Geplaatst op: 17 november 2020

Wat is traditionele factoring?

Binnen de factoringbranche zijn er twee soorten factoring te onderscheiden. American factoring & traditionele factoring. In dit artikel gaan we dieper in op traditionele factoring. Allereerst, wat is het?

Traditionele factoring

Bij traditionele factoring wordt het gehele debiteurenbestand voor je uit handen genomen. De factoringkosten bestaan uit een percentage dat je afdraagt in ruil voor al het werk dat je niet langer hoeft te doen. Is deze vorm van factoring flexibel? Nee, je hebt een verplichting om elke factuur bij het desbetreffende factoringbedrijf onder te brengen. Het voordeel hiervan is wel dat je je niet langer druk hoeft te maken over je administratie. Alle administratie verloopt immers via het factoringbedrijf. Wil je gebruik gaan maken van factoring? Dan is het goed om te kijken welke vorm het beste bij je past. Zie je het niet zitten om gebonden te zijn aan een langlopend contract? Wellicht dat American factoring dan een betere keuze voor je is.

Het belang van traditionele factoring

Traditionele factoring biedt in de eerste plaats meer zekerheid. Je hoeft je niet langer druk te maken over het debiteurenbeer, want dat geef je allemaal uit handen. Veel grote bedrijven passen deze vorm al jaren toe. De kosten worden gebaseerd op de waarde van jouw aangeleverde debiteuren. In ruil hiervoor vraagt het factoringbedrijf een percentage van je omzet of een vast bedrag. Nog een voordeel zijn de relatief lage kosten. Ook worden er veel minder strenge eisen gesteld aan je debiteuren. Naast voordelen zitten er ook enkele nadelen aan. Het is bijvoorbeeld niet flexibel. Elke factuur dien je onder te brengen bij het factoringbedrijf en dat is vaak ook voor een langere termijn. En als je ervoor in aanmerking wilt komen moet je vaak aan bepaalde eisen voldoen. Denk aan een bepaalde omzet of bijvoorbeeld dat je onderneming minimaal 3 jaar moet bestaan.

Twee vormen van factoring

Naast traditionele factoring is American factoring ook een vorm van factoring. American factoring is flexibel van aard en kan al vanaf één factuur. Als ondernemer kun je er dus zelf voor kiezen welke facturen je onderbrengt bij het factoringbedrijf. Zo hebben beide factoringvormen voor- & nadelen. Als je meer behoefte hebt aan zekerheid kun je het beste kiezen voor traditionele factoring. Indien je meer gebruikt wilt maken van de flexibele mogelijkheden kun je het beste kiezen voor American factoring. Deze vorm van factoring wordt ook aangeboden door o2Factoring.

 

tabel met verschillen tussen traditionele en american factoring

Geschreven door: Susanne de Jong
auteur voor o2factoring
Aangenaam! Mijn naam is Susanne en verantwoordelijk voor de marketing & communicatie bij o2Factoring. Ik krijg veel energie van strategieën uitdenken, content creëren, blogs schrijven... noem maar op. Naast deze toffe werkzaamheden 'bezocht' ik in m'n vrije tijd het liefst concerten en festivals, of ben ik te vinden achter het drumstel.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

    Bedankt voor je aanvraag.

    Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

    Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
    Waarom wil je gebruik maken van factoring?
    Ik wil zorgeloos ondernemen