Geplaatst op: 2 mei 2018

Verbeter je cashflow in 4 stappen

Cashflow geeft simpelweg de hoeveelheid liquide middelen weer die je onderneming tot zijn beschikking heeft. Een goede cashflow is van belang om bijvoorbeeld je leveranciers te betalen, salarissen uit te betalen of nieuwe investeringen te kunnen doen om je onderneming door te laten groeien. Wij geven je 4 stappen waarmee je jouw cashflow kan vergroten.

Cashflow vergroten

Verbeter in vier stappen je cashflow:

Stap 1:   Verkort je betalingstermijn

Je hebt er niet altijd invloed op, maar een kortere betalingstermijn zorgt ervoor dat je sneller beschikking hebt over je liquide middelen. Op het moment dat je zaken gaat doen met een nieuwe klant kan je hier harde afspraken over maken. Stel dat je een betalingstermijn van 30 dagen hanteert kan je overwegen dit terug te brengen naar 14 dagen. Hou er echter rekening mee dat jouw klant zijn eigen betalingstermijn hanteert. Je dient dit dus op voorhand met elkaar af te spreken.

Stap 2: Effectief debiteurenbeheer

Zorg ervoor dat je facturen niet onnodig lang openstaan, maar voer tijdig het debiteurenbeheer. Er zijn verschillende gradaties waarin je het debiteurenbeheer kan voeren. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om één of twee dagen voordat je factuur vervalt een pre-herinnering te sturen. Hierin geef je aan dat je factuur bijna vervalt en dat je klant over dient te gaan tot betaling. Hoe sneller je klant betaald, hoe sneller jij beschikking hebt over je liquide middelen. Monitor je openstaande facturen dus goed!

Stap 3: Maak gebruik van de juiste financiering

Als je op zoek bent naar een financiering om je cashflow direct te vergroten kan factoring een antwoord bieden. Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen binnen 24 uur uitbetaald, ongeacht de betalingstermijn van je klant. Daarnaast profiteer je ook van het voordeel dat je ingediende facturen verzekerd zijn tegen het risico op faillissement en wordt het debiteurenbeheer voor je uitgevoerd.

Stap 4: Voorspel  je inkomsten en uitgaven

Het is mogelijk om enkele cashflow problemen te voorkomen door gebruik te maken van een prognose van het jaar. Monitor deze wekelijks om te bekijken of je nog in lijn loopt met je prognose. Door gebruik te maken van een prognose kan je alvast inspelen op periodes van het jaar dat je uitgaven bijvoorbeeld flink stijgen. Hier kan je rekening mee houden in je financiële begroting. Houd hierbij altijd een reserve potje, zodat je berekend bent op onverwachte situaties.

Wil je weten hoe o2Factoring kan bijdragen aan een positieve cashflow? Neem gerust contact met ons op. We bespreken graag de mogelijkheden met je.

 

 

Geschreven door: Julian de Block
Marketing Julian
Ik ben in 2019 het o2factoring team komen versterken als Junior Accountmanager. Na een jaar de sales kant van het bedrijf te hebben ervaren ben ik langzamerhand overgestapt naar het marketing team. Hier werk ik aan nieuwe acties en het verbeteren van de interne processen. Ook schrijf ik hier een daar een artikel of blog over van alles wat met factoring te maken heeft.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

    Bedankt voor je aanvraag.

    Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

    Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
    Waarom wil je gebruik maken van factoring?
    Ik wil zorgeloos ondernemen