4.5/5 uit 64 reviews
Financiële termen

Kredietwaardigheid

05 mei 2023

Wat is kredietwaardigheid?

Kredietwaardigheid verwijst naar het vermogen van een bedrijf om zijn financiële verplichtingen na te komen. Het is een cruciale factor voor banken en andere kredietverstrekkers bij het bepalen van de kans op terugbetaling van een lening of krediet. Een van de belangrijkste voorwaarden om gebruik te kunnen maken van factoring is de kredietwaardigheid van je debiteuren.

Wanneer is een bedrijf kredietwaardig?

Een bedrijf wordt beschouwd als kredietwaardig als het in staat is om zijn financiële verplichtingen op tijd na te komen en een goede kredietgeschiedenis heeft. Kortom, er wordt gekeken of jouw opdrachtgever in staat is om jouw factuur te voldoen. Dit wordt beoordeeld aan de hand van verschillende financiële indicatoren, zoals winstgevendheid, liquiditeit, solvabiliteit en kasstroom. Hoe beter een bedrijf presteert op deze gebieden, hoe groter de kans dat het als kredietwaardig wordt beschouwd. Voor een factoringbedrijf is het van belang dat jouw debiteur aan zijn of haar financiële verplichtingen kan voldoen. Aangezien de debiteur degene is die de factoringmaatschappij betaald.

Waarom is kredietwaardigheid belangrijk?

Kredietwaardigheid is belangrijk omdat het een indicatie is van de financiële stabiliteit en betrouwbaarheid van een bedrijf. Voor kredietverstrekkers is het van vitaal belang om de kredietwaardigheid van een bedrijf te kennen voordat ze bereid zijn om krediet te verlenen. Bovendien kan het voor bedrijven die krediet nodig hebben om te groeien en uit te breiden, moeilijker zijn om financiering te krijgen als hun kredietwaardigheid lager is.

Een kredietverzekering

Kredietwaardigheid wordt gecontroleerd door verschillende elementen. Om een goede check uit te voeren heb je (inzicht in) veel gegevens nodig, zoals jaarverslagen en de betalingsgeschiedenis van je debiteur. Met deze reden hebben wij ervoor gekozen om gebruik te maken van een kredietverzekeraar. Een kredietverzekeraar is een specialist en zij gebruiken handige tools waardoor ze veel informatie tot hun beschikking hebben. Een bijkomend voordeel van onze kredietverzekering is dat wij het faillissementsrisico voor onze klanten kunnen afdekken.

Hoe check je de kredietwaardigheid van je klanten?

Er zijn verschillende manieren om de kredietwaardigheid van een klant te controleren. Dit doe je door de financiële gegevens van het bedrijf te onderzoeken, zoals jaarrekeningen, kredietrapporten en betalingsgeschiedenis. Er zijn ook verschillende kredietbeoordelingsbureaus die bedrijven kunnen helpen bij het beoordelen van de kredietwaardigheid van hun klanten. Het is belangrijk om deze informatie regelmatig te controleren, vooral als het gaat om nieuwe klanten of grote orders.

Als je zelf op onderzoek uit gaat naar de kredietwaardigheid van je klant kunnen we je een paar tips meegeven:

  • Op de website van de KVK is het mogelijk om (tegen betaling) jaarverslagen van je debiteur te downloaden.
  • Ook op het eerste oog kun je een beeld vormen van de financiële situatie van jouw debiteur. Ziet het kantoor er netjes en verzorgd uit? Een net kantoor geeft meer vertrouwen dan bijvoorbeeld een rommelig kamertje aan huis. Ondanks dat dit niets hoeft te zeggen is het wel belangrijk om mee te nemen in je onderzoek, omdat het je algemene beeld over je klant vergroot.
  • Als het mogelijk is kun je altijd (op een subtiele manier) op zoek gaan naar andere klanten van je debiteur. Misschien is er toevallig iemand uit je netwerk? Het is altijd goed om de ervaring van anderen te horen. Denk hierbij ook aan het internet. Afhankelijk van de branche waarin jij je bevindt zijn er vele review pagina's. Neem dan ook even de tijd om te zien of jouw klant te vinden is op het wereldwijde web.

Geen zorgen over kredietwaardigheid met factoring

Factoring kan een oplossing bieden voor bedrijven die zich zorgen maken over de kredietwaardigheid van hun klanten. Dit wordt namelijk door de factoringmaatschappij gecheckt. Wanneer de kredietwaardigheid van je klanten in orde is, dan kun je je factuur verkopen aan de factoringmaatschappij. De factoringmaatschappij schiet vervolgens het factuurbedrag voor en neemt het risico op te late, of niet-betaling op zich. Hierdoor kun je snel toegang krijgen tot je werkkapitaal en hoef je je minder zorgen te maken over de kredietwaardigheid van je klanten

Probeer ons uit met één factuur!

Bij o2Factoring werken wij samen met kredietverzekeraars die de kredietwaardigheid van je klanten kunnen controleren. Zo weet je direct of je zaken doet met betrouwbare klanten. Wij bieden een zeer flexibele dienstverlening. Je kunt zelf kiezen welke facturen je laat voorfinancieren en welke niet. Je kunt onze dienstverlening al uitproberen met één factuur. Wil jij de kredietwaardigheid van je klanten laten checken en je factuur laten voorfinancieren? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag verder.