Geplaatst op: 29 september 2021

Kredietcheck

Wat betekent het uitvoeren van een kredietcheck? Het komt er kort gezegd op neer dat je d.m.v. een kredietcheck de financiële positie controleert van jouw opdrachtgever. Voer je voorafgaand aan een opdracht ook een kredietcheck uit voordat je zaken gaat doen met een klant? In deze blog vertellen we je alles over de kredietcheck, wat het inhoudt en waarom het van belang is.

Wat houdt een kredietcheck in?

Een andere definitie van een kredietcheck is ook wel het controleren van de kredietwaardigheid van een bedrijf of opdrachtgever. Dit kun je eenvoudig nagaan dankzij het aanvragen van een kredietrapport. Hier staan ook meerdere gegevens in verwerkt. Zo kun je bijvoorbeeld het jaarverslag inzien, een score of limiet inzien, maar ook de gegevens nagaan van de directie. Met name het inzien van een limiet maakt het een stuk gemakkelijker om het kredietrapport te lezen. Ben je een expert in het doorgronden van cijfers? Je kunt er dan ook voor kiezen om alleen een jaarverslag op te vragen. Dit kan gemakkelijk via de KVK.

Het belang van een kredietcheck

De kredietcheck is een essentieel onderdeel van het ondernemerschap. Dit geldt met name voor ondernemers die facturen versturen ná het leveren van een product of dienst. Door achteraf een factuur te versturen loop je het risico dat facturen onbetaald blijven. En onbetaalde facturen kunnen leiden tot problemen met je liquiditeit. In het ergste geval leidt dit zelfs tot het faillissement van jouw onderneming. Zodoende wil je dit risico natuurlijk zoveel mogelijk beperkt houden.

De uitkomst van een kredietcheck

Na het uitvoeren van een kredietcheck kun je een inschatting maken in hoeverre jouw klant in staat is om de factuur tijdig te betalen. Als dit er voorspoedig uitziet, kun je er natuurlijk voor kiezen om achteraf te factureren. Schat je echter wel een verhoogd risico in? Dan kun je het beste vooraf enkele voorzorgsmaatregelen treffen.

Bij een verhoogd risico hoeft het niet zo te zijn dat je geen zaken kunt doen met deze klant, maar extra waakzaamheid is wel geboden. Dit kun je bijvoorbeeld toepassen door gedeeltelijk of in z’n geheel vooraf te factureren. Met een gemiddeld risico kun je een gedeelte vooraf en een gedeelte achteraf factureren. Bij een hoog risico kun je er beter voor kiezen om de factuur vooraf te sturen. Gaat de opdrachtgever hier niet mee akkoord? Bedenk dan of je wel met deze opdrachtgever in zee wil gaan.

Factoring

Een van de bijkomende voordelen van factoring is dat jouw klanten automatisch worden gecontroleerd op kredietwaardigheid. Het hebben van een goede kredietwaardigheid is een van de belangrijkste vereiste(n) om gebruik te kunnen maken van deze alternatieve financieringsvorm. Als je gebruik maakt van factoring krijg je niet alleen je factuur binnen 24 uur betaald, maar je bent ook verzekerd tegen het faillissementsrisico en bent voorzien van het debiteurenbeheer.

Wil je meer weten over onze werkwijze bij o2Factoring? Neem gerust contact met ons op om te bespreken wat de mogelijkheden zijn.

Geschreven door: Susanne de Jong
auteur voor o2factoring
Aangenaam! Mijn naam is Susanne en verantwoordelijk voor de marketing & communicatie bij o2Factoring. Ik krijg veel energie van strategieën uitdenken, content creëren, blogs schrijven... noem maar op. Naast deze toffe werkzaamheden 'bezocht' ik in m'n vrije tijd het liefst concerten en festivals, of ben ik te vinden achter het drumstel.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

    Bedankt voor je aanvraag.

    Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

    Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
    Waarom wil je gebruik maken van factoring?
    Ik wil zorgeloos ondernemen