4.5/5 uit 64 reviews
Ondernemen

Groeit je bedrijf te snel? Wij hebben de oplossing!

01 februari 2024

Je bedrijf groeit te snel. Veel ondernemers hebben juist als doel hun onderneming snel door te laten groeien, maar kan je bedrijf ook te snel groeien? Er zijn verschillende valkuilen voor snelgroeiende ondernemingen. In dit artikel geven we inzicht in deze valkuilen en tips hoe je dit kan aanpakken!

Met het stellen van doelstellingen voor het nieuwjaar is een veelvoorkomende voor veel bedrijven: groei. Ondernemingen hebben de ambitie om door te groeien, uit te breiden en om uiteindelijk natuurlijk meer winst te behalen. Vooral startende bedrijven kunnen met een vliegende start soms flink in te knel komen. De groei gaat dan simpelweg te snel en de ondernemer kan dit niet bijbenen. Je onderneming groeit te hard, maar waar kan je dit aan merken?

De belangrijkste tip bij een overvloed aan werk is het beheer van een goede planning. Plan tijd in voor je huidige klanten en om nieuw personeel aan te nemen. Laat je onderneming beheerst groeien en als dit betekent dat je tegen een klant ”nee” moet zeggen dan hoort dit er ook bij. Bij een goede uitleg zal de klant ook dankbaar zijn dat jij eerlijk bent geweest.

Tips voor als jouw bedrijf te snel groeit

Bij de start van een bedrijf dat te snel groeit merk je dat de opdrachten binnenstromen, maar er zijn simpelweg te weinig mensen om de opdrachten te vervullen. Vaak resulteert dit in overvolle agenda’s. Er wordt met man en macht naar nieuw personeel gezocht, maar nieuw personeel moet ingewerkt worden. Ook dit kost tijd, en laat tijd dit net hetgeen zijn waar je tekort aankomt.

Overvolle agenda’s zorgen er ook voor dat er minder tijd over is voor je bestaande klanten. Bestaande klanten krijgen ”last” van jouw drukte en raken hierdoor steeds minder tevreden. Je komt hierdoor in een lastig pakket terecht. Wij geven je tips voor als jouw bedrijf te snel groeit.

1. Neem niet te snel nieuw personeel aan

Het is verleidelijk om nieuw personeel aan te nemen. Op deze manier verdeel je de werkdruk en kan je meer werk aannemen. Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat nieuw personeel niet alleen ingewerkt moet worden, maar ook een grote kostenpost is voor je onderneming. Tijdens een snelle groei kan het lijken alsof je meer personeel nodig hebt dan daadwerkelijk het geval is. Dit komt doordat je met veel nieuwe collega’s werkt die nog niet optimaal ingewerkt zijn en je bedrijfsprocessen waarschijnlijk ook nog niet volledig geoptimaliseerd zijn. Voorkom dat je straks met te veel collega’s bent en wees zorgvuldig in het aannemen van nieuw personeel.

2. Let op je cashflow

Een snelle groei betekent vaak veel opdrachten en daar horen facturen bij. Op het moment dat je facturenstroom groeit merk je dat het tijdrovender wordt om de administratie op orde te houden. Facturen opmaken, tijdig uitsturen, controleren of betalingen zijn ontvangen en natuurlijk het debiteurenbeheer. Al deze zaken zijn belangrijk om je cashflow op gang te houden, dus ondanks dat de administratie misschien niet de leukste taak van ondernemen is, is het wel een belangrijke.

Groeien je leveranciers met je mee?

Groei betekent in veel gevallen ook een grotere afname bij je leveranciers. Blijf er scherp op dat je leveranciers jouw groei aankunnen. Een goede forecast helpt hierbij. Daarnaast is het ook belangrijk om erop te letten dat je betaalt naar waarde. Een grotere inkoop betekent namelijk in veel gevallen ook een goede onderhandelingspositie voor een lagere prijs.

Let op je eigen rol binnen jouw bedrijf

Waar je eerst volledig meedraait binnen je organisatie zul je merken dat met de groei van het bedrijf ook jouw rol verandert. Het is belangrijk om er scherp op te blijven dat je niet alles zelf wilt blijven doen, maar je moet durven om het werk uit handen te geven. Hierdoor kan jij zelf de focus houden op hetgeen waar jij het beste in bent.

Kijk naar alternatieve financieringsoplossingen

Om je bedrijf door te laten groeien heb je geld nodig. Vaak heb je niet genoeg eigen kapitaal, dus zul je naar financieringen moeten kijken om de groei van je bedrijf te bekostigen. In de wereld van financieringen zijn er meerdere wegen die naar Rome leiden. Inmiddels is de klassieke banklening niet meer de enige vorm van financiering die in de markt is te vinden. Alternatieve financiering heeft een opmars gemaakt en is anno 2024 niet meer weg te denken uit het financieringslandschap.

Denk bijvoorbeeld aan factoring

Factoring is een alternatieve vorm van financiering waarbij jouw facturen binnen 24 uur worden uitbetaald. Hierbij neemt o2Factoring de betalingstermijn die jij hebt afgesproken met je klant over. Door gebruik te maken van factoring blijft jouw cashflow doorstromen. Daarnaast biedt factoring meer voordelen. Wist je bijvoorbeeld dat ook het debiteurenbeheer ook uit handen wordt genomen en het faillissementsrisico verzekerd wordt?

Neem gerust contact met ons op als je meer over factoring wilt weten.