Geplaatst op 29 januari 2018

Factuur maken

o2Factoring
betaalt je facturen
binnen 24 uur uit.

Bij het ondernemerschap hoort het maken van facturen. Maar hoe werkt dat eigenlijk een factuur maken? Welke gegevens moet je wettelijk gezien op je factuur plaatsen? Wat is handig om daarnaast te vermelden op je factuur? Wij vertellen je alle informatie over wat je moet weten over het maken van je factuur.

Wettelijke factuureisen

De volgende gegevens dienen wettelijk gezien op je factuur vermeldt te worden:

 • Je bedrijfsnaam + bedrijfsnaam van je klant
 • Eigen adres + adres van je klant. Let er hierbij op dat je geen postbusadressen mag gebruiken
 • Je BTW-nummer
 • Je KVK-nummer
 • De datum waarop de factuur verstuurd is
 • Een uniek factuurnummer. Let op dat dit nummer opeenvolgend is
 • Een omschrijving van de diensten of goederen
 • De hoeveelheid goederen of diensten die zijn geleverd
 • De datum waarop de goederen of diensten zijn geleverd, of de datum van een vooruitbetaling
 • Het bedrag dat je rekent exclusief BTW
 • Het BTW tarief wat je in rekening brengt
 • Het BTW bedrag

Tips

Er zijn daarnaast ook enkele gegevens die niet verplicht op de factuur hoeven te staan, maar welke wel handig zijn om te vermelden. Denk hierbij aan de toevoeging van een betalingstermijn of een vervaldatum van de factuur. Mocht het zo zijn dat je factuur niet op tijd betaald wordt dan kan je hier altijd op terugvallen. Let er wel op dat je deze afspraak met je klant vastlegt, zodat je naderhand niet voor verrassingen komt te staan.

De belangrijkste toevoeging is het eigen rekeningnummer. Het is niet verplicht een rekeningnummer op de factuur te plaatsen, echter maakt dit het werk van een crediteurenadministratie wel een stuk makkelijker.

Vormgeving

Als alle gegevens op je factuur vermeldt staan is het natuurlijk wel van belang dat alles goed leesbaar is. Een sierlijk lettertype met grote krullen staat misschien gezellig, maar in de praktijk is dat vaak slecht te lezen. Kies voor een duidelijk lettertype in een grootte van minimaal 10. Het makkelijkste is om één keer een goede vormgeving voor je factuur op te zetten, zodat je hierna enkel hoeft in te vullen. Denk er ook aan dat je logo een mooi plekje op je factuur verdiend, maar niet de halve pagina hoeft te vullen.

Mocht vormgeving niet je sterkste kant zijn kan je er voor kiezen om door een grafisch vormgever een factuur lay-out op te laten stellen. Hier hangt natuurlijk wel een kostenplaatje aan vast, maar het is een eenmalige uitgaven waar je hopelijk voor lange tijd plezier en gemak van beleeft. Daarnaast zijn er ook enkele gratis lay-outs op internet beschikbaar. Bijvoorbeeld hier. Je hoeft hier enkel je logo in te plaatsen en je kan het meer eigen maken door een ander lettertype of kleur kiezen.

Geen betalingstermijn meer?

Zodra jij je factuur verstuurd begint het wachten op de betalingstermijn. Een gemiddelde betalingstermijn in Nederland varieert tussen de 30 en 40 dagen. Maar door gebruik te maken van de dienstverlening van o2 Factoring kan jij je facturen binnen 24 uur uit laten betalen. Hierdoor beschik je direct over liquide middelen die je kan gebruiken om de groei van je bedrijf te financieren.

Neem gerust contact op als je meer informatie over factoring wilt ontvangen.

 

Ontdek hoe o2 Factoring werkt

Wij sturen je een e-mail met extra informatie over onze dienstverlening.