4.5/5 uit 64 reviews
Financiële termen

Werkkapitaal verbeteren

10 juli 2024

3 factoren die je werkkapitaal beïnvloeden

Heb je een tekort aan werkkapitaal? Dan is het belangrijk om te weten welke factoren werkkapitaal beïnvloeden. Dit betreft de volgende drie factoren: debiteuren, voorraden en crediteuren.

  1. Debiteuren
    Als het lang duurt voordat een debiteur de factuur betaald, betekent dit ook dat jij lang moet wachten op je geld. En een lange betalingstermijn is niet gunstig als het gaat om werkkapitaal.
  2. Voorraden
    Bij voorraden geldt hetzelfde principe als bij debiteuren. Hoe langer de voorraad in het magazijn staat, hoe langer het duurt voordat je er geld voor ontvangt.
  3. Crediteuren
    Bij crediteuren is het andersom. Hoe langer het duurt voordat jij een crediteur betaald, hoe langer jij beschikking houdt over inzetbaar werkkapitaal.

Zelf je werkkapitaal verbeteren

Nu we weten welke factoren er invloed hebben op het werkkapitaal zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het werkkapitaal te verbeteren.

1. Verbeter je debiteurenbeheer

Bekijk waar jij snel winst kunt behalen op basis van onderstaande punten:

  • Betalen jouw klanten facturen op tijd?
  • Binnen hoeveel dagen worden jouw facturen gemiddeld betaald?
  • Heb je vaak te maken met facturen die niet betaald worden?

Aan de hand van deze antwoorden kun je concluderen of er mogelijke verbeterpunten zijn. Stel dat maar een kwart van jouw facturen op tijd betaald worden. Dan kun je vervolgens analyseren waarom jouw facturen zo vaak te laat betaald worden.

2. Voorraadcontrole

Controleer en beheer je voorraad zorgvuldig. Waak ervoor dat je niet teveel voorraad opbouwt. Zorg ervoor dat vraag en aanbod goed op elkaar aansluiten.

3. Verleng je betalingstermijn

Voor bestaande samenwerkingen is het lastig om de betalingstermijn ineens te verlengen. Je kunt in eerste instantie proberen om dit in overleg te doen, maar het is ook begrijpelijk dat de wederpartij hier niet blij mee zal zijn. Bij nieuwe partijen of opdrachtgevers kun je er wel voor kiezen om een langere betalingstermijn te hanteren.

Erg tevreden! Ze denken goed mee voor eventuele oplossingen en zorgen er voor dat je cashflow weer gezond en constant wordt zoals het hoort. Echt een aanrader!

Werkkapitaal laten financieren?

Zie je geen mogelijkheden om zelf je werkkapitaal te verbeteren? Factoring kan je een antwoord bieden. Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen binnen 24 uur uitbetaald, ongeacht de betalingstermijn die jij met je debiteur hebt afgesproken. O2Factoring neemt daarbij het debiteurenbeheer over van de in behandeling genomen facturen. En daarnaast wordt ook het faillissementsrisico verzekerd.

Wil je meer informatie over factoring ontvangen? Neem dan gerust contact met ons op of vraag direct een vrijblijvende offerte aan.