4.5/5 uit 64 reviews
Factoring

American factoring

10 januari 2023

Wat is American factoring?

Wist je dat er verschillende soorten factoring zijn? De bekendste vormen zijn traditionele factoring en American factoring. Bij o2Factoring bieden wij American factoring aan. Dit is een zeer flexibele vorm waarbij je zelf kunt bepalen welke facturen je wilt voorfinancieren en welke niet. Je kunt zelfs eenmalig gebruik maken van American factoring. De facturen die je indient worden binnen 24 uur uitbetaald door de factoringmaatschappij, ongeacht de betalingstermijn. Bij de andere facturen zorg je zelf voor de inning. We leggen je in deze blog alles uit over American Factoring.

De voordelen van American factoring

American Factoring kent veel voordelen. Het is een zeer snelle, transparante en flexibele financieringsvorm. Hieronder een overzicht van de voordelen:

  • Flexibel - Bij American factoring bepaal je zelf welke facturen je verkoopt en welke niet. Je zit hierbij niet vast aan een langlopend contract. Wil je maar 1 factuur laten voorfinancieren? Geen probleem. Je betaalt enkel de kosten voor deze factuur en je zit verder nergens aan vast.
    Factoring wordt dus op afroep beschikbaar en beweegt met jou, als ondernemer, mee.

  • Direct je geld - Eén van de voornaamste voordelen van American factoring is de directe betaling. Waar je normaal 30 tot soms wel 60 dagen moet wachten totdat je factuur uitbetaald wordt, ontvang je de betaling van je factuur vaak al binnen 24 uur. Je beschikt hiermee direct over werkkapitaal waarmee je verdere investeringen kan maken en je bedrijf kan laten doorgroeien.

  • Geen debiteurenbeheer - De meeste factormaatschappijen kopen niet alleen je factuur, maar nemen ook het debiteurenbeheer over. Dit betekent dat jij geen tijd meer hoeft te steken in het najagen van wanbetalers. Dit scheelt een hoop tijd en zorgen. o2Factoring verstuurt voor jou de herinneringen en belt je opdrachtgevers na. Onze professionals zijn hierin zeer ervaren. Met hun professionele aanpak zorgen ze ervoor dat de goede relatie tussen jou en je klant behouden blijft.

  • Verzekering faillissementsrisico - Het risico op faillissement van je klant dekt de factormaatschappij in veel gevallen voor je af. Dit geeft je meer zekerheid dat jouw factuur betaald gaat worden. Je verlaagt hiermee het zogenaamde ondernemersrisico.

Voor wie is American factoring geschikt?

American factoring is uitermate geschikt voor ZZP’ers en MKB’ers. De aanmeld eisen zijn minimaal en hangen vooral af van de kredietwaardigheid van je opdrachtgevers. Op deze manier kunnen starters en kleine ondernemingen ook gebruik maken van deze dienst. Je bent vaak binnen 24 uur al klant van een factormaatschappij. Je houdt als ondernemer zelf de regie in handen, jij bepaalt namelijk welke factuur je laat uitbetalen door de factormaatschappij.

Hoe werkt American factoring?

American factoring werkt zeer eenvoudig. Nadat je een offerte hebt aangevraagd via onze website nemen wij binnen 24 uur contact met je op en versturen we je een voorstel. Ga je hiermee akkoord? Dan hebben wij slechts enkele documenten van je nodig, namelijk een kopie van je ID, je bankpas en het contract met je opdrachtgevers. Daarna schakelen we snel. We checken de documenten en de kredietwaardigheid van je opdrachtgevers. Binnen 24 uur ben je klant en kun je al facturen indienen via je eigen online portal. Wij versturen de factuur naar je opdrachtgever en betalen deze binnen 24 uur aan je uit. Mocht de betaling van de factuur uitblijven, dan nemen we ook het debiteurenbeheer voor je over. Jij hoeft je nergens zorgen over te maken en je kunt je concentreren op hetgeen dat echt belangrijk is, jouw onderneming!

American factoring vs. traditionele factoring

Voor American factoring kun je makkelijk in aanmerking komen. Daarom is deze vorm van factoring zo populair onder zzp’ers en MKB’ers. Vooral de kredietwaardigheid van je opdrachtgevers wordt gecheckt bij American factoring. Bij traditionele factoring zijn er meer vereisten. Om in aanmerking te komen voor deze vorm van factoring moet je voldoen aan bepaalde omzeteisen en garanties. Ook kun je niet zelf beslissen welke factuur je wenst in te dienen. Elke factuur moet namelijk ondergebracht worden bij de factormaatschappij en je hebt vaak een contract voor langere tijd. Daarnaast wordt het debiteurenbeheer en faillisementsrisico meestal niet overgenomen. Dit alles zorgt ervoor dat deze vorm van factoring meer geschikt is voor grotere ondernemingen.

De kosten van American factoring

Voor slechts een klein percentage van je factuurbedrag kun je je facturen laten voorfinancieren. Dat percentage ligt niet vast, maar is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het factuurbedrag, de gemiddelde omzet, de kredietwaardigheid van je debiteur en de betalingstermijn. Afhankelijk van de bovenstaande factoren ligt het percentage tussen de 2% en 4,5% van jouw factuurbedrag.

Zitten er ook nadelen aan American factoring?

  • Kosten - Net zoals bij een banklening of andere financieringsvorm betaal je voor de dienst. De kosten voor American factoring zijn vaak iets hoger dan bij traditionele factoring.
  • Screening debiteuren - Een belangrijke voorwaarde voor het gebruik van American factoring is de kredietwaardigheid van je klant. Wanneer de financiële positie van je klant niet positief is, dan kan de factormaatschappij de facturen voor deze klant afwijzen. Dit kun je ook als een voordeel zien. Is jouw klant niet kredietwaardig? Dan kun je jezelf de vraag stellen of je wel voor deze klant aan de slag wilt gaan en daarmee het bijbehorende risico wilt lopen.
  • Het ‘uit handen geven’ van je factuur - Het voelt voor sommige ondernemers spannend om een factuur uit handen te geven. Echter krijg je bij o2Factoring toegang tot een factoringportal. Dit is jouw klantomgeving waar je 24/7 inzicht hebt in de door jou ingestuurde facturen. Je houdt tijd over omdat je je niet druk hoeft te maken over de handelingen, maar je behoudt wel het overzicht.

Probeer ons uit met één factuur

Ben je nieuwsgierig geworden of o2Factoring ook iets voor jouw onderneming kan betekenen? We bieden bij o2Factoring American factoring aan, dus je probeert onze dienstverlening al uit met één factuur!