Werkkapitaal. Je kunt er niet teveel van hebben, maar ook zeker niet te weinig. Je hebt werkkapitaal nodig om aan je verplichtingen te voldoen, maar een teveel aan werkkapitaal betekent ook dat er teveel kapitaal vastzit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voorraden of een groot openstaand debiteurenportfolio. Veel ondernemers zijn dan ook op zoek naar een gezonde balans tussen een gereduceerd werkkapitaal en een positieve cashflow.
Wat is werkkapitaal?
Het werkkapitaal is te berekenen door de vlottende activa van de vlottende passiva af te trekken. Onder vlottende activa vallen o.a. de voorraden, debiteuren en liquide middelen. Onder vlottende passiva vallen o.a. crediteuren en kortlopende schulden. Het kapitaal wat je overhoudt moet voldoende zijn om aan je dagelijkse verplichtingen te voldoen. Zoals de uitbetaling van verloningen, het betalen van leveranciers of bijvoorbeeld het bijvullen van de voorraden.
Werkkapitaal financieren
Heb je een tekort aan werkkapitaal? Dan is het belangrijk om te weten welke factoren werkkapitaal beïnvloeden. Dit betreft de volgende drie factoren: debiteuren, voorraden en crediteuren.
Debiteuren
Als het lang duurt voordat een debiteur de factuur betaald, betekent dit ook dat jij lang moet wachten op je geld. En een lange betalingstermijn is niet gunstig als het gaat om werkkapitaal.
Voorraden
Bij voorraden geldt hetzelfde principe als bij debiteuren. Hoe langer de voorraad in het magazijn staat, hoe langer het duurt voordat je er geld voor ontvangt.
Crediteuren
Bij crediteuren is het andersom. Hoe langer het duurt voordat jij een crediteur betaald, hoe langer jij beschikking houdt over inzetbaar werkkapitaal.
Zelf werkkapitaal verbeteren
Nu we weten welke factoren er invloed hebben op het werkkapitaal zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het werkkapitaal te verbeteren.
Verbeter je debiteurenbeheer
Bekijk waar jij snel winst kunt behalen op basis van onderstaande punten:
- Betalen jouw klanten facturen op tijd?
- Binnen hoeveel dagen worden jouw facturen gemiddeld betaald?
- Heb je vaak te maken met facturen die niet betaald worden?
Aan de hand van deze antwoorden kun je concluderen of er mogelijke verbeterpunten zijn. Stel dat maar een kwart van jouw facturen op tijd betaald worden. Dan kun je vervolgens analyseren waarom jouw facturen zo vaak te laat betaald worden.
Voorraadcontrole
Controleer en beheer je voorraad zorgvuldig. Waak ervoor dat je niet teveel voorraad opbouwt. Zorg ervoor dat vraag en aanbod goed op elkaar aansluiten.
Verleng je betalingstermijn
Voor bestaande samenwerkingen is het lastig om de betalingstermijn ineens te verlengen. Je kunt in eerste instantie proberen om dit in overleg te doen, maar het is ook begrijpelijk dat de wederpartij hier niet blij mee zal zijn. Bij nieuwe partijen of opdrachtgevers kun je er wel voor kiezen om een langere betalingstermijn te hanteren.
Werkkapitaal financieren
Zie je geen mogelijkheden om zelf je werkkapitaal te verbeteren? Factoring kan je een antwoord bieden. Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen binnen 24 uur uitbetaald, ongeacht de betalingstermijn die jij met je debiteur hebt afgesproken. O2Factoring neemt daarbij het debiteurenbeheer over van de in behandeling genomen facturen. En daarnaast wordt ook het faillissementsrisico verzekerd.
Wil je meer informatie over factoring ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.