Geplaatst op: 16 juni 2022

American factoring

“ Voordat we in American factoring duiken starten we met het kort uitleggen van het begrip factoring. Factoring is een dienstverlening waarbij je als ondernemer de mogelijkheid hebt om jouw B2B facturen te verkopen. Deze facturen worden dan, ongeacht de betalingstermijn, binnen een geringe tijd aan je uitbetaald. Als je aanvraag is goedgekeurd, is dit in de praktijk binnen 24 uur. American factoring is één van de verschillende soorten factoring met zijn eigen kenmerkende eigenschappen en voordelen. We leggen je in deze blog alles uit over American factoring. “

American factoring

De meest bekende soorten factoring zijn traditionele factoring en American factoring. Bij traditionele factoring breng je al facturen onder bij de factoringmaatschappij. American factoring is een stuk flexibeler. Bij deze vorm van factoring bepaal je namelijk zelf welke factuur je wilt voorfinancieren en welke niet.

Wat is american factoring?

American factoring is een van de snelst groeiende alternatieve factoring methodes. Het is een eenvoudige, snelle en flexibele financieringsvorm. Wanneer je kiest voor American factoring bepaal je zelf welke facturen je wil verkopen aan de factoringmaatschappij. Wil je maar 1 factuur laten voorfinancieren? Geen probleem. Je betaalt enkel de kosten voor deze factuur en je zit verder nergens aan vast. Je hebt het beheer geheel in eigen hand.

American factoring is ideaal voor ZZP’ers en MKB’ers

Veel ZZP’ers en MKB’ers kiezen voor American factoring, terwijl grote bedrijven vaker gebruikmaken van traditionele factoring. Vooral de flexibiliteit van American factoring spreekt veel ondernemers aan. Je zit niet vast aan langlopende contracten en je houdt zelf de regie. Ook zijn de voorwaarden om klant te worden minder streng. Bij American factoring wordt de kredietwaardigheid van je debiteuren gecheckt. Je hoeft daarom niet aan bepaalde omzeteisen te voldoen. Dit in tegenstelling tot traditionele factoring, waarbij vaak een minimum jaaromzet vereist wordt.

Hoe werkt deze vorm van factoring?

American factoring werkt zeer eenvoudig. De aanmeld eisen zijn minimaal waardoor je binnen enkele werkdagen al klant kunt zijn. Bij o2Factoring werkt dit als volgt: je vraagt vrijblijvend een offerte aan via onze website. Binnen één werkdag nemen we contact met je op. Vervolgens vragen we om enkele documenten, zoals bijvoorbeeld een ID, bankpas en het contract met je opdrachtgever. Als je akkoord gaat met de offerte is het tijd om het contract te tekenen. Welkom!

American factoring visual

Daarna kun je zelf kiezen welke facturen je wilt laten voorfinancieren en welke niet. Deze facturen worden dan, ongeacht de betalingstermijn, binnen een geringe tijd aan je uitbetaald. Als je aanvraag is goedgekeurd, is dit in de praktijk binnen 24 uur. De factormaatschappij wordt juridisch eigenaar van de factuur en neemt ook het debiteurenbeheer en het faillisementrisico van je over.

Kosten van American factoring

Voor slechts een klein percentage van je factuurbedrag kun je je facturen laten voorfinancieren. Dat percentage ligt niet vast, maar is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het factuurbedrag, de gemiddelde omzet, de kredietwaardigheid van je debiteur en de betalingstermijn. Afhankelijk van de bovenstaande factoren ligt het percentage tussen de 2% en 4,5% van jouw factuurbedrag.

De voor- en nadelen van American factoring

Voordelen american factoring

Hieronder nog even alle voordelen van American factoring op een rijtje:

Direct je geld

 • Eén van de voornaamste voordelen van American factoring is de directe betaling. Waar je normaal 30 tot soms wel 60 dagen moet wachten totdat je factuur uitbetaald wordt, ontvang je de betaling van je factuur vaak al binnen 24 uur. Je beschikt hiermee direct over werkkapitaal waarmee je verdere investeringen kan maken en je bedrijf kan laten doorgroeien.
 • Geen debiteurenbeheer

  De meeste factormaatschappijen kopen niet alleen je factuur, maar nemen ook het debiteurenbeheer over. Dit betekent dat jij geen tijd meer hoeft te steken in het najagen van wanbetalers. Dit scheelt een hoop tijd en zorgen. o2Factoring verstuurt voor jou de herinneringen en belt je opdrachtgevers na. Onze professionals zijn hierin zeer ervaren. Met hun professionele aanpak zorgen ze ervoor dat de goede relatie tussen jou en je klant behouden blijft.

 • Verzekering faillissementsrisico

  Het risico op faillissement van je klant dekt de factormaatschappij in veel gevallen voor je af. Dit geeft je meer zekerheid dat jouw factuur betaald gaat worden. Je verlaagt hiermee het zogenaamde ondernemersrisico.

 • Flexibiliteit

  Bij American factoring bepaal je zelf welke facturen je verkoopt en welke niet. Je zit hierbij niet vast aan een langlopend contract. Bij sommige factormaatschappijen kun je zelfs eenmalig gebruik maken van factoring. Factoring wordt dus op afroep beschikbaar en beweegt met jou, als ondernemer, mee.

Nadelen american factoring

Kosten

Net zoals bij een banklening of andere financieringsvorm betaal je voor de dienst. De kosten voor American factoring zijn vaak iets hoger dan bij traditionele factoring.

Screening debiteuren

Een belangrijke voorwaarde voor het gebruik van American factoring is de kredietwaardigheid van je klant. Wanneer de financiële positie van je klant niet positief is, dan kan de factormaatschappij de facturen voor deze klant afwijzen. Dit kun je ook als een voordeel zien. Is jouw klant niet kredietwaardig? Dan kun je jezelf de vraag stellen of je wel voor deze klant aan de slag wilt gaan en daarmee het bijbehorende risico wilt lopen.

Het ‘uit handen geven’ van je factuur

Het voelt voor sommige ondernemers spannend om een factuur uit handen te geven. Echter krijg je bij o2Factoring toegang tot een factoringportal. Dit is jouw klantomgeving waar je 24/7 inzicht hebt in de door jou ingestuurde facturen. Je houdt tijd over omdat je je niet druk hoeft te maken over de handelingen, maar je behoudt wel het overzicht.

American factoring v.s. traditionele factoring

American factoring is geschikt voor iedere ondernemer met kredietwaardige opdrachtgevers. Om in aanmerking te komen voor traditionele factoring zijn er wat meer vereisten. Bij deze vorm van factoring draag je je gehele debiteurenportefeuille over aan de factormaatschappij en moet je voldoen aan bepaalde omzeteisen en garanties. Elke factuur moet ondergebracht worden bij de factormaatschappij en je hebt vaak een contract voor een langere periode. Daarnaast wordt het debiteurenbeheer en faillissementrisico bij traditionele factoring meestal niet overgenomen. Dit alles zorgt er voor dat deze vorm van factoring meer geschikt is voor grotere ondernemingen.

American factoring versus Traditionele factoring vergelijking

Probeer ons uit met één factuur.

Ben je nieuwsgierig geworden of o2Factoring ook iets voor jouw onderneming kan betekenen? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. We bieden bij o2Factoring American factoring aan, dus je kunt onze dienstverlening al uitproberen met één factuur!

 

 

Geschreven door: Julian de Block
Marketing Julian
Ik ben in 2019 het o2factoring team komen versterken als Junior Accountmanager. Na een jaar de sales kant van het bedrijf te hebben ervaren ben ik langzamerhand overgestapt naar het marketing team. Hier werk ik aan nieuwe acties en het verbeteren van de interne processen. Ook schrijf ik hier een daar een artikel of blog over van alles wat met factoring te maken heeft.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

  Bedankt voor je aanvraag.

  Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

  Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
  Waarom wil je gebruik maken van factoring?
  Ik wil zorgeloos ondernemen