4.5/5 uit 64 reviews
Financiële termen

Rentabiliteit

12 februari 2024

Rentabiliteit is een ratio waarmee je aan kan tonen in hoeverre jouw onderneming in financiële gezondheid verkeert. Dit is dan ook een ratio die veel gebruikt wordt door financiers bij de aanvraag van een lening. Wat rentabiliteit precies inhoudt en hoe je deze berekent vertellen wij je in deze blog.

Wat houdt rentabiliteit in?

Rentabiliteit geeft de verhouding weer tussen de winst en het geïnvesteerde vermogen van je onderneming. Hierdoor krijg je inzicht in het inkomen en het vermogen waarmee dit inkomen is verdiend.

Waarom zou jij je rentabiliteit berekenen?

Door de rentabiliteit te berekenen krijg je inzicht in hoeverre jouw investeringen ook daadwerkelijk winst opleveren. Dit betekent dus dat hoe hoger de rentabiliteit van jouw onderneming is, hoe meer winst jouw bedrijf oplevert. Dit is gunstig op het moment dat je op zoek bent naar een financier. Hoe rendabeler jouw onderneming is, des te meer kans je maakt om succesvol een financiering af te sluiten.

Hoe bereken je de rentabiliteit van een bedrijf?

Er zijn drie manieren om de rentabiliteit van een bedrijf te berekenen. Je kan namelijk de rentabiliteit berekenen over het eigen vermogen, het vreemd vermogen of over het totale vermogen.

Rentabiliteit eigen vermogen

De rentabiliteit eigen vermogen bereken je als volgt:

(nettowinst / gemiddeld eigen vermogen) x 100%

Rentabiliteit vreemd vermogen

De rentabiliteit vreemd vermogen bereken je als volgt:

(te betalen rente / gemiddeld vreemd vermogen) x 100%

Rentabiliteit totaal vermogen

De rentabiliteit totaal vermogen bereken je als volgt:

(betaalde interest / gemiddeld geïnvesteerd vreemd vermogen) x 100%

Let op: Bij een eenmanszaak, een vof of een commanditaire vennootschap is het van belang dat bij de berekening van de rendabiliteit het inkomen van de ondernemer van de winst afgetrokken wordt. Omdat de ondernemer dit bedrag al krijgt, wordt dit niet meegenomen in de rentabiliteit.

Wat is een goede rentabiliteit?

De uitkomst van de berekening van rentabiliteit vreemd vermogen wil je het liefste zo laag mogelijk zien, want hoe goedkoper vreemd vermogen wordt aangetrokken, hoe beter. Bij de rentabiliteit van het eigen vermogen wil je juist weer een zo hoog mogelijke uitkomst.

Voor de rentabiliteit over het totale vermogen geldt als richtlijn een uitkomst tussen de 5% en 10% voor een gezonde onderneming. Let wel dat er ook hierbij geldt dat er uitzonderingen op de regel zijn.

Zo verbeter je de rentabiliteit

Om je rentabiliteit eigen vermogen te verbeteren kan je extra vreemd vermogen aantrekken. Dit doe je door bijvoorbeeld een banklening of andere vorm van financiering af te sluiten. Heb je al aan factoring gedacht? Voor de verbetering van de rentabiliteit eigen vermogen en totale vermogen kan je de kosten in je bedrijf proberen te verlagen of je omzet te verhogen.