Geplaatst op: 7 september 2020

Financiering startende onderneming

Een concept wordt een plan en dat plan komt tot uitvoering. Alles staat uitgedacht op papier: het product, de marketing, het bedrijfspand etc. Succes gegarandeerd? Een goed plan tot uitvoering brengen kost geld. Wat is het plan voor de financiering van je startende onderneming? Om je goed op weg te helpen, hebben we wat vormen voor de financiering van een startende onderneming voor je op een rij gezet.

Financieringsopties op een rij

1. ‘Traditionele’ lening

De meest bekende en voor de hand liggende is een lening aanvragen bij de bank. Banken staan er wel om bekend dat ze niet zomaar akkoord gaan met een lening. Zeker in het geval van een startende onderneming lening. Deze financiële instanties willen hun risico’s natuurlijk zoveel mogelijk beperken. Zodoende dien je ook te beschikken over een ondernemingsplan. Hier staat duidelijk het toekomstperspectief in omschreven en hoe je ervoor gaat zorgen dat de onderneming rendabel wordt. Dit is o.a. aan de hand van een financiële analyse en marketingplan.

2. Borgstelling door de overheid

Mocht je niet in aanmerking komen voor een lening, kun je ook aanspraak maken op de borgstellingsregeling. Kleine ondernemingen kunnen zich hier op beroepen voor het midden- en kleinbedrijf. Dit is een financiering voor starters. Het is makkelijker om voor deze lening in aanmerking te komen, omdat de overheid voor een deel van je lening garant staat. Wil je meer weten over de borgstellingsregeling? Klik hier voor meer informatie.

3. Particuliere investeerders

Een andere mogelijkheid zijn business angels. Je kunt dan een beroep doen op particuliere investeerders. Zij beschikken over voldoende financiële middelen om in jouw onderneming te investeren. Daarnaast zijn business angels ook bereid om hulp te bieden in de vorm van advies, door kennis en ervaring te delen, bij startende ondernemingen. Wat als nadeel kan worden ervaren, is dat business angels graag inspraak willen hebben aangaande je bedrijfsvoering.

4. Crowdfunding

Crowdfunding is al een vaak gebruikte vorm van financiering voor starters. Deze financieringsvorm wint aan populariteit en wordt ingezet om een grote groep mensen te overtuigen om te investeren in jouw onderneming. Via deze website worden ondernemers en (particuliere) investeerders bij elkaar gebracht. Je pitcht je uitgewerkte idee en wilt investeerders de toegevoegde waarden laten inzien. Op deze manier kun je een groot bedrag aan investering inzamelen.

5. Financieringsmix

Je kunt er ook voor kiezen om meerdere financieringsvormen te combineren. Dit wordt ook wel een financieringsmix genoemd. Het kan zo zijn dat een vorm van financiering niet voldoende is om het gehele bedrag te financieren. Je kunt dit wel bereiken door bijvoorbeeld gebruik te maken van een banklening, business angels en crowdfunding. Indien je beschikt over meerdere investeerders, zijn banken ook sneller bereidt om een lening aan je te verstrekken.

6. Factoring

Factoring is ook een vorm van financiering. In de praktijk kan het vervelend zijn als debiteuren en lange betaaltermijn hanteren. Het bedrag kan je goed gebruiken om je onderneming te laten groeien of investeringen mee te doen. Het factoringbedrijf zorgt ervoor dat je binnen 24 uur beschikt over je eigen geld. Het factoringbedrijf wacht de betalingstermijn af en wordt terugbetaald door je opdrachtgever. Zo kom je niet vast te zitten en kun je direct verder met ondernemen.

Geschreven door: Susanne de Jong
auteur voor o2factoring
Aangenaam! Mijn naam is Susanne en verantwoordelijk voor de marketing & communicatie bij o2Factoring. Ik krijg veel energie van strategieën uitdenken, content creëren, blogs schrijven... noem maar op. Naast deze toffe werkzaamheden 'bezocht' ik in m'n vrije tijd het liefst concerten en festivals, of ben ik te vinden achter het drumstel.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

    Bedankt voor je aanvraag.

    Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

    Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
    Waarom wil je gebruik maken van factoring?
    Ik wil zorgeloos ondernemen