4.5/5 uit 64 reviews
Financiële termen

Liquide middelen

10 mei 2024

Wat zijn liquide middelen?

Liquide middelen zijn het bedrag dat een bedrijf op de bankrekening heeft staan of in kas heeft. Als debiteuren jou betalen, nemen de liquide middelen toe. Wanneer je zelf rekeningen betaalt, nemen liquide middelen weer af. Liquide middelen zijn op de balans altijd terug te vinden op de debetzijde. Het is dan ook de reden dat veel bedrijven trachten deze balanspost op orde te houden.

Voorbeelden van liquide middelen

  • Zakelijk bankrekening
  • Zakelijke spaarrekening
  • Creditcard
  • Kas
  • Rekening van pin of kassasoftware

Waarvoor gebruiken we liquide middelen?

Liquide middelen worden voor heel wat zaken ingezet. Simpel gezegd: liquide middelen helpen om betalingen te verrichten. Als je de liquide middelen van je bedrijf inzichtelijk hebt, weet je welke bezittingen je contant kunt maken. In de regel is de aankoop van grond- en hulpstoffen het belangrijkste. Een liquide middel kun je voor bijna elke aankoop inzetten. In essentie komen liquide middelen neer op elke vorm van sterk liquide activa.

Wat zijn sterk liquide activa?

Sterk liquide activa zijn kapitaal wat al in geldelijke vorm aanwezig is of in 1 a 2 dagen in geld kan worden omgezet. Het geld in kas is een liquide middel, maar ook het geld op de bankrekening is een liquide middel. Afhankelijk van de onderneming en de boekhouder is ook een cheque, een wissel en het geld op de spaarrekening een liquide middel. Dit is dan ook de reden dat bijna iedereen altijd als eerste kijkt naar deze balanspost. Het geeft namelijk een goede indicatie van het vermogen van het bedrijf om zijn schulden op korte termijn te betalen.

De term liquide is ontwikkeld uit het Latijnse woord liquidus wat: 'vloeibaar of helder’ betekent.

Waar vinden we liquide middelen terug op de balans?

Liquide middelen vind je terug op de balans, aan de debetzijde. Ze staan genoemd onder de vlottende activa. Dat is ook logisch: het geld in de kas kan per dag verschillen. Daarom heeft het ook de naam liquide – dit geld is dus altijd in beweging.

Drie redenen waarom liquide middelen belangrijk zijn

  1. Op de eerste plaats draagt het bij aan de nachtrust van de ondernemer. Wanneer de liquiditeit in een onderneming onder druk staat dan kan dit zorgen voor stress en onrust.
  2. Daarnaast geldt dat de bank bij de aanvraag voor een lening naar de liquiditeit zal kijken. Dat betekent niet meteen dat ze de lening niet zullen verstrekken, omdat je momenteel wat minder liquide bent. Het betekent wel dat ze meer aandacht zullen hebben voor de omzet, de orderportefeuille en het betalingsgedrag van debiteuren.
  3. En de derde reden is dat leveranciers, bij een grote opdracht, naar de liquiditeit kunnen vragen. Zo willen ze zeker zijn dat ze niet achteraf teveel risico lopen.
Je kan zelf de liquiditeit van je bedrijf verhogen door te letten op strak debiteurenbeheer en ervoor te zorgen dat je altijd toekomstige kasstromen te gelde kunt maken

Tips voor een gezonde liquide balans

Tip 1 – Neem de balans met een korreltje zout.

Heb je een mooi bedrag op de balanspost staan? Dat is absoluut een pluspunt, maar betekent niet dat er geen enkel probleem kan zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat een balans altijd een momentopname is. Bij het interpreteren van een balans is dat een wijsheid die je niet uit het oog mag verliezen. Veel geld in kas bij het afsluiten van het boekjaar betekent niet per se dat dit geld ook nu nog steeds aanwezig is. Met een creatieve boekhouder aan boord is het geen kunst om deze balanspost een beetje op te smukken. Neem hem dus voor wat hij waard is: met een korreltje zout.

Tip 2 – Liquide middelen zijn belangrijk voor korte termijn schulden

Een organisatie met een goede liquiditeit is in staat om alle schulden op korte termijn (dat is een jaar) te betalen met het geld in kas. Hier niet voldoende geld op hebben staan is niet per se een groot probleem, maar kan er wel uitzien als een probleem. Mogelijke investeerders, zakenrelaties en iedereen die er belang bij heeft kan op deze manier een negatief beeld over jouw onderneming ontwikkelen. Om die reden is het wel degelijk van belang om voldoende geld in kas te hebben ook al zegt dat misschien niet alles over de echte financiële positie.

Tip 3 – De rol van factoring

Heb je op korte termijn behoefte aan een boost in liquide middelen? Dan is factoring een leuke oplossing om de balanspost in direct weer op orde te krijgen. In essentie is factoring debiteurenfinanciering. Het betekent dat je als ondernemer een gespecialiseerde onderneming inschakelt om ervoor te zorgen dat je facturen direct omgezet worden in liquiditeit.

Jouw balans ziet er een stuk beter uit en de cashflow verbetert sterk.