Geplaatst op: 20 juni 2017

Jaarcijfers lezen

Je bent als ondernemer continu opzoek naar nieuwe klanten. Maar check jij deze klanten ook alvorens je gaat samenwerken? Een check vooraf kan je een hoop ellende besparen. Denk maar eens aan klanten die niet betalen, laat betalen of failliet dreigen te gaan. Deze situaties voorkom je als je vooraf goed je huiswerk doet.

Het doorlezen van de jaarcijfers van je klant is een goede start. Op deze manier krijg je inzicht in de financiële situatie van een onderneming. Via de website van de KVK bijvoorbeeld kan je voor enkele euro’s de jaarcijfers van je klant opvragen. Bedenk hierbij dat die paar euro je honderden tot wel duizenden euro’s kan besparen!

Maar wat nu als je de jaarcijfers hebt opgevraagd? Je ziet een document met ellendig veel cijfers, maar iets nuttigs kan je er niet van maken. In dit artikel geven we je een paar tips, waardoor je een goed beeld kan vormen over de financiële situatie van je klant.

Tip 1:  Bekijk meerdere jaarrekeningen

Als je beschikking hebt over meerdere jaarrekeningen, is dit zeer gunstig. Met meerdere jaarcijfers heb je de mogelijkheid om het verloop van de jaren te bekijken. Hieruit kan je opmaken of het eigen vermogen gegroeid of gedaald is. Een groei van het eigen vermogen duidt erop dat er hoogstwaarschijnlijk winst wordt gemaakt in de onderneming. Een daling van het eigen vermogen is daarentegen een minder goed teken en kan duiden op verlies.

Tip 2:  Bereken de current ratio

De current ratio van een onderneming zegt iets over de liquiditeit van je klant. Het geeft een inzicht in hoeverre je klant in staat is om kortlopende schulden te voldoen. Onder kortlopende schulden val jij als crediteur. Dus de current ratio geeft in die zin ook een inzicht of je klant in staat is om jou te betalen.

Hoe bereken je de current ratio?

 

Vlottende activa + liquide middelen

Kort vreemd vermogen

 

Vuistregel is dat een resultaat van 1,5 of hoger voor een gezonde uitkomst staat.

Tip 3:  Bereken de solvabiliteit

Als je op zoek gaat naar een vorm van financiering dan kijken potentiële lening verstrekkers naar de solvabiliteit van een onderneming. Door de solvabiliteit te berekenen krijg je inzicht of een onderneming financieel gezien gezond is. Het laat zien of een onderneming in staat is om haar langlopende schulden af te lossen. Een onderneming wordt solvabel gezien als het bedrijf bij opheffing in staat is al haar schulden af te lossen.

Om een beeld te vormen van de financiële situatie van je klant is het goed om naar de solvabiliteit te kijken. Dit geeft je namelijk een beeld in hoeverre je klant een buffer heeft opgebouwd mocht je klant met tegenvallers te maken krijgen.

Bij het berekenen van de solvabiliteit kijk je naar het eigen vermogen (de bezittingen van een onderneming) en het vreemd vermogen (de schulden van een onderneming).

Een van de mogelijkheden om de solvabiliteit te berekenen is via de volgende som. Er zijn echter meer mogelijkheden om de solvabiliteit te berekenen. Lees deze hier.

 

Totaal vermogen x 100%

Vreemd vermogen

 

De solvabiliteitsnorm ligt gemiddeld rond de 25 á 40% van het totaal vermogen.

Ga niet op je gevoel af als het gaat om het inschatten van de financiële situatie van je klant. Je klant kan in een prachtige auto rijden en een aardig persoon zijn, maar dat wilt niet zeggen dat hij/zij al zijn zaakjes op orde heeft. Ga voor zekerheid en check de jaarcijfers!

O2 Factoring

Vind je het erg veel werk om jaarcijfers te controleren, maar wil je wel voor zekerheid gaan? Dan biedt O2 Factoring een oplossing. O2Factoring verzekerd jouw klanten en dekt hiermee het faillissementsrisico op je facturen af.

Naast zekerheid biedt O2 Factoring je een snelle betaling van je facturen. Je facturen die via factoring verlopen worden namelijk binnen 24 uur uitbetaald. De verdere afhandeling van de factuur neemt O2 Factoring van je over. Dit betekent dat je geen omkijken meer hebt naar het debiteurenbeheer. Dit levert je tijd op om te besteden aan de kerntaken van het ondernemen.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

Bedankt voor je aanvraag.

Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
Waarom wil je gebruik maken van factoring?
Ik wil zorgeloos ondernemen