Geplaatst op: 24 oktober 2021

Debiteurenbeheer uitbesteden

Vroeg of laat krijgt iedere ondernemer er mee te maken: het debiteurenbeheer. Niet de leukste klus, maar wel een hele belangrijke. Je hebt immers hard gewerkt en je hebt recht op je geld. Debiteurenbeheer uitbesteden zorgt ervoor dat jouw achterstallige facturen alsnog betaald worden. Met effectief debiteurenbeheer voorkom je cashflow problemen en kun je je focussen op de groei van je onderneming. Sommige ondernemers vinden het lastig om ‘streng’ te zijn tegen hun klanten wat betreft de betaling van hun facturen. Ze zijn bang dat dit de goede klantrelatie verstoort. Daarnaast kost het uitvoeren van het debiteurenbeheer ook veel tijd. Je kunt er daarom voor kiezen om het debiteurenbeheer uit te laten besteden aan een externe partij. In dit artikel leggen we uit hoe dit precies werkt.

Wat is debiteurenbeheer?

Het woord zegt het al: debiteurenbeheer gaat om het beheer van jouw debiteuren. Wanneer de factuur na het vervallen van de betalingstermijn nog niet is voldaan, neem je contact op met je debiteur. Dit kan telefonisch of via een betalingsherinnering. Veel ondernemers voelen zich bezwaard om een herinnering te sturen. Dit is echter nergens voor nodig. Het debiteurenbeheer zorgt juist voor duidelijkheid bij je debiteur. Wellicht heeft hij de factuur nooit ontvangen of moet er nog iets aangepast worden op de factuur. Het is dan juist positief om hier snel bij te zijn. Dit voorkomt problemen op de lange termijn. De debiteur weet waar hij aan toe is en wordt niet verrast door een incassobureau. Het is belangrijk dat je tijd vrij maakt voor het debiteurenbeheer. Zorg dat je dit elke week doet: zo blijf je up-to-date en is de kans groter dat je facturen sneller worden betaald. Heb je er te weinig tijd voor? Of vind je het toch vervelend om dit zelf op te pakken? Dan kun je ervoor kiezen om het debiteurenbeheer uit te besteden. Een externe partij neemt dit proces dan van je over.

De voordelen van het debiteurenbeheer uitbesteden

Het uitbesteden van het debiteurenbeheer kent veel voordelen. Daarom is dit zeker het overwegen waard.

 • 1. Behoud van de klantrelatie

  Het laatste wat je wilt, is dat de goede relatie met je klant wordt verstoord omdat je niet precies weet hoe je het debiteurenbeheer moet aanpakken. Wanneer je het debiteurenbeheer uitbesteedt, dan nemen professionals dit van je over. Zij doen niet anders dan het nabellen van debiteuren en zijn hierin heel bekwaam. Uiteraard houden ze ook rekening met jouw wensen en benaderen jouw debiteuren zoals jij dit wenst.

 • 2. Expertise van professionals

  Zoals hierboven al beschreven, het uitbesteden van het debiteurenbeheer aan professionals is zeer effectief. Zij zorgen ervoor dat jouw achterstallige facturen alsnog betaald worden. Ze luisteren goed naar jouw klanten en blijven geduldig en vriendelijk. Ze denken vooral in oplossingen en houden jou goed op de hoogte van de voortgang.

 • 3. Wanbetalers

  Jij hoeft je geen zorgen meer te maken over wanbetalers. De externe partij heeft zeer effectieve methodes waarmee de wanbetaling snel de kop wordt ingedrukt. Dankzij de ervaring en de duidelijke aanpak weten ze problemen snel op te lossen.

 • 4. Verbetering van de cashflow

  Een tijdige uitbetaling van je factuur heeft een positief effect op je cashflow. Je beschikt snel over je factuurbedrag en daardoor kun je zelf bijvoorbeeld ook facturen tijdig aflossen.

 • 5. Bespaar tijd

  Wanneer je het debiteurenbeheer uitbesteedt, dan hoef je niet zelf achter wanbetalers aan te jagen. Je bespaart hiermee veel tijd, zodat jij je kunt focussen op hetgeen dat echt belangrijk is, namelijk je onderneming!

Debiteuren in eigen beheer

Als je het debiteurenbeheer zelf wilt uitvoeren is het van belang dat je hier bovenop zit. Maak hier elke week tijd voor vrij in je agenda. Het is een belangrijke klus die je niet mag vergeten. Als je het regelmatig doet, dan blijf je bij en kun je eventuele problemen meteen oplossen. Zorg dat je een goed overzicht hebt van de uitstaande facturen en wanneer de betalingstermijn afloopt. Onderneem direct actie wanneer de factuur is verlopen. Neem bijvoorbeeld telefonisch contact op of verstuur een herinnering. Bespreek met je debiteur waarom de factuur nog niet is betaald en stel samen een nieuwe betaaldatum vast. Wordt er dan weer niet betaald? Neem dan direct weer contact op. Het is belangrijk dit strak op te volgen, zodat je debiteur weet dat hij hier niet vanaf mag wijken.

Debiteurenbeheer en -financiering bij o2Factoring

Wil je het debiteurenbeheer uitbesteden? Bij o2Factoring nemen wij dit graag voor je over. Wij nemen niet alleen het debiteurenbeheer over, maar we betalen je factuur ook binnen 24 uur uit. De betaaltermijn van je factuur wordt hiermee verkort tot 1 dag. Je hoeft niet meer te wachten op je geld en ook niet achter wanbetalers aan te gaan. Daarnaast heb je zelf deze keuze welke facturen je laat voorfinancieren. Je kunt onze dienstverlening al uitproberen met 1 factuur.

Wil je weten wat o2Factoring voor je kan betekenen? Neem dan gerust contact met ons op en we voorzien je graag van vrijblijvend advies.

Geschreven door: Susanne de Jong
auteur voor o2factoring
Aangenaam! Mijn naam is Susanne en verantwoordelijk voor de marketing & communicatie bij o2Factoring. Ik krijg veel energie van strategieën uitdenken, content creëren, blogs schrijven... noem maar op. Naast deze toffe werkzaamheden 'bezocht' ik in m'n vrije tijd het liefst concerten en festivals, of ben ik te vinden achter het drumstel.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

  Bedankt voor je aanvraag.

  Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

  Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
  Waarom wil je gebruik maken van factoring?
  Ik wil zorgeloos ondernemen