4.5/5 uit 64 reviews
Financiële termen

Debiteurensaldo

14 november 2023

Het debiteurensaldo, ook wel de debiteurenstand genoemd, verwijst naar het totale bedrag aan openstaande facturen of vorderingen dat een bedrijf nog moet ontvangen van zijn klanten. In dit artikel gaan we hier dieper op in en geven we een aantal tips hoe jij je debiteurensaldo kunt verlagen.

Wat is het debiteurensaldo?

Een debiteur is een persoon of bedrijf die geld aan jou verschuldigd is, bijvoorbeeld via een openstaande factuur. Het debiteurensaldo is de optelsom van alle openstaande facturen van jouw klanten. Dit saldo kan bestaan uit verschillende openstaande facturen van verschillende klanten.

Pas op voor een hoog debiteurensaldo

Het is belangrijk om op te passen voor een hoog debiteurensaldo om verschillende redenen:

  • Liquiditeitsproblemen: Een hoog debiteurensaldo betekent dat er veel geld vastzit in openstaande facturen. Dit kan leiden tot liquiditeitsproblemen.
  • Oninbare vorderingen: Het is van groot belang dat je de vervaltermijn van je facturen goed in de gaten houdt. Hoe langer de facturen onbetaald blijven, hoe groter het risico dat ze oninbaar worden. Dit kan de financiële gezondheid van je bedrijf aantasten.
  • Vertraagde groei: Een hoog debiteurensaldo kan de groei van een bedrijf belemmeren. Het ontbreken van direct beschikbaar geld kan de mogelijkheid om te investeren in nieuwe projecten, uitbreidingen of innovatie beperken.
  • Administratieve kosten: Het beheer van een groot aantal openstaande facturen brengt administratieve kosten met zich mee, zoals personeelskosten voor debiteurenbeheer en incasso procedures.

Zo verlaag jij je debiteurensaldo

Je kunt je debiteurensaldo verlagen door de volgende stappen te volgen:

  • Duidelijke betalingsvoorwaarden: Zorg voor een duidelijke en volledige factuur en stuur deze op tijd op naar je klanten. Zorg ervoor dat je duidelijke en redelijke betalingsvoorwaarden hanteert en communiceer deze aan je klanten.
  • Kredietwaardigheidscontrole: Voer een kredietwaardigheidscontrole uit voordat je zaken doet met nieuwe klanten. Dit kan helpen om klanten te identificeren die mogelijk een verhoogd risico vormen voor onbetaalde facturen.
  • Betalingskortingen: Overweeg het aanbieden van betalingskortingen als een stimulans voor klanten om vroeg te betalen. Bijvoorbeeld, een kleine korting voor betaling binnen een bepaald aantal dagen na factuurdatum.
  • Klantrelatie: Zorg voor goede klantrelaties door eerlijk en professioneel zakendoen. Klanten die een goede relatie hebben met een bedrijf zijn vaak eerder geneigd om op tijd te betalen.
  • Debiteurenbeheer: Zorg voor actieve opvolging van je facturen. Stuur herinneringen en neem contact op met je klant voor vervallen facturen.

Heb je al aan factoring gedacht?

Een andere effectieve methode om het debiteurensaldo te verlagen is door gebruik te maken van factoring. Factoring is een financiële dienst waarbij je je openstaande facturen verkoopt in ruil voor directe betaling. Wij helpen wij je graag met het verlagen van je debiteurensaldo. Doordat wij jouw facturen binnen 24 uur uitbetalen, hoef je niet te wachten op de betalingen van je klanten. Het debiteurensaldo wordt hiermee direct verlaagd. Ook nemen wij het debiteurenbeheer en het faillissementrisico van je over. Dit scheelt jou een hoop werk en bovendien ben je beschermd tegen het risico van wanbetaling. Dit is ook gunstig voor jouw debiteurensaldo.

Ben je benieuwd wat o2Factoring voor jouw debiteurensaldo kan betekenen?