Zakelijke lening
Je wilt doorgroeien met je onderneming, investeringen maken, personeel aannemen of misschien wel naar een groter pand verhuizen. Hier heb je financiering voor nodig. Een zakelijke lening is hierbij een mogelijkheid.
Wat is een zakelijke lening?
Met een zakelijke lening ontvang je in één keer het afgesproken geld op je rekening. Dit bedrag betaal je inclusief rente terug over een afgesproken looptijd. Afhankelijk van de gemaakte afgesproken en de gekozen partij betaal je per maand, of per week een vast bedrag terug. Hierdoor wordt jouw openstaande lening steeds een stukje kleiner.
De voordelen van een zakelijke lening
- Doordat je het bedrag in één keer ontvangt is een zakelijke lening zeer geschikt om grote investeringen mee te maken.
- Bepaal zelf de looptijd van je zakelijke lening. Hiermee houd je zelf grip op de periode waarover je moet terugbetalen. Je kan vaak kiezen uit een looptijd van 6 maanden tot 5 jaar.
- Door het grote aanbod van zakelijke leningen kan je op zoek gaan naar een partij en voorwaarden die het beste bij je past.
De nadelen van een zakelijke lening
- Een lening brengt risico's met zich mee. Je committeert je onderneming om over een lange periode een vast bedrag terug te betalen. Hierbij loop je het risico dat als je dit bedrag niet meer kan terugbetalen de financier beslag kan leggen op de hetgeen waarin jij geïnvesteerd hebt.
- Een zakelijke lening is niet geschikt voor starters. De reden hiervoor ligt erin dat je als starter niet aan alle voorwaarden kan voldoen, zoals bijvoorbeeld een minimale omzet en jaarcijfers over een aantal jaar.
- Wil je meer lenen? Houd er rekening mee dat je aanvraag dan weer van vooraf aan begint.
Factoring als alternatief
Een alternatief op een zakelijke lening is factoring. Factoring is een alternatieve financieringsvorm waarbij je facturen direct uitbetaald worden. Het factoring bedrijf neemt de betalingstermijn over en neemt daarbij het debiteurenbeheer en het faillissementsrisico over.
De voordelen ten opzichte van een zakelijke lening is dat je factoring flexibel kan inzetten. Jij bepaalt zelf welke facturen je wel en welke facturen je niet via factoring wilt laten verlopen. Hierbij betaal je ook alleen over de facturen die je laat voorfinancieren. Dit zorgt ervoor dat je zelf de regie behoudt.