Geplaatst op: 23 september 2021

Prinsjesdag & de gevolgen voor ondernemers

Afgelopen dinsdag zijn tijdens Prinsjesdag 2021 de kabinetsplannen, samen met de begroting en fiscale maatregelen voor volgend jaar bekendgemaakt. In de troonrede sprak onze koning vol lof over de kracht en het aanpassingsvermogen van het Nederlandse bedrijfsleven. Om er niet teveel omheen te draaien – wat zijn na Prinsjesdag de gevolgen voor ondernemers?  

Daling van inkomstenbelasting

 Heb je een eenmanszaak, V.O.F., maatschap of C.V.? Dan profiteer je van een kleine daling in het tarief van de inkomstenbelasting. Het tarief in de eerste schijf van de inkomstenbelasting (inkomens tot € 69.398 euro) daalt van 37,1 naar 37,07%. Ook AOW’ers profiteren van een kleine daling van 19,2% naar 19,17%. Naar verwachting zullen deze wijzigingen ingaan  per 1 januari 2022.

Belastingvoordeel vennootschapsbelasting

Heb je een bv? Ook dan profiteer je van een belastingvoordeel. Met ingang van 2022 betaal je over de eerste € 395.000 euro winst 15% vennootschapsbelasting.

Deze eerste belastingschijf wordt daarmee met € 150.000 euro verlengd ten opzichte van 2021. Bereikt je bv in 2022 dit verruimde winstbedrag? Dan levert dat je bv een voordeel op van 10% over € 150.000 euro. Als je het bedrag van  € 15.000 euro uitkeert aan jezelf, blijft daar na aftrek inkomstenbelasting (box 2) nog bijna € 11.000 euro van over.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht voor zzp’ers?

Arbeidsongeschiktheid is niet alleen een risico voor je werknemers, maar ook voor jou als ondernemer. Als je arbeidsongeschikt wordt komt je bedrijf stil te liggen of zal je zelfs moeten stoppen met ondernemen. Om het verschil te verkleinen tussen zzp’ers en werknemers op de arbeidsmarkt wordt al langer gesproken over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV). De uitvoering van deze regeling is alleen nog niet helemaal duidelijk. Hoewel de vakbonden en het kabinet wel een overeenstemming hebben bereikt dat een AOV waarschijnlijk vanaf 2024 verplicht wordt voor zowel zzp’ers, beroepsbeoefenaars  als  directeur-grootaandeelhouders (DGA’s).

Zelfstandigenaftrek verder omlaag

Ben je ondernemer voor de inkomstenbelasting en besteed je minimaal 1225 uur per jaar aan je bedrijf? Dan profiteer je van zelfstandigenaftrek waardoor je minder belasting betaalt over je winst. De zelfstandigenaftrek daalt in 2022 met 360 euro van 6.670 naar 6.310 euro. De verlaging betekent dus minder belastingvoordeel. Het bedrag waar je belasting over betaalt wordt hoger en je betaalt dus meer inkomstenbelasting. Met het inperken van deze belastingvoordelen voor zelfstandigen wil de overheid de fiscale verschillen verkleinen en de arbeidsmarkt meer in balans brengen.

Duurzaam investeren wordt aantrekkelijker

Het kabinet verhoogt belastingvoordelen en subsidies voor burgers en ondernemers, bijvoorbeeld voor het verduurzamen van gebouwen. Met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) wil het kabinet bedrijven stimuleren om te investeren in innovatieve en duurzame bedrijfsmiddelen. Met deze aftrekregeling mogen bedrijven een percentage van de investering aftrekken van de fiscale winst waardoor je minder belasting betaalt. De MIA kent nu drie percentages: 13,5%, 27% en 36%. Vanaf 1 januari 2022 worden deze steunpercentages hoger: 27%, 36% en 45%.

Drukte in de bouwsector

Werk je als zelfstandig ondernemer in de bouw? Maak dan je borst maar nat, want de komende 10 jaar stelt de regering elk jaar 100 miljoen euro beschikbaar voor de bouw van extra woningen. Dat is goed nieuws voor jou en de ruim 240.000 andere ondernemingen in de bouwsector. Gemeenten kunnen hiervoor een aanvraag doen zodat er in hun regio meer en sneller woningen gebouwd kunnen worden. Ondernemers in de bouwsector kunnen zich hiermee voorbereiden op extra werkgelegenheid.

Wil je beslagen ten ijs komen?  O2Factoring kan  een oplossing bieden en ervoor zorgen dat je je facturen snel liquide maakt.  Dit geeft je de mogelijkheid om snel te kunnen investeren als dat nodig is.  Wil je weten hoe we jouw onderneming kunnen helpen? Vraag gerust een vrijblijvende offerte op. Ons team van ervaren specialisten staat je graag te woord.

Geschreven door: Susanne de Jong
auteur voor o2factoring
Aangenaam! Mijn naam is Susanne en verantwoordelijk voor de marketing & communicatie bij o2Factoring. Ik krijg veel energie van strategieën uitdenken, content creëren, blogs schrijven... noem maar op. Naast deze toffe werkzaamheden 'bezocht' ik in m'n vrije tijd het liefst concerten en festivals, of ben ik te vinden achter het drumstel.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

    Bedankt voor je aanvraag.

    Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

    Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
    Waarom wil je gebruik maken van factoring?
    Ik wil zorgeloos ondernemen