4.5/5 uit 64 reviews
Facturen

Factuur eisen: wat moet er op een factuur staan?

10 januari 2023

De factuur eisen in Nederland

Als ondernemer ontkom je er niet aan. Het opstellen van je facturen. Niet het leukste klusje, maar het hoort er nu eenmaal bij. Het opstellen van een factuur hoeft niet ingewikkeld te zijn. Wel zijn er een aantal zaken waar je op moet letten. Zo moeten jouw facturen voldoen aan een aantal wettelijke factuur eisen in Nederland.

Deze elementen zijn wettelijk verplicht:

  1. Je bedrijfsnaam
  2. De Bedrijfsnaam van je klant
  3. Je eigen adres
  4. Het adres van je klant. Let er hierbij op dat je geen postbusadressen mag gebruiken
  5. Je BTW-nummer
  6. Je KVK-nummer
  7. De datum waarop de factuur verstuurd is
  8. Een factuurnummer. Let erop dat dit nummer uniek en opeenvolgend is
  9. Een omschrijving van de diensten of goederen
  10. De hoeveelheid goederen of diensten die zijn geleverd
  11. De datum waarop de goederen of diensten zijn geleverd, of de datum van een vooruitbetaling
  12. Het bedrag dat je rekent exclusief BTW
  13. Het BTW tarief wat je in rekening brengt
  14. Het BTW bedrag
  15. Je Bankrekeningnummer (wettelijk niet verplicht maar wel een aanrader)

Factuur eisen van de belastingdienst

In sommige gevallen gelden er andere regels voor het opstellen van je facturen. Op de website van de belastingdienst staan alle uitzonderingen vermeld. Hier kan je gemakkelijk achterhalen of deze uitzonderingen van toepassing zijn bij jouw onderneming.

Zorg dat er van te voren duidelijke afspraken zijn gemaakt.
Zorg dat afspraken goed op papier staan. Als er ooit problemen ontstaan omtrent een factuur kan je hier altijd op terugvallen.

Nog een paar tips voor het opstellen van een factuur

Dagelijks zien wij hier heel veel facturen voorbij komen. Hier hebben wij zelf het nodige van opgestoken. Deze tips delen we graag met je!

Je factuur is een visitekaartje

Een nette en overzichtelijke factuur is een goed visitekaartje voor je bedrijf. Zorg ervoor dat jouw factuur aansluit bij jouw huisstijl. Het is aan te raden om te werken met een template. Dan hebben al je facturen dezelfde uitstraling. Zorg ervoor dat je logo goed opvalt, maar hou het verder rustig.

Zorg voor een duidelijke opmaak van je factuur

Een financiële administratie moet jouw factuur zonder moeite kunnen invoeren in hun systeem. Zorg daarom voor een overzichtelijke opbouw van je factuur. Het moet voor je klant direct duidelijk zijn welk bedrag hij moet betalen, aan wie en waarom.

Voorbeeld factuur

Lever alles goed aan

Je wilt natuurlijk dat je facturen zo snel mogelijk betaald worden. Hier kan je zelf ook een steentje aan bijdragen. Lever bijvoorbeeld je facturen aan zoals je opdrachtgever deze wenst te ontvangen. Denk bijvoorbeeld aan het toevoegen van een bijlage, zoals een urenstaat of orderbevestiging.

Verstuur je factuur direct na afronding van de opdracht

Heb je de dienst of de producten geleverd? Stuur dan zo snel mogelijk een factuur. De opdracht ligt dan nog vers in het geheugen bij jou en je klant. Je maakt zo minder fouten en het zorgt voor minder onduidelijkheden bij je klant. Zorg ervoor dat de factuur in ieder geval voor de 15e van de volgende maand is opgesteld.