Geplaatst op: 14 oktober 2020

Debiteurenrisico: hoe kun je dit risico beperken?

De definitie van debiteurenrisico is als volgt. ‘Debiteurenrisico is het risico dat een debiteur niet aan zijn verplichtingen kan óf wil voldoen.’ Een factor waar je als (startende) ondernemer in meer of mindere mate mee te maken krijgt.

Je levert je diensten aan je klant en stuurt vervolgens een factuur voor de geleverde dienst(en). Dit komt in feite neer op een openstaand krediet bij jouw klant. Daarnaast dien je ook te wachten op de afgesproken betalingstermijn.

Het is belangrijk om je debiteurenrisico te beperken. Waarom? Als betaling van je klant(en) uitblijft kan dit een vervelende uitwerking hebben op de cashflow van je onderneming. Afhankelijk van de openstaande facturen, met name aantallen en bedragen, kan dit problemen opleveren voor de liquiditeit van het bedrijf. In het ergste geval kan dit zelfs leiden tot faillissement!

Hoe kun je het debiteurenrisico beperken?

Kredietwaardigheid

Controleer allereerst de kredietwaardigheid van je klant. Dit kun je doen door bijvoorbeeld jaarverslagen in te zien. Dat kan via de website van de Kamer van Koophandel. Daarnaast kun je gebruik maken van je netwerk of op zoek gaan naar ervaringen van andere ondernemers met deze klant.

Maak duidelijke betalingsafspraken

Zorg er voor dat je duidelijke afspraken maakt met je klant(en) over de betalingstermijn. Dit kun je samen in overleg doen. Wellicht dat de mogelijkheid zich voordoet dat je klant op voorhand een aanbetaling doet. Of misschien bereid is om de betalingstermijn in te korten. Leg deze afspraken vervolgens zwart-op-wit vast, zodat je hier altijd op kunt terugvallen.

Wacht niet te lang met factureren

Je facturatie is ook een belangrijke factor. Hoe eerder je je factuur aan je klant verstuurt, hoe sneller de klant deze betaling ook kan voldoen. Achteraf kun je altijd contact opnemen met de crediteurenadministratie. Zo ben je er 100% zeker van dat je factuur in goede orde is aangekomen.
Mocht de betalingstermijn onverhoopt aflopen, zorg er dan voor dat je je debiteurenbeheer goed op orde hebt. Start met de procedure zodra de betalingstermijn is verstreken.

Een alternatieve oplossing is ook door het debiteurenrisico uit handen te geven. Dit kun je doen aan de hand van factoring. Het factoringbedrijf neemt in vele gevallen het debiteuren- en faillissementsrisico over.

 

Gepubliceerd door: Susanne de Jong

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

Bedankt voor je aanvraag.

Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
Waarom wil je gebruik maken van factoring?
Ik wil zorgeloos ondernemen