hier je vrijblijvende offerte op.

Geschreven door: Julian de Block
Marketing Julian
Ik ben in 2019 het o2factoring team komen versterken als Junior Accountmanager. Na een jaar de sales kant van het bedrijf te hebben ervaren ben ik langzamerhand overgestapt naar het marketing team. Hier werk ik aan nieuwe acties en het verbeteren van de interne processen. Ook schrijf ik hier een daar een artikel of blog over van alles wat met factoring te maken heeft.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

    Bedankt voor je aanvraag.

    Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

    Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
    Waarom wil je gebruik maken van factoring?
    Ik wil zorgeloos ondernemen