Geplaatst op: 17 augustus 2022

Debiteurenrisico

Is jouw omzet veilig?

Heb jij weleens nagedacht hoe veilig jouw omzet eigenlijk is? Het debiteurenrisico is een risico dat veel ondernemers lopen. Waar sommige ondernemers direct betaald krijgen door middel van een pin betaling, een tikkie of contant geld zijn er veel ondernemers die werken met facturen. Facturen uitsturen betekent wachten op de betalingstermijn van je klant. Tijdens deze betalingstermijn lever je als het ware een krediet aan jouw klant. Voordat een bank een krediet levert aan een bedrijf gaan er vele checks aan vooraf, maar heb jij jouw klant gecontroleerd? Stel jouw omzet veilig en verklein je debiteurenrisico met deze drie tips.

Wat is debiteurenrisico?

Het debiteurenrisico is simpel gezegd het risico dat je debiteur niet betaald. Een debiteur kan verschillende redenen hebben om de factuur niet te betalen. Er kan onenigheid over de factuur zijn, maar het kan ook zo zijn dat je debiteur de factuur niet kan betalen.

Hoe verklein je het debiteurenrisico?

We geven je drie handige tips

Het debiteurenrisico wil je natuurlijk zo klein mogelijk houden, want hoe minder risico je loopt hoe groter de kans is dat je facturen gewoon uitbetaald worden. Nu zijn er aantal tips te geven waardoor jij het debiteurenrisico zelf zo laag mogelijk houdt. Wij geven er 3 weg!

Tip 1 – Controleer je klant

Controleer op voorhand het bedrijf waarmee je zaken gaat doen. Dit kan je doen door de jaarverslagen van de onderneming onder de loep te nemen, maar ook door bijvoorbeeld naar ervaringen van andere ondernemers te vragen. Internet kan een raadzame bron zijn om ervaringen van andere ondernemers te vinden en vergeet hierbij je netwerk natuurlijk niet.

Tip 2 – Overleg met je klant over de betalingstermijn

Spar op voorhand met je klant over de betalingsmogelijkheden. Jouw klant kan bereidt zijn om de betalingstermijn te verkorten of om je factuur (gedeeltelijk) vooruit te betalen. Leg de afspraken die gemaakt zijn schriftelijk vast, zodat hier naderhand geen misverstanden over ontstaan. Zorg ervoor dat je start met het debiteurenbeheer zodra de afgesproken betalingstermijn verstrijkt. Iedere dag dat je later start met het debiteurenbeheer is een dag dat je later betaald krijgt.

Tip 3 – Snel en goed factureren

Ook je eigen facturatie is van invloed op het debiteurenrisico. Hoe sneller je factureert, hoe sneller je betaald krijgt. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je facturen compleet aanlevert. Het komt regelmatig voor dat een crediteurenadministratie een factuur niet in behandeling kan nemen, omdat er gegevens ontbreken.

Wil je zeker weten dat jouw factuur in goede orde is ontvangen? Bel even na en controleer of jouw factuur bij de juiste persoon en met de juiste documentatie is aangekomen.

Factoring verkleint het debiteurenrisico

Hoe werkt factoring bij o2Factoring?

Wil je meer zekerheid over je omzet kies er dan voor om gebruik te maken van factoring. Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen binnen 24 uur betaald. Hierdoor hoef je niet meer te wachten op de betalingstermijn van je klant. Het bijkomende voordeel is dat de facturen die je via factoring laat verlopen automatisch verzekerd zijn voor het faillissementsrisico van je debiteuren. Hierdoor stel je jouw omzet dus direct veilig!

Klik voor meer informatie over factoring of een vrijblijvende offerte aanvragen.

Geschreven door: Julian de Block
Marketing Julian
Ik ben in 2019 het o2factoring team komen versterken als Junior Accountmanager. Na een jaar de sales kant van het bedrijf te hebben ervaren ben ik langzamerhand overgestapt naar het marketing team. Hier werk ik aan nieuwe acties en het verbeteren van de interne processen. Ook schrijf ik hier een daar een artikel of blog over van alles wat met factoring te maken heeft.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

    Bedankt voor je aanvraag.

    Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

    Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
    Waarom wil je gebruik maken van factoring?
    Ik wil zorgeloos ondernemen