4.6/5 uit 66 reviews
Financiering

Werkkapitaalfinanciering

11 oktober 2024
Werkkapitaal verbeteren
Igor
Igor
Directie

Waarom heb je werkkapitaalfinanciering nodig?

Werkkapitaalfinanciering is belangrijk omdat het bedrijven in staat stelt om hun dagelijkse bedrijfsactiviteiten te financieren en hun groei te ondersteunen. Bedrijven hebben vaak behoefte aan werkkapitaal om nieuwe voorraden te kopen, te investeren in marketing of om de salarissen van werknemers te betalen. Het hebben van voldoende werkkapitaal kan het verschil maken tussen het succes en falen van een onderneming.

Hoe financier jij je werkkapitaal?

Een van de belangrijkste aspecten van zakendoen is het hebben van voldoende werkkapitaal. Kort gezegd is werkkapitaal het geld dat een bedrijf nodig heeft om te kunnen blijven functioneren. Het is dus essentieel voor de continuïteit van je bedrijf. Er zijn verschillende manieren om werkkapitaal te financieren, zoals:

3 factoren die je werkkapitaal beïnvloeden

Heb je een tekort aan werkkapitaal? Dan is het belangrijk om te weten welke factoren werkkapitaal beïnvloeden. Dit betreft de volgende drie factoren: debiteuren, voorraden en crediteuren.

  1. Debiteuren
    Als het lang duurt voordat een debiteur de factuur betaald, betekent dit ook dat jij lang moet wachten op je geld. En een lange betalingstermijn is niet gunstig als het gaat om werkkapitaal.
  2. Voorraden
    Bij voorraden geldt hetzelfde principe als bij debiteuren. Hoe langer de voorraad in het magazijn staat, hoe langer het duurt voordat je er geld voor ontvangt.
  3. Crediteuren
    Bij crediteuren is het andersom. Hoe langer het duurt voordat jij een crediteur betaald, hoe langer jij beschikking houdt over inzetbaar werkkapitaal.

Werkkapitaal uit externe financieringsvormen

Er zijn verschillende manieren om werkkapitaal uit externe financieringsvormen te verkrijgen. Elk van deze opties heeft zijn eigen voor- en nadelen en het is belangrijk om de optie te kiezen die het beste past bij de behoeften van je onderneming. Hieronder een aantal voorbeelden van externe financieringsvormen:

  • Kredietlijn:
    Een kredietlijn is een soort lening waarbij een bank of kredietverstrekker een bepaald bedrag ter beschikking stelt aan een bedrijf. Dit bedrag kan vervolgens worden gebruikt om werkkapitaal te financieren. De ondernemer betaalt rente over het opgenomen bedrag en kan het op elk moment terugbetalen of opnieuw opnemen. Dit is handig als je tijdelijk extra geld nodig hebt, bijvoorbeeld om een seizoenspiek op te vangen.
  • Factoring:
    Factoring is een financiële dienst waarbij een bedrijf zijn openstaande facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij. De factoringmaatschappij betaalt het factuurbedrag direct uit en neemt vervolgens de zorg voor de facturen over. Je hoeft hierdoor niet meer te wachten tot jouw klant de factuur betaalt. Dit is handig als je veel openstaande facturen hebt en snel geld nodig hebt.
  • Crowdfunding:
    Crowdfunding is een financieringsvorm waarbij meerdere mensen (de 'crowd') gezamenlijk een bedrag investeren in een project of bedrijf. Het bedrijf kan op deze manier werkkapitaal ophalen. In ruil daarvoor krijgen de investeerders bijvoorbeeld aandelen of een rentepercentage. Dit is handig als je een nieuw project wilt starten en geen lening bij de bank wilt afsluiten.
Infographic o2 Factoring watisfactoring 1
Zo werkt factoring

Wat kun je niet financieren met een werkkapitaal financiering?

Niet alle bezittingen van een bedrijf vallen onder het werkkapitaal. Alleen de bezittingen die snel kunnen worden omgezet in geld vallen hieronder. Middelen die niet onder het werkkapitaal vallen zijn:

  • Vaste activa:
    Dit zijn de bezittingen van een bedrijf die voor langere tijd worden gebruikt, zoals gebouwen, machines, voertuigen en inventaris. Deze bezittingen worden niet direct gebruikt in de dagelijkse bedrijfsvoering en vallen daarom niet onder werkkapitaal.
  • Langlopende schulden:
    Dit zijn schulden die niet binnen een jaar terugbetaald hoeven te worden, zoals leningen met een looptijd van langer dan een jaar.
  • Eigen vermogen:
    Dit zijn de middelen die door de eigenaren van het bedrijf zijn ingebracht, zoals het startkapitaal of de opbrengst van de verkoop van aandelen.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen werkkapitaal en andere financiële middelen van je onderneming, omdat dit van invloed kan zijn op de financiële gezondheid en de financiële positie van je bedrijf.

Zelf je werkkapitaal verbeteren

Nu we weten welke factoren er invloed hebben op het werkkapitaal zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het werkkapitaal te verbeteren.

1. Verbeter je debiteurenbeheer

Bekijk waar jij snel winst kunt behalen op basis van onderstaande punten:

  • Betalen jouw klanten facturen op tijd?
  • Binnen hoeveel dagen worden jouw facturen gemiddeld betaald?
  • Heb je vaak te maken met facturen die niet betaald worden?

Aan de hand van deze antwoorden kun je concluderen of er mogelijke verbeterpunten zijn. Stel dat maar een kwart van jouw facturen op tijd betaald worden. Dan kun je vervolgens analyseren waarom jouw facturen zo vaak te laat betaald worden.

2. Voorraadcontrole

Controleer en beheer je voorraad zorgvuldig. Waak ervoor dat je niet teveel voorraad opbouwt. Zorg ervoor dat vraag en aanbod goed op elkaar aansluiten.

3. Verleng je betalingstermijn

Voor bestaande samenwerkingen is het lastig om de betalingstermijn ineens te verlengen. Je kunt in eerste instantie proberen om dit in overleg te doen, maar het is ook begrijpelijk dat de wederpartij hier niet blij mee zal zijn. Bij nieuwe partijen of opdrachtgevers kun je er wel voor kiezen om een langere betalingstermijn te hanteren.

Financier je werkkapitaal met factoring

Wil je je werkkapitaal verhogen en zoek je naar een eenvoudige manier om dit te financieren? Factoring kan de oplossing zijn! Factoring biedt je de mogelijkheid om facturen snel te laten uitbetalen, zodat je direct over liquide middelen beschikt om te investeren in je bedrijf. Kortom, financier je werkkapitaal met factoring en geniet van de voordelen die het met zich meebrengt. Snel, gemakkelijk en zonder zorgen!