Geplaatst op: 21 maart 2022

Geld lenen zonder bank

Vroeger kon je alleen bij de bank terecht voor een lening. Geld lenen zonder bank leek niet mogelijk. Er waren maar weinig aanbieders van leningen, en zij bepaalden de regels. Dat verhoogde voor veel ondernemers de drempel een lening af te sluiten. Sinds de jaren 2000 is daar flink verandering in gekomen. In dit artikel bekijken we de verschillende vormen van alternatieve financiering.

Alternatieve financiering, interessant voor ondernemers

Een alternatieve vorm van financiering is een niet-bancaire vorm van financiering. Makkelijker gezegd, een vorm van financiering die niet afkomstig is van banken. De financiering door banken is niet vervangen, maar alternatieve financiers bieden een aanvulling. De alternatieve financiers zijn in het gat gesprongen dat de bank heeft gecreëerd. Kenmerkend voor deze financiers is dat ze heel goed inspelen op de wensen van de ondernemer. Mede om deze reden is alternatieve financiering interessant voor ondernemers. Het aanvraagproces bij alternatieve financiers is snel, eenvoudig en persoonlijk. Bij bancaire financiering daarentegen kan het lang duren en moet je veel documentatie aanleveren.

Waarom geld lenen zonder bank voordelig kan zijn

Alternatieve vormen van financiering zijn flexibeler. Je hoeft de deur er niet meer voor uit, want alles is online te regelen. Omdat er door de financier minder kosten worden gemaakt is de rente vaak ook lager.

Waar leen je geld zonder bank?

Voor het geld lenen zonder bank, oftewel alternatieve financiering, zijn verschillende mogelijkheden. Hieronder behandelen we er drie van.

 • Vrienden en familie
 • Factoringmaatschappij
 • Peer-to-peer leningen (kredietmarktplaats)

1. Geld lenen van bekenden

Het is prettig als je vrienden of familieleden willen investeren in jouw bedrijf, maar weet waar je aan begint. Het is altijd belangrijk goede afspraken te maken over een lening. Wanneer je geld leent van bekenden is dat extra belangrijk. Bij een onderhandse lening, ofwel een lening die niet openbaar wordt aangeboden, is het belangrijk dat er een duidelijk contract wordt opgesteld. Bedenk voor dat je een lening afsluit bij familie of vrienden goed of jullie relatie bestand is tegen eventuele zakelijke tegenslagen.

2. Verkoop je facturen aan een factoringmaatschappij

Een andere alternatieve vorm van financieren is factoring. Het is een zogenaamde debiteurenfinanciering. Dat klinkt spannender dan het is. Als ondernemer breng je jouw facturen onder bij een factoringmaatschappij en zij betalen een groot deel van jouw facturen vrijwel direct aan je uit. Dit is een vorm van lenen, want zij nemen de betaaltermijn en het eventuele risico van je over. Dit tegen een percentage van het factuurbedrag.

3. Geld lenen via een marktplaats voor krediet

Peer-to-peer krediet, of een peer-to-peer lening is een manier om zakelijke financiering aan te trekken bij een (groot) aantal private investeerders. Een hele mond vol, maar na het lezen van het volgende woord is het al een stuk duidelijk denken we: Crowdfunding, ofwel geld lenen van het grote publiek. Je vertelt zoveel mogelijk mensen over jouw idee en vraagt of zij daar geld in willen investeren. Dit doe je via een crowdfundingplatform (kredietmarktplaats) waar je een campagne aanmaakt.

Direct geld nodig? Probeer ons uit met 1 factuur

Vraag direct een offerte aan.

Geschreven door: Julian de Block
Marketing Julian
Ik ben in 2019 het o2factoring team komen versterken als Junior Accountmanager. Na een jaar de sales kant van het bedrijf te hebben ervaren ben ik langzamerhand overgestapt naar het marketing team. Hier werk ik aan nieuwe acties en het verbeteren van de interne processen. Ook schrijf ik hier een daar een artikel of blog over van alles wat met factoring te maken heeft.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

  Bedankt voor je aanvraag.

  Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

  Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
  Waarom wil je gebruik maken van factoring?
  Ik wil zorgeloos ondernemen