4.5/5 uit 64 reviews
Debiteurenbeheer & administratie

3 Tips om je factuur sneller betaald te krijgen

09 januari 2023

Als ondernemer heb je rekeningen om te betalen, maar aan de andere kant heb je ook betalingen te ontvangen. Je bent bij de te ontvangen betalingen afhankelijk van de betalingstermijn van je klant. Daarnaast is het dan nog maar de vraag of je klant wel op tijd betaald. Die onzekerheid is vervelend, want jij hebt dat geld nodig om door te groeien. Wil je niet meer wachten en je factuur sneller betaald krijgen? Lees hier drie tips.

Factuur te laat betaald?

Veel ondernemers krijgen wel een keer te maken met het probleem dat de te betalen facturen eerder voldaan moeten worden dan dat de betaling van de te ontvangen facturen binnenkomt. Hierdoor kom je in een zogenaamde financiële spagaat terecht. Je hebt een buffer nodig om de facturen te kunnen voldoen, maar niet iedere ondernemer beschikt over een reservepotje. Het is dan zaak dat je openstaande factuur sneller betaald wordt. De volgende drie tips helpen om jouw factuur snel betaald te krijgen.

1. Bel na of je factuur in goede orde ontvangen is

Het nabellen van een factuur kan veel miscommunicatie voorkomen. Ten eerste controleer je of een factuur bij de juiste persoon is aangekomen. Ten tweede controleer je of de factuur volgens de eisen van je klant is opgesteld. Je voorkomt hiermee dat je achteraf te horen krijgt dat je factuur in .PDF had moeten opmaken of dat je de urenstaat had moeten toevoegen. Dit zijn veel voorkomende en onnodige vertragingen in de betaling van facturen.

2. Monitor je openstaande facturen

Het is belangrijk om bij te houden wanneer je een betaling van een factuur verwacht. Is de betaling niet op de afgesproken datum binnen? Dan is het belangrijk om direct actie te ondernemen en het debiteurenbeheer te starten. Hoe later je start met het debiteurenbeheer, hoe langer het duurt voordat jouw factuur betaald wordt. Om snel betaald te krijgen is het dus belangrijk om direct met het debiteurenbeheer te starten.

3. Stuur je factuur op tijd de deur uit

Een heel voor de hand liggende tip, maar ook eentje waarbij het vaak fout gaat. Als ondernemer heb je het vaak druk en geen tijd om een factuurtje op te maken. Het is natuurlijk wel zo dat als jij je factuur een week later verstuurd de factuur ook een week later uitbetaald wordt. Daarnaast kan je klant ook denken ''oh, er is geen haast bij.. ik kreeg die factuur ook pas twee weken later''. En zo belandt jouw factuur op de stapel ''komt wel''. Dat is vervelend op het moment dat je dat geld opeens toch snel nodig hebt. Oftewel wil jij dat je factuur sneller betaald wordt, stuur je factuur dan op tijd de deur uit.

Liever een betalingstermijn van 24 uur?

Factoring is een product waarbij MKB'ers en ZZP'ers facturen kunnen laten voorfinancieren. Ongeacht de betalingstermijn worden facturen binnen 24 uur uitbetaald. Je bent hierdoor niet afhankelijk van de betalingstermijn van je opdrachtgever en kan je focussen op het belangrijkste, namelijk het ondernemen. O2Factoring neemt daarnaast het debiteurenbeheer uit handen en verzekerd het risico tegen faillissement.

Wil jij dat jouw factuur sneller betaald wordt? Neem contact met ons op voor de mogelijkheden die factoring biedt.