Geplaatst op: 6 mei 2021

Ondernemers & vakantiegeld

De maand mei staat jaarlijks in het teken van vakantiegeld. Iets waar vooral werknemers erg naar uitkijken. Het is dit jaar alleen des te meer een uitdaging voor werkgevers om het vakantiegeld ook daadwerkelijk uit te keren. Dit werd begin mei aan BNR bevestigd door werkgeversorganisaties ONL en VNO-NCW. Veel ondernemers verkeren in zwaar weer door de aanhoudende coronacrisis. Dat was vorig jaar al een opgave, maar nu helemaal. Met name voor de ondernemers in bepaalde sectoren, denk hierbij aan de horeca, reisbranche, evenementen, security, touringcarbedrijven etc.

Vakantiegeld is een wettelijk recht. Je kunt als werkgever niet zomaar beslissen dat je het vakantiegeld niet gaat uitbetalen. Zeker niet als je ook gebruik maakt van steun vanuit de overheid, zoals de NOW-regeling. Binnen deze steun is ook geld begroot om uit te geven aan vakantiegeld en pensioenpremies. En het laatste wat je wilt is in een financiële spagaat belanden.

Hoe creëer je vakantiegeld?

Het klinkt misschien kort door de bocht, maar als ondernemer krijg je geen vakantiegeld. Ongeacht of je als zzp’er te werk gaat of een (groot) bedrijf hebt. Hoe creëer je dan vakantiegeld?

 • Reserveer iedere maand een bedrag. Mocht je in een positie zijn om te reserveren, pak die kans dan vooral aan. Het vakantiegeld is 8% van het bruto jaarsalaris. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om bij het uitbetalen van de salarissen gelijk 8% extra opzij te zetten. Dit is een manier om door het jaar heen het vakantiegeld te reserveren. Maar wat te doen als deze mogelijkheid wegvalt?
 • Neem extra werk aan. Als de mogelijkheid zich voordoet kun je er ook voor kiezen om extra klussen aan te nemen. Het is natuurlijk wel van belang dat je hier de tijd en het personeel voor hebt. Via deze weg creëer je zo extra liquiditeit en kan dit een oplossing bieden voor het uitbetalen van het vakantiegeld.
 • Onderhandel een langere betalingstermijn bij crediteuren. Door je eigen betalingen uit te stellen vergroot je jouw liquiditeit zodat je gemakkelijker  vakantiegeld kan uitbetalen aan jouw  werknemers.Vakantiegeld blog

Factoring

Wellicht ben je in een positie dat je niet maandelijks een bedrag kunt reserveren. Anderzijds heb je wel facturen verstuurd en wacht je de betalingstermijn(en) af. Dan kan factoring een uitkomst bieden. Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen direct aan je uitbetaald. En met direct bedoelen we dat het bedrag binnen 24 uur op je rekening staat. Op deze manier vergroot je je liquiditeit, waardoor je ook in de gelegenheid bent om het vakantiegeld uit te betalen. Je bent dan niet alleen verzekerd van het factuurbedrag, maar daarnaast nemen we ook het debiteurenbeheer en faillissementsrisico over.

Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem telefonisch contact op of vraag een vrijblijvende offerte aan. Onze ervaren accountmanagers staan je graag te woord.

Geschreven door: Susanne de Jong
auteur voor o2factoring
Aangenaam! Mijn naam is Susanne en verantwoordelijk voor de marketing & communicatie bij o2Factoring. Ik krijg veel energie van strategieën uitdenken, content creëren, blogs schrijven... noem maar op. Naast deze toffe werkzaamheden 'bezocht' ik in m'n vrije tijd het liefst concerten en festivals, of ben ik te vinden achter het drumstel.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

  Bedankt voor je aanvraag.

  Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

  Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
  Waarom wil je gebruik maken van factoring?
  Ik wil zorgeloos ondernemen