4.5/5 uit 64 reviews
Financiële termen

Solvabiliteit

22 december 2022

Is jouw bedrijf goed bestand tegen financiële tegenslagen? Jouw solvabiliteit geeft hier inzicht in. Dit is een financiële ratio die de financiële gezondheid en stabiliteit van jouw bedrijf meet. Solvabiliteit wordt meestal uitgedrukt als een verhouding of percentage. Het is een handige waarde om in de gaten te houden. Op deze manier weet je wanneer het goed gaat met je onderneming en wanneer er verbetering nodig is.

Wat houdt solvabiliteit in?

Solvabiliteit is de verhouding tussen het eigen vermogen en het vreemd vermogen. Het geeft aan of je genoeg geld over hebt om aan al je financiële verplichtingen te voldoen. Het eigen vermogen is het geld dat het eigendom van een bedrijf is. Dit is het verschil tussen de bezittingen en de schulden. Vreemd vermogen is het geld dat een bedrijf heeft geleend van externe bronnen, zoals banken, obligatiehouders of andere crediteuren.

Waarom is een goede solvabiliteit belangrijk?

Een goede solvabiliteit is belangrijk om verschillende redenen:

  1. Vermogen om schulden af te lossen: Een bedrijf met goede solvabiliteit heeft voldoende financiële middelen en activa om zijn schulden af te lossen.

  2. Investeerdersvertrouwen: Investeerders, waaronder aandeelhouders, zijn vaak geïnteresseerd in de solvabiliteit van een bedrijf. Een gezonde solvabiliteitspositie kan het vertrouwen van investeerders vergroten en de aandelenkoers van het bedrijf ondersteunen.
  3. Toegang voor financiering: Bedrijven met een goede solvabiliteit hebben meestal gemakkelijker toegang tot financiering.

  4. Weerstand tegen economische tegenvallers: In tijden van economische neergang, recessie of financiële crisis zijn bedrijven met een goede solvabiliteit beter gepositioneerd om te overleven en zich aan te passen.

Zo bereken jij je solvabiliteit

Je solvabiliteit kun je berekenen door het eigen vermogen te delen door het totaal vermogen en dan keer 100%. Een rekenvoorbeeld:

  • Het eigen vermogen bedraagt €400.000.
  • Het totaal vermogen bedraagt €800.000.
  • Eigen vermogen / Totaal vermogen: €400.000 / €800.000 = 0,50 x 100% = 50%

In dit voorbeeld bedraagt de solvabiliteit 50%. Dit betekent dat iedere euro bestaat uit 50 cent eigen geld.

Wat is een goed solvabiliteitsratio?

Een goed solvabiliteitspercentage varieert afhankelijk van de industrie, het bedrijfstype en andere factoren, maar over het algemeen wordt een solvabiliteitspercentage van 30% tot 40% als gezond beschouwd. Een solvabiliteitspercentage van 30% tot 40% betekent dat het bedrijf een redelijke hoeveelheid eigen vermogen heeft om zijn verplichtingen te dekken. Een hoger percentage duidt op een sterker financieel fundament, terwijl een lager percentage kan wijzen op een grotere afhankelijkheid van vreemd vermogen, wat risicovoller kan zijn.

Is een slechte solvabiliteit nadelig voor het aanvragen van financiering?

Een slechte solvabiliteit kan nadelig zijn bij het aanvragen van een financiering. Banken, investeerders en kredietverstrekkers beoordelen de financiële gezondheid van een bedrijf voordat ze beslissen of ze bereid zijn om financiering te verstrekken. Een lage solvabiliteit, wat betekent dat een bedrijf een hoog niveau van vreemd vermogen heeft in verhouding tot het eigen vermogen, kan een negatieve invloed hebben op het vermogen van het bedrijf om financiering te verkrijgen.

Zo verbeter jij je solvabiliteit

Er zijn verschillende manieren om je solvabiliteit te verhogen. Hierbij een aantal tips:
Probeer je eigen vermogen te verhogen door winst te behouden, aandelen te verkopen of investeerders aan te trekken.
Zorg voor een efficiënt werkkapitaalbeheer, bijvoorbeeld door het optimaliseren van je voorraden.
Kijk kritisch naar je investeringen om overmatige schulden te voorkomen.
Zorg voor verschillende inkomstenstromen. Dit kan de financiële stabiliteit van je bedrijf vergroten en het risico verminderen.

Heb je al aan factoring gedacht?

Wil jij je solvabiliteit verhogen? Denk dan ook eens aan factoring. Factoring is een financiële dienst waarbij je jouw openstaande facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij in ruil voor directe betaling. Hierdoor ontvang je onmiddellijk geld in plaats van te wachten op betalingen van klanten. Deze extra liquiditeit kan worden gebruikt om schulden af te lossen of om het eigen vermogen van het bedrijf te versterken. Wanneer je gebruikmaakt van factoring hoef je minder of geen leningen af te sluiten. Dit vermindert de schuldenlast en verbetert de verhouding tussen eigen vermogen en vreemd vermogen, wat de solvabiliteit verhoogt.

Probeer ons al uit met één factuur!

Factoring is een krachtig instrument om de solvabiliteit van je bedrijf te versterken. Het vergroot je financiële flexibiliteit en zorgt voor een financieel gezonde toekomst voor je bedrijf. Nieuwsgierig geworden wat o2Factoring voor jouw solvabiliteit kan betekenen? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte aan via onze website. Je kunt onze dienstverlening al uitproberen vanaf één factuur.