Geplaatst op: 9 maart 2022

De geschiedenis van factoring

Factoring is voor sommigen een relatief nieuw begrip. Toch is het geen nieuw concept. Sterker nog, factoring is zo oud als de weg naar Rome en waarschijnlijk nog ouder. Sinds het begin van de handel en commercie hebben bedrijven behoefte gehad aan een vorm van financiering (geld of andere ruilmiddelen). In een wetboek uit 1754 voor Christus van het oude Mesopotamië, de Codex van Hammurabi, worden de regels van factoring al vastgelegd. Vervolgens zijn er in alle opeenvolgende beschavingen vormen van factoring of handelsfinanciering teruggevonden. In de Romeinse tijd werd factoring op grote schaal toegepast om zo de internationale handelsstroom van goederen op gang te kunnen houden.

Factoring door de eeuwen heen

In de jaren 1300 en 1400 begon factoring in heel Europa vorm te krijgen. Het startte met een groep handelsbankiers die voorschotten gingen verstrekken aan boeren die hun graan aan het buitenland verkochten. Door de jaren heen werd deze vorm van financiering in de graanhandel steeds meer geadopteerd. Ook andere handelaren gingen gebruik maken van deze vorm van financiering, zoals de kledinghandelaren in Engeland.

Toen Engelse Kolonisten in de jaren 1600 en 1700 de Atlantische Oceaan overstaken naar Amerika was factoring behoorlijk ingeburgerd. Omdat de reis van Europa naar Amerika lang duurde, maakten de kolonisten veel gebruik van factoring. Op deze manier konden ze hun reis en goederen bekostigen en waren ze in staat om constant meer goederen te leveren en hun vloot uit te breiden. Handelsbankiers betaalden voor de reis een gedeelte van de verkoopfacturen aan de verkopers en zodra de goederen na hun reis op de bestemming waren betaalde de koper de factuur.

Doordat factoring in deze tijd op grote schaal werd ingezet door de verschillende handelscompagnieën, ontstond er een brede adaptatie van factoring over verschillende handelstakken.

Recente factoring ontwikkelingen

Eind jaren negentig was factoring uiteindelijk een domein van de grote banken geworden. Het factoringproduct werd vooral aangeboden aan grote (internationale) bedrijven. Dit, omdat factoring ten opzichte van leningen meer handelingen voor banken met zich meebracht. Daardoor was factoring pas efficiënt vanaf een flink handelsvolume.

Met de adaptatie van internet en de digitalisering van boekhoudingen en facturatie, kon ook het factoringproces efficiënter worden ingericht. Niet-bancaire bedrijven zijn hier na het jaar 2000 op ingestapt. Zij hebben factoring met behulp van moderne technieken toegankelijk gemaakt voor bedrijven van elke omvang.

Factoring voor ondernemers

Vandaag de dag is factoring een concurrerende markt geworden waarbij klanten de keuze hebben uit verschillende vormen van factoring. Vaak zijn de processen zo goed ingericht dat het aanmeldproces bij een factoringbedrijf niet langer dan 24 uur hoeft te duren en dat vervolgens facturen binnen een paar uur na het versturen al worden uitbetaald door de factoraar.

Ben je benieuwd geworden of factoring ook iets voor jou is?  Neem contact op of vraag een vrijblijvende offerte aan!

Geschreven door: Julian de Block
Marketing Julian
Ik ben in 2019 het o2factoring team komen versterken als Junior Accountmanager. Na een jaar de sales kant van het bedrijf te hebben ervaren ben ik langzamerhand overgestapt naar het marketing team. Hier werk ik aan nieuwe acties en het verbeteren van de interne processen. Ook schrijf ik hier een daar een artikel of blog over van alles wat met factoring te maken heeft.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

    Bedankt voor je aanvraag.

    Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

    Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
    Waarom wil je gebruik maken van factoring?
    Ik wil zorgeloos ondernemen