4.5/5 uit 64 reviews
Ondernemen

Betalingstermijn grootbedrijf van 60 naar 30 dagen

10 januari 2023

Vroeger (tot in 2017) mochten bedrijven onderling zeer lange betaaltermijnen afspreken. Dit gebeurde vooral tussen grote bedrijven en het mkb. De onderhandelingspositie van een mkb’er bij een grootbedrijf is zwak. Betalingstermijn van 90 dagen of zelfs langer waren normaal. Om de mkb’er hiertegen te beschermen is in 2017 de wet aangepast. Toen mochten de betalingstermijnen niet langer zijn dan 60 dagen. Op 1 juli 2022 is deze wet verder aangescherpt: een grootbedrijf mag nu een betalingstermijn van maximaal 30 dagen hanteren. Lever jij producten of diensten aan grote bedrijven? Dan moeten zij jou dus sneller betalen. Dit is gunstig voor je cashflow.

Voor wie is deze wijziging belangrijk?

De wijziging is van invloed voor mkb’ers die grote bedrijven als klant hebben en dus ook voor grote bedrijven die mkb’ers als leverancier hebben. Daarnaast geldt deze wijziging voor zzp’ers die ingehuurd worden door grote bedrijven.

Wanneer is mijn debiteur een grootbedrijf?

Wat wordt er precies verstaan onder een grootbedrijf? Dit is een bedrijf met 250 medewerkers of meer in dienst met een balanstotaal van meer dan €20 miljoen en een omzet van meer dan €50 miljoen. Alle bedrijven kleiner dan dat worden aangemerkt als mkb. Daarbij wordt gekeken naar de 'juridische entiteit' waarmee u zaken doet. Dus de bv, nv, of coöperatie die op de factuur staat.

Welke stappen kan ik nu zetten?

Deze wetswijziging is gunstig voor jou als mkb’er. Het is nuttig om door je klantenbestand te lopen en na te gaan of je samenwerkt met grootbedrijven. Hanteren deze klanten een betalingstermijn die langer is dan 30 dagen? Neem dan contact met hen op om de betaalafspraken te wijzigen. Leg dit ook vast in de overeenkomst met het grootbedrijf. Bestaande overeenkomsten moeten binnen een jaar worden aangepast, uiterlijk voor 1 juli 2023. Voor nieuwe overeenkomsten gaat de betalingstermijn van 30 dagen direct van start. Betaalt jouw debiteur toch te laat? Dan is hij 8 procent handelsrente verschuldigd over de periode waarmee de termijn is overschreden.

Wat als mijn debiteur geen grootbedrijf is?

De wetswijziging geldt alleen voor grootbedrijven en niet voor het mkb. kleinere bedrijven mogen langere termijnen hanteren, zelfs tot 90 dagen. Kun je niet zo lang wachten op je geld? Dan kun je je factuur ook overdragen aan o2Factoring. Wij betalen je factuur dan binnen 24 uur uit.

Kan ik nog gebruik maken van factoring?

Ook facturen met een kortere betaaltermijn kun je laten voorfinancieren door o2Factoring. Wij verkorten elke betalingstermijn naar 24 uur!