4.5/5 uit 64 reviews
Ondernemen

Zo los jij je cashflow problemen in 4 stappen op

07 mei 2024

Cashflow is de geldstroom die in en uit je onderneming vloeit. Het geeft het verschil tussen de inkomsten en uitgaven van je onderneming aan. Je cashflow is een goede indicator voor hoe jij als bedrijf presteert. Heb je problemen met je cashflow? Wij geven je een stappenplan hoe je je cashflow problemen weer kan verhelpen.

Cashflow verbeteren

Een goede cashflow is belangrijk voor de financiële gezondheid van je onderneming. Kan jouw cashflow wel wat verbetering gebruiken? We hebben een stappenplan van 4 stappen gemaakt die jij kan volgen om je huidige cashflow te verbeteren.

Stap 1: Verkort je betalingstermijn

Het verkorten van je betalingstermijn zorgt ervoor dat je eerder toegang krijgt tot je geld. Dit is bevorderlijk voor de doorstroom van je gelden en daarmee ook direct bevorderlijk voor je cashflow. Houd er rekening mee dat niet iedere debiteur zomaar akkoord gaat met de verkorting van een betalingstermijn. In veel gevallen nemen debiteuren in de algemene voorwaarden of in de offerte de betalingstermijn mee en heb je hier al voor getekend. Wil je dit aanpassen? Dan zal je dit in een nieuwe afspraak vast moeten leggen.

Stap 2: Effectief debiteurenbeheer

Hoe sneller je toegang hebt tot je geld, hoe beter dit is voor je cashflow. Effectief debiteurenbeheer draagt hier een steentje aan bij. Als jij niet op tijd begint met het uitvoeren van het debiteurenbeheer dan zorg je er zelf voor dat de factuur later aan je uitbetaald wordt. Dat is zonde! Zorg ervoor dat je óp het debiteurenbeheer zit en voer je debiteurenbeheer volgens een vooraf opgesteld schema. Zo zorg je ervoor dat je geen steekjes laat vallen en bouw je ook direct een dossier op. Mocht je uiteindelijk bij een incassobureau terecht komen dan heb je dit dossier nodig voor de overdracht.

Stap 3: Maak gebruik van de juiste financiering

Ook het afsluiten van een financiering biedt een oplossing voor cashflowproblemen. Het is hierbij belangrijk dat je op zoek gaat naar de juiste financiering. Waar wil je de financiering voor gebruiken? Welke voorwaarden passen het beste bij je onderneming? Dit zijn o.a. vragen die je jezelf kunt stellen om tot een juiste financiering te komen.

Factoring is een mooie financieringsvorm om je cashflow te verbeteren. Doordat je facturen door gebruik te maken van factoring direct worden uitbetaald, heeft jouw onderneming direct toegang tot liquide middelen die weer bevorderlijk zijn voor jouw cashflow.

Stap 4: Voorspel je inkomsten en uitgaven

Een goede voorspelling van je inkomsten en uitgaven is een onderdeel van je forecast. Dit is belangrijk omdat een goede voorbereiding op de toekomst eigenlijk al het halve werk is. Je weet in grote lijnen wat je te wachten staat, waardoor het gemakkelijker wordt om in te spelen op zwaardere periodes.

Waar komen cashflow problemen vandaan?

Cashflow problemen ontstaan als er teveel geld uit een onderneming stroomt, en er in verhouding te weinig geld binnenkomt. Als een bedrijf hierdoor niet meer aan zijn of haar financiële verplichtingen kan voldoen, gaat dit een probleem vormen. Hierdoor is het goed om in te spelen op beginnende cashflow problemen, zodat je dit probleem zo snel mogelijk tackled.