De Wet DBA: Wat betekent dit voor ondernemers in 2025?
19 november 2024Vanaf 1 januari 2025 begint de overheid streng te handhaven op de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA). Hoewel de wet sinds 2016 van kracht is, was de handhaving uitgesteld, waardoor schijnzelfstandigheid bij zzp’ers vaak over het hoofd werd gezien. Nu de overheid actie onderneemt, zijn veel ondernemers en freelancers nog niet volledig voorbereid op de impact. Wat verandert er en hoe kun je risico’s minimaliseren?
Wat is de Wet DBA?
De Wet DBA is bedoeld om schijnzelfstandigheid tegen te gaan, waarbij een zzp’er feitelijk als werknemer functioneert zonder een dienstverband te hebben. Denk aan freelancers die langdurig, onder dezelfde voorwaarden als vaste werknemers, voor een opdrachtgever werken. Dit kan negatieve gevolgen hebben voor freelancers, opdrachtgevers én de Belastingdienst.
Het uitgangspunt vanaf januari: Vermijd alles wat lijkt op een vaste arbeidsrelatie.
Dit klinkt eenvoudig, maar in de praktijk blijkt dit lastig. Om ondernemers te helpen, hebben we 9 praktische richtlijnen samengesteld waarmee je direct aan de slag kunt.
1. Blijf in gesprek met elkaar
Het voorkomen van schijnzelfstandigheid begint met goede communicatie. Zowel bedrijven als freelancers hebben er belang bij dat de samenwerking transparant is. Twijfels over de constructie? Bespreek het samen en zoek naar oplossingen.
2. Gebruik de juiste contracten
Zorg dat je contracten gebruikt die specifiek zijn ontworpen voor een zzp-constructie. Gebruik modelovereenkomsten die zijn goedgekeurd door de Belastingdienst en zorg dat hierin duidelijk wordt vermeld dat er geen sprake is van een vast dienstverband.
3. Hanteer een minimumuurtarief
Freelancers met een uurtarief onder de €33 lopen een hoger risico om door de Belastingdienst als schijnzelfstandige te worden gezien. Hanteer daarom altijd een uurtarief dat boven dit minimum ligt om risico’s te beperken.
4. Contracten met duidelijke kaders
Zorg dat elk contract een duidelijke opdrachtomschrijving bevat met specifieke begin- en einddata of projectomschrijvingen. Vermijd langdurige, doorlopende samenwerkingen zonder vastomlijnde eindpunten.
5. Geef vrijheid in uitvoering
Freelancers zijn ondernemers en moeten de vrijheid hebben om hun werk naar eigen inzicht uit te voeren. Vermijd instructies over werktijden, specifieke methodes of gedetailleerde voorschriften. Moedig zzp’ers aan om hun ondernemerschap zichtbaar te maken, bijvoorbeeld met een eigen website of visitekaartjes.
6. Gebruik eigen materiaal
Freelancers moeten zoveel mogelijk hun eigen gereedschap, software of andere materialen gebruiken. Het verplicht gebruik van bedrijfsmiddelen kan de indruk wekken van een arbeidsrelatie.
7. Geen vaste werkplek
Een zzp’er werkt waar hij of zij wil. Dwing freelancers niet om vanuit een vaste werkplek in jouw bedrijf te werken. Dit bevordert de indruk van zelfstandigheid.
8. Betalingen op projectbasis
Freelancers moeten per project of opdracht worden betaald, niet via een vast salaris. Laat hen rechtstreeks factureren aan de opdrachtgever en gebruik bijvoorbeeld Factoring om een snelle betaling te garanderen.
Factoring zorgt ervoor dat:
- Freelancers direct worden betaald na het indienen van een factuur.
- Bedrijven niet te maken krijgen met administratieve rompslomp of onbetaalde facturen.
- Ondernemers flexibel blijven, zonder financiële risico’s.
9. Houd personeelsuitjes exclusief voor personeel
Het betrekken van freelancers bij bedrijfsuitjes, kerstborrels of andere personeelsactiviteiten kan worden gezien als een indicatie van een vaste arbeidsrelatie. Houd deze activiteiten daarom exclusief voor vaste medewerkers.
Waarom bedrijven eerder voor detachering kiezen
Een belangrijke trend die we verwachten na de invoering van de Wet DBA, is dat bedrijven sneller kiezen voor detachering in plaats van het direct inhuren van freelancers. Dit komt doordat detachering een heldere juridische structuur biedt en risico’s rond schijnzelfstandigheid beperkt.
Voor freelancers betekent dit dat opdrachten schaarser kunnen worden, tenzij zij zich duidelijk positioneren als zelfstandige ondernemers.
Wat kun je verwachten?
Hoewel de exacte impact van de handhaving van de Wet DBA nog moet blijken, is één ding duidelijk: bedrijven en freelancers moeten zich aanpassen. Door gebruik te maken van de juiste richtlijnen, kan je risico’s beperken en flexibel blijven inspelen op veranderingen.
Wat verwacht jij te merken van de Wet DBA? Laat het ons weten!