Geplaatst op: 20 september 2022

Verjaren schulden

Na hoeveel jaar verjaart een schuld?

Heb je een openstaande schuld en hoor je niets meer van je schuldeiser? Dan kan je schuld verjaren. Je kan dan niet meer gedwongen worden om een schuld te betalen. Wel blijft altijd de morele verplichting bestaan om de schuld af te lossen. De verjaringstermijn gaat in op het moment van het verstrijken van de betalingstermijn van de schuld. Hoe lang het duurt voordat een schuld verjaart is afhankelijk van het type schuld. De termijn ligt tussen de twee en twintig jaar. Het verjaren van schulden komt echter in de praktijk niet vaak voor.

Welke schulden verjaren na 5 jaar?

Verjaringstermijnen verschillende schulden

De algemene verjaringstermijn van schulden is twintig jaar. Er zijn echter enkele uitzonderingen. De volgende schulden verjaren bijvoorbeeld al na vijf jaar: leningen, kredieten en onbetaalde periodieke betalingen, zoals huur. Een consumentenkoop verjaart na twee jaar en een belastingschuld verjaart na drie tot twaalf jaar.

Verjaren vordering | Type schuld en verjaringstermijn

Verjaren schulden, of komt het zover meestal niet?

In de praktijk verjaart een schuld echter niet vaak. De schuldeiser kan de schuld namelijk ‘stuiten’. Dit doet de schuldeiser door contact met jou op te nemen. Dit kan bijvoorbeeld via het versturen van een aanmaning. De schuldeiser moet wel kunnen bewijzen dat hij contact heeft gezocht met jou, bijvoorbeeld via een aangetekende brief. Wanneer de schuldeiser de vordering binnen de verjaringstermijn heeft gestuit, dan wordt de verjaringstermijn verlengd. De nieuwe termijn is even lang als de oorspronkelijke termijn. Wanneer jij zelf de schuld erkent, dan wordt de verjaringstermijn ook gestuit. Het erkennen van de schuld doe je bijvoorbeeld door te vragen om uitstel van betaling of een deelbetaling te doen.

Wat kun je doen tegen het verjaren van schulden?

Als schuldeiser wil je niet dat de vordering verjaart. Je kunt de vordering dan namelijk niet meer innen en er zit niets anders op dan deze af te boeken. Hou daarom de verjaringstermijn van je schuld goed in de gaten. En zorg dat je kunt bewijzen dat je de vordering hebt gestuit. Maak jij je zorgen over wanbetalers? Laat je factuur dan voorfinancieren via o2Factoring. Je ontvangt het geld dan direct op je rekening en je hoeft je geen zorgen meer te maken over wanbetalers. o2Factoring neemt dit risico namelijk van je over.

Geschreven door: Julian de Block
Marketing Julian
Ik ben in 2019 het o2factoring team komen versterken als Junior Accountmanager. Na een jaar de sales kant van het bedrijf te hebben ervaren ben ik langzamerhand overgestapt naar het marketing team. Hier werk ik aan nieuwe acties en het verbeteren van de interne processen. Ook schrijf ik hier een daar een artikel of blog over van alles wat met factoring te maken heeft.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

    Bedankt voor je aanvraag.

    Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

    Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
    Waarom wil je gebruik maken van factoring?
    Ik wil zorgeloos ondernemen