Geplaatst op: 3 augustus 2021

Factoring & duurzaam ondernemen

Om verduurzaming binnen jouw onderneming door te voeren zal de nodige investering moeten plaatsvinden. Tenzij je natuurlijk vanaf de start van de onderneming processen al duurzaam hebt ingericht. In dat geval hebben de meeste investeringen al plaatsgevonden. Tenzij je er nu voor kiest om de overstap te maken, dan kan het zo zijn dat dit een flinke investering van je vraagt. Een manier om dit gemakkelijk uit te voeren is mogelijk met behulp van alternatieve financiering. Wist je dat factoring bijvoorbeeld kan bijdragen aan duurzaam ondernemen?

Waarom kiezen voor verduurzaming?

Als ondernemer kun je meerdere redenen hebben om jouw bedrijf duurzamer te maken. Dat kan enerzijds te maken hebben met sociale verantwoordelijkheid, zoals bijvoorbeeld het welzijn van de aarde en het milieu. Anderzijds kan verduurzaming ook economische voordelen bieden. Neem als voorbeeld het energieverbruik. Deze investering kan zichzelf terugverdienen op de jaarlijkse kostenpost, als je als bedrijf verduurzaming effectief toepast. Jaarlijks kun je hier geld op besparen door bijvoorbeeld gebruik te maken van groene energie en hier spaarzamer mee om te gaan. Een initiatief wat de overheid steunt, zoals de SDE++ subsidie of de Energie-investeringsaftrek regeling (EIA).

Als je als onderneming meer wilt verduurzamen, kan dit ook leiden tot een verbetering van het imago. Zo blijkt dat 76% van de consumenten bedrijven sympathieker vinden als je een hoger maatschappelijk doel nastreeft, aldus Dossier Duurzaam 2019. Een bijkomend voordeel is dat verduurzaming meer investeerders en (gemeentelijke) partijen aantrekt. Zo hebben ondernemers met een groen profiel al snel een streepje voor.

Verduurzamen zonder lening

Over het algemeen kiezen ondernemers voor de traditionele weg om investeringen te bekostigen, zoals het aanvragen van krediet bij de bank. Daar staat wel tegenover dat je deze lening met rente dient af te lossen. Je kunt de lening wel eerder afbetalen, maar houd dan wel rekening met een eventuele boetebetaling. Een andere mogelijkheid is het verkrijgen van liquiditeit d.m.v. alternatieve financiering. Dat kan het inschakelen van een business angel zijn, dankzij crowdfunding of door gebruik te maken van factoring.

Crowdfunding

Dankzij een crowdfunding campagne haal je geld op via de publieke sector om vervolgens te investeren in verduurzaming. Het enige wat een uitdaging kan zijn is de consument over te halen om in jouw idee te investeren. Deze alternatieve mogelijkheid zal niet voor elke bedrijf of branche een oplossing bieden.

Business angel

Een business angel is breder inzetbaar. Dat wil zeggen dat een investeerder geld verstrekt in ruil voor een aandeel binnen de onderneming. Het feit dat er een aandeelhouder bijkomt kun je als nadelig ervaren. Een positief aspect is dat een business angel niet alleen maar investeert, maar ook een adviserende rol kan hebben. Zo kun je dus bijvoorbeeld advies krijgen over hoe je een investering het beste kunt doorvoeren.

Factoring

Ter afsluiting is er ook factoring. En factoring zorgt ervoor dat je je liquiditeit naar voren haalt door facturen te laten voorfinancieren. Zo hoef je niet langer op de betalingstermijn te wachten en kun je op korte termijn investeren. Zonder gebruik te moeten maken van een investeerder of een lening. Het voordeel is dat factoring geen schuld is die je aangaat, je haalt als het ware de betaling naar voren. Het nadeel is wel dat je afhankelijk bent van het aantal facturen dat je verstuurd. Voor deze dienstverlening worden ook kosten in rekening gebracht: de factorfee. Een percentage dat wordt berekend op basis van jouw factuur.

Factoring kan bijdragen aan duurzaam ondernemen. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Vraag dan gerust een vrijblijvende offerte op.

Geschreven door: Susanne de Jong
auteur voor o2factoring
Aangenaam! Mijn naam is Susanne en verantwoordelijk voor de marketing & communicatie bij o2Factoring. Ik krijg veel energie van strategieën uitdenken, content creëren, blogs schrijven... noem maar op. Naast deze toffe werkzaamheden 'bezocht' ik in m'n vrije tijd het liefst concerten en festivals, of ben ik te vinden achter het drumstel.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

    Bedankt voor je aanvraag.

    Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

    Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
    Waarom wil je gebruik maken van factoring?
    Ik wil zorgeloos ondernemen