4.5/5 uit 64 reviews
Financiering

Voorfinanciering BTW

08 juni 2023

Voorfinancieren van btw

Soms moet je al btw betalen aan de belastingdienst, terwijl jouw facturen nog niet betaald zijn door je klanten. Je moet het btw bedrag dan voorfinancieren. Dit is erg vervelend voor ondernemers. Het kan leiden tot een cashflow tekort. Zeker voor startende ondernemers is dit een uitdaging. Om de impact van het voorfinancieren van btw te beperken zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen.

Btw betalen

Als ondernemer ben je verplicht om btw (belasting over toegevoegde waarde) te betalen aan de Belastingdienst. Btw is een indirecte belasting die wordt geheven op goederen en diensten die je als ondernemer levert. Elk kwartaal moet je btw-aangifte doen bij de belastingdienst. In deze aangifte geef je aan hoeveel btw je hebt ontvangen van je klanten en hoeveel btw je hebt betaald aan je leveranciers. Het verschil tussen de ontvangen en betaalde btw resulteert in een te betalen bedrag aan de Belastingdienst of in sommige gevallen een teruggave. Het bedrag dien je binnen de gestelde termijn over te maken aan de Belastingdienst. Het is belangrijk dat je op tijd betaalt, om boetes en rentekosten te voorkomen. Wij geven je graag een aantal tips die je helpen bij je btw-afdracht.

Tips voor het voorfinancieren van jouw btw

Het is belangrijk om de btw op tijd te betalen aan de Belastingdienst. Een uitstel van betaling is meestal niet mogelijk. Een te late betaling kan verschillende gevolgen hebben, denk hierbij aan een boete, invorderingsmaatregelen of het verlies van fiscale voordelen. Je wilt dit te allen tijde voorkomen. Zorg ervoor dat je geld tot je beschikking hebt om de btw te kunnen betalen. Wij geven een aantal tips hoe je dit handig kunt aanpakken.

1. Slim factureren

Door gebruik te maken van een slimme planning kun je de btw-afdracht met 3 maanden uitstellen. Houd bij de facturering rekening met de btw-aangifteperiode. Als je bijvoorbeeld aan het begin van het kwartaal een factuur verstuurt, heb je meer tijd voordat je de btw moet afdragen.

Een voorbeeld:

Normale planning:

  • Factuurdatum: 30 juni (einde van het kwartaal)
  • Btw-afdracht: in de aangifte van hetzelfde kwartaal

Slimme planning:

  • Gewijzigde factuurdatum: 1 juli (begin van het nieuwe kwartaal)
  • Gewijzigde btw-afdracht: in de aangifte van het volgende kwartaal

Vergeet niet om de geldende belastingregels te volgen. Je bent bijvoorbeeld verplicht om de factuur uiterlijk op de vijftiende dag van de volgende maand op te stellen (na het leveren van de goederen of diensten). Je kunt de factuurdatum dus niet eindeloos verschuiven.

2. Liquiditeitsplanning

Maak een gedetailleerde liquiditeitsplanning waarin je rekening houdt met de btw-verplichtingen die je verwacht te hebben. Zo kun je beter anticiperen op de betalingen en ervoor zorgen dat je voldoende middelen beschikbaar hebt om de btw te kunnen betalen.

3. Reserveer geld voor de btw

Houd bij het ontvangen van betalingen van je klanten rekening met de btw die je verschuldigd bent. Zet een deel van deze betalingen opzij op een aparte rekening, zodat je de btw kunt betalen wanneer het verschuldigd is.

4. Externe financiering

Overweeg externe financieringsopties, zoals een kortlopende lening, om de btw te kunnen betalen. Bespreek de mogelijkheden met je bank of financiële instelling om te zien welke opties het beste bij je bedrijf passen.

5. Btw terugvragen

Heeft jouw klant jouw factuur niet betaald? Dan kun je de btw terugvragen bij de Belastingdienst. Om in aanmerking te komen voor btw-teruggave, moet je kunnen aantonen dat je alle nodige stappen hebt ondernomen om de betaling te innen. Dit kan onder andere het versturen van herinneringen en aanmaningen omvatten, het aantonen van communicatie met de klant over de openstaande factuur, en het eventueel inschakelen van een incassobureau. Nadat je de oninbare vordering hebt gemeld, zal de Belastingdienst beoordelen of je in aanmerking komt voor btw-teruggave. Als dit het geval is, wordt het bedrag aan btw dat aan de oninbare vordering is gekoppeld, terugbetaald.

6. Maak gebruik van factoring

Overweeg factoring als financieringsoptie. Factoringmaatschappijen kunnen je helpen bij het verkrijgen van directe financiering door je openstaande facturen over te nemen. Hierdoor krijg je eerder beschikking over het geld dat je nodig hebt om de btw te betalen.

o2Factoring biedt een uitkomst bij het voorfinancieren van btw

We begrijpen dat het voorfinancieren van btw een uitdaging kan zijn, vooral als je te maken hebt met fluctuerende cashflows. Met o2Factoring krijg je direct toegang tot het geld dat vastzit in je openstaande facturen. Ons proces is snel en eenvoudig. Na het indienen van je facturen, zorgen wij voor een directe uitbetaling. Dit stelt je in staat om je btw onmiddellijk te betalen, zonder te hoeven wachten op klantbetalingen.

Maak je geen zorgen meer over het voorfinancieren van je btw. Schakel o2Factoring in en concentreer je op de groei en het succes van je bedrijf. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we je kunnen helpen bij het stroomlijnen van je financiële processen en het versterken van je cashflow.