Hoe bereken je de cashflow van je bedrijf?
10 januari 2023Simpel gezegd is je cashflow het verschil tussen je inkomende en uitgaande geldstromen. Bij een positief verschil komt er meer geld bij een onderneming binnen dan eruit gaat en bij een negatief verschil gaat er meer geld uit de onderneming dan er binnenkomt. Hoe bereken je de cashflow van je bedrijf?
Cashflow berekenen
Het berekenen van je cashflow doe je door de inkomende geldstromen van de uitgaande geldstromen af te halen. Oftewel:
Cashflow = inkomende geldstroom – uitgaande geldstroom
De som is makkelijk. Wat lastiger is, is om alle inkomende en uitgaande geldstromen bij elkaar te vinden. Het is belangrijk dat je alle geldstromen verzameld, alleen hierdoor kan je een betrouwbare uitkomst krijgen.
Waarom is cashflow belangrijk?
Het is belangrijk om een goed beeld te vormen over je huidige inkomsten en uitgaven, maar ook om een prognose te maken voor de komende periode. Ondernemers hebben te maken met betalingstermijnen, waardoor een planning essentieel is. Stel je hebt facturen die pas over 30 dagen betaald worden, maar je hebt wel rekeningen liggen die direct betaald moeten worden. Je komt terecht in een financiële spagaat. Door je cashflow op gang te houden voorkom je dit.
Tips om je cashflow te verbeteren
- Zorg dat je regelmatig je huidige cashflow berekend en blijf prognoses maken. Zo kan je inspelen op de komende periode en voorkom je een financiële spagaat.
- Probeer betalingstermijnen van klanten en leveranciers gelijk te houden.
- Bespreek met je klanten de mogelijkheden om de betalingstermijn zo kort mogelijk te houden. Mits het mogelijk is dan is (gedeeltelijke) vooraf facturatie een ideale oplossing.
- Maak gebruik van factoring. Door gebruik te maken van factoring worden jouw facturen ongeacht de betalingstermijn van je klant direct uitbetaald.
Cashflow verbeteren met factoring
De directe betaling van je openstaande facturen kan door gebruik te maken van factoring. Hiermee verbeter je direct je cashflow en heb je de mogelijkheid om je inkomende geldstroom naar voren te halen. Het voordeel van factoring is dat je geen schuld aangaat op je balans. Je ontvangt immers je eigen geld, alleen wat eerder dan verwacht. Daarnaast heeft factoring meer voordelen. Zo wordt het debiteurenbeheer ook overgenomen en het faillissementsrisico wordt verzekerd.
Meer weten over factoring? Neem contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.