4.5/5 uit 64 reviews
Financiering

Dure maanden voor ondernemers

12 december 2023

Ondernemers staan constant voor de uitdaging om hun financiën effectief te beheren. Bepaalde maanden in het jaar brengen specifieke financiële druk met zich mee. De zomermaanden zijn bijvoorbeeld vaak rustige maanden, wat kan leiden tot minder inkomsten. Het is een uitdaging om deze maanden goed door te komen. Daarom is het van belang om je financiën goed te plannen en om je bewust te zijn van de uitdagingen die relevant zijn voor je branche.

Is december voor ondernemers een dure maand?

December is voor veel ondernemers zowel een kostbare als een lucratieve maand. Ondernemers keren aan het einde van het jaar vaak bonussen uit aan de medewerkers, wat extra kosten met zich meebrengt. Ook nemen veel medewerkers vakantie op tijdens de feestdagen, wat mogelijk invloed kan hebben op de productiviteit en operationele kosten van een bedrijf. Aan de andere kant kan december ook een goede maand zijn, omdat mensen vaak meer geld uitgeven tijdens de feestdagen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de branche waarin je werkzaam bent. Het is belangrijk om dit in overweging te nemen bij het beoordelen van de financiële impact van december.

Liquiditeitsproblemen door kostbare maanden

Sommige maanden zijn duurder dan andere maanden. Als ondernemer is het van groot belang dat je hier inzicht in hebt en hierop kan inspringen. Hieronder een aantal situaties die kunnen leiden tot liquiditeitsproblemen:

 • Januari:
  Na de feestdagen kan januari een financieel uitdagende maand zijn. Consumenten geven mogelijk minder uit na de feestelijke decembermaand, en bedrijven kunnen zich richten op het afronden van boekhoudkundige verplichtingen en belastingaangiften.
 • Vakantiegeld:
  In mei wordt doorgaans het vakantiegeld uitgekeerd door ondernemers. Erg fijn voor je medewerkers, maar een behoorlijke financiële last voor jou.
 • Zomermaanden:
  In veel sectoren is de zomer een periode van verminderde activiteit. Toeristische bedrijven kunnen weliswaar bloeien, maar andere sectoren kunnen te maken krijgen met verminderde omzet, bijvoorbeeld doordat klanten op vakantie zijn. Dit kan leiden tot cashflow-uitdagingen.
 • Openstaande facturen:
  Facturen die te laat worden betaald vormen het hele jaar door een uitdaging voor ondernemers. De uitdaging is echter nog groter wanneer je in de dure maanden moet wachten op je geld. Het is van groot belang om dit te voorkomen. Zorg voor een strak debiteurenbeheer. Als een betaling te laat is, reageer dan snel door herinneringen te sturen en contact op te nemen met je klant.

Factoring is dé oplossing!

Zit jij middenin een dure maand? En wil je je geen zorgen maken over onbetaalde facturen? Factoring kan jou uit de brand helpen. Jouw facturen worden dan direct aan je uitbetaald. Je hebt dus meteen geld tot je beschikking dat je kunt gebruiken om de dure maanden te overbruggen. Tevens wordt het debiteurenbeheer overgenomen door de factoringmaatschappij. Je kunt je richten op hetgeen dat echt belangrijk is: Jouw onderneming!

Wil jij ook niet langer wachten op de betaling van jouw facturen?

Bij o2Factoring helpen wij jou om de dure maanden goed door te komen. Wij zorgen voor een directe uitbetaling van jouw facturen, wat direct een gunstig effect heeft op je liquiditeit. Je kiest er zelf voor welke facturen je laat voorfinancieren en welke niet. Zit je in een dure maand? Dien dan je facturen bij ons in. Is de dure maand weer achter de rug? Verstuur dan weer zelf je facturen. Je zit nergens aan vast. Je kunt onze dienstverlening zelfs uitproberen met één factuur. Ben je nieuwsgierig wat wij voor je kunnen betekenen?