Geplaatst op: 16 juni 2022

Wat is traditionele factoring?

Binnen de factoringbranche zijn er twee soorten factoring te onderscheiden. American factoring & traditionele factoring. In dit artikel gaan we dieper in op de traditionele variant. Allereerst, wat is het?

Traditionele factoring is ideaal voor grote bedrijven

Er zijn verschillende soorten factoring. De meest bekende zijn traditionele factoring en American factoring. In dit artikel gaan we verder in op traditionele factoring. Bij deze factoring vorm breng je al je facturen onder bij de factormaatschappij. Vooral grote bedrijven maken gebruik van deze vorm van financiering. Dit komt omdat deze vorm van factoring loont in het geval van een grote omzet (>2,5 miljoen).

Kosten van traditionele factoring

Wanneer je kiest voor traditionele factoring, breng je je gehele debiteurenportefeuille onder bij de factormaatschappij. Je betaalt een vast bedrag of een bepaald percentage van je gehele omzet aan kosten. Deze kosten liggen vaak lager dan bij American factoring. Om in aanmerking te komen voor traditionele factoring moet je echter wel aan bepaalde omzeteisen en andere garanties voldoen. De kosten hangen af van een aantal verschillende zaken. Denk hierbij aan de betalingstermijnen van je facturen en de kredietwaardigheid van je debiteuren. Ook wordt er gekeken naar de spreiding van je omzet over jouw debiteuren. Heb je een groot aantal debiteuren en is je omzet hierover goed verdeeld? Dan is je tarief vaak lager.

De voor- en nadelen

Voordelen traditionele factoring

Grote bedrijven maken veelvuldig gebruik van traditionele factoring. Het wordt gezien als een gunstig alternatief voor een lening bij de bank. Deze traditionele vorm brengt de volgende voordelen met zich mee:

 • Lage kosten

  De kosten voor traditionele factoring zijn lager dan bij andere vormen van factoring.

 • Minder strenge eisen aan je debiteuren

  Bij traditionele factoring wordt er vooral gekeken naar je eigen omzet. Er zijn daarom minder strenge eisen wat betreft de kredietwaardigheid van je debiteuren.

 • Zekerheid

  Je gaat in de meeste gevallen een samenwerking voor een langere periode aan. Dit geeft je zekerheid.

 • Makkelijke administratie

  Al je facturen zijn ondergebracht bij de factormaatschappij. Dit is wel zo overzichtelijk.

Nadelen traditionele factoring

Traditionele factoring is niet voor iedereen geschikt. Startende bedrijven komen bijvoorbeeld niet in aanmerking voor deze vorm van factoring. Verder zijn er de volgende zaken die je in overweging moet nemen:

 • Niet flexibel

  Je bent verplicht om al je facturen bij de factormaatschappij onder te brengen. Je kunt niet zelf bepalen welke facturen je wilt laten voorfinancieren.

 • Strenge aanmeld eisen

  Om klant te kunnen worden moet je voldoen aan bepaalde omzeteisen en garanties. Het aanmeldtraject duurt over het algemeen enkele weken.

 • Debiteurenrisico

  In tegenstelling tot American factoring wordt het debiteurenbeheer en het faillisementsrisico meestal niet overgenomen door de factormaatschappij.

tabel met verschillen tussen traditionele en american factoring

Probeer ons uit met één factuur

Naast traditionele factoring, bestaat er ook nog een andere, meer flexibele, vorm, namelijk American factoring. Deze vorm van factoring kan al vanaf één factuur. Als ondernemer kun je er dus zelf voor kiezen welke facturen je onderbrengt bij het factoringbedrijf. Beide factoring vormen hebben voor- & nadelen. Als je meer behoefte hebt aan zekerheid kun je het beste kiezen voor traditionele factoring. Indien je meer behoefte hebt aan flexibele mogelijkheden kun je het beste kiezen voor American factoring. Deze vorm van factoring wordt ook aangeboden door o2Factoring. Heb je hier interesse in? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. En probeer ons uit met één factuur.

Geschreven door: Susanne de Jong
auteur voor o2factoring
Aangenaam! Mijn naam is Susanne en verantwoordelijk voor de marketing & communicatie bij o2Factoring. Ik krijg veel energie van strategieën uitdenken, content creëren, blogs schrijven... noem maar op. Naast deze toffe werkzaamheden 'bezocht' ik in m'n vrije tijd het liefst concerten en festivals, of ben ik te vinden achter het drumstel.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

  Bedankt voor je aanvraag.

  Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

  Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
  Waarom wil je gebruik maken van factoring?
  Ik wil zorgeloos ondernemen