4.5/5 uit 64 reviews
Financiering

Werkkapitaalfinanciering

05 mei 2023

Hoe financier jij je werkkapitaal?

Een van de belangrijkste aspecten van zakendoen is het hebben van voldoende werkkapitaal. Kort gezegd is werkkapitaal het geld dat een bedrijf nodig heeft om te kunnen blijven functioneren. Het is dus essentieel voor de continuïteit van je bedrijf. Er zijn verschillende manieren om werkkapitaal te financieren, zoals leningen, kredietlijnen, factoring en crowdfunding. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Wat is werkkapitaal?

Werkkapitaal is het geld dat een bedrijf beschikbaar heeft om zijn dagelijkse bezigheden te kunnen doen, zoals het aanvullen van de voorraden en het betalen van de rekeningen en de salarissen van de medewerkers. Het is het geld dat je nodig hebt om je bedrijf te laten functioneren. Als je bedrijf groeit, dan heb je ook meer werkkapitaal nodig.

Wat is werkkapitaal niet?

Niet alle bezittingen van een bedrijf vallen onder het werkkapitaal. Alleen de bezittingen die snel kunnen worden omgezet in geld vallen hieronder. Middelen die niet onder het werkkapitaal vallen zijn:

  • Vaste activa:
    Dit zijn de bezittingen van een bedrijf die voor langere tijd worden gebruikt, zoals gebouwen, machines, voertuigen en inventaris. Deze bezittingen worden niet direct gebruikt in de dagelijkse bedrijfsvoering en vallen daarom niet onder werkkapitaal.
  • Langlopende schulden:
    Dit zijn schulden die niet binnen een jaar terugbetaald hoeven te worden, zoals leningen met een looptijd van langer dan een jaar.
  • Eigen vermogen:
    Dit zijn de middelen die door de eigenaren van het bedrijf zijn ingebracht, zoals het startkapitaal of de opbrengst van de verkoop van aandelen.

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen werkkapitaal en andere financiële middelen van je onderneming, omdat dit van invloed kan zijn op de financiële gezondheid en de financiële positie van je bedrijf.

Waarom heb je werkkapitaalfinanciering nodig?

Werkkapitaalfinanciering is belangrijk omdat het bedrijven in staat stelt om hun dagelijkse bedrijfsactiviteiten te financieren en hun groei te ondersteunen. Bedrijven hebben vaak behoefte aan werkkapitaal om nieuwe voorraden te kopen, te investeren in marketing of om de salarissen van werknemers te betalen. Het hebben van voldoende werkkapitaal kan het verschil maken tussen het succes en falen van een onderneming.

Wil je weten hoe je zelf je werkkapitaal kunt verbeteren? Lees hier onze tio

Werkkapitaal uit externe financieringsvormen

Er zijn verschillende manieren om werkkapitaal uit externe financieringsvormen te verkrijgen. Elk van deze opties heeft zijn eigen voor- en nadelen en het is belangrijk om de optie te kiezen die het beste past bij de behoeften van je onderneming. Hieronder een aantal voorbeelden van externe financieringsvormen:

  • Kredietlijn:
    Een kredietlijn is een soort lening waarbij een bank of kredietverstrekker een bepaald bedrag ter beschikking stelt aan een bedrijf. Dit bedrag kan vervolgens worden gebruikt om werkkapitaal te financieren. De ondernemer betaalt rente over het opgenomen bedrag en kan het op elk moment terugbetalen of opnieuw opnemen. Dit is handig als je tijdelijk extra geld nodig hebt, bijvoorbeeld om een seizoenspiek op te vangen.
  • Factoring:
    Factoring is een financiële dienst waarbij een bedrijf zijn openstaande facturen verkoopt aan een factoringmaatschappij. De factoringmaatschappij betaalt het factuurbedrag direct uit en neemt vervolgens de zorg voor de facturen over. Je hoeft hierdoor niet meer te wachten tot jouw klant de factuur betaalt. Dit is handig als je veel openstaande facturen hebt en snel geld nodig hebt.
  • Crowdfunding:
    Crowdfunding is een financieringsvorm waarbij meerdere mensen (de 'crowd') gezamenlijk een bedrag investeren in een project of bedrijf. Het bedrijf kan op deze manier werkkapitaal ophalen. In ruil daarvoor krijgen de investeerders bijvoorbeeld aandelen of een rentepercentage. Dit is handig als je een nieuw project wilt starten en geen lening bij de bank wilt afsluiten.

Financier je werkkapitaal met factoring

Wil je je werkkapitaal verhogen en zoek je naar een eenvoudige manier om dit te financieren? Factoring kan de oplossing zijn! Factoring biedt je de mogelijkheid om facturen snel te laten uitbetalen, zodat je direct over liquide middelen beschikt om te investeren in je bedrijf. Kortom, financier je werkkapitaal met factoring en geniet van de voordelen die het met zich meebrengt. Snel, gemakkelijk en zonder zorgen!