4.6/5 uit 66 reviews
Financiering

Liquiditeitsproblemen

01 februari 2024
Liquide middelen

Wat zijn liquiditeitsproblemen, en hoe los je ze op?

Liquiditeitsproblemen zijn problemen die veroorzaken dat jij niet op korte termijn aan je betalingsverplichtingen kunt doen. Als je als bedrijf moeite hebt met het betalen van je rekeningen, dan is er sprake van een slechte liquiditeit. Dit hoeft overigens niet altijd te betekenen dat je verlies draait. Wanneer jouw klanten bijvoorbeeld een lange betalingstermijn hanteren, dan kun je al in de problemen komen. Deze problemen kun je oplossen met bijvoorbeeld een kortlopende financiering. In dit artikel gaan we hier verder op in.

Wat is liquiditeit?

Liquiditeit laat zien of je op korte termijn aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen. Kun je als bedrijf aan je kortlopende verplichtingen voldoen? Denk hierbij aan verplichtingen met een looptijd van maximaal één jaar. Dit bepaalt of je liquide bent. Het is van belang dat je voldoende geld tot je beschikking hebt zodat je op korte termijn aan je betalingsverplichting kunt voldoen. Dit gaat om geld dat direct beschikbaar is. Het vermogen dat vastzit in bijvoorbeeld je bedrijfspand of machines wordt hier niet onder gerekend.

Hoe ontstaan liquiditeitsproblemen?

Liquiditeitsproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld door een afnemende omzet of faillissement van een van je klanten. Het kan ook zijn dat een project langer duurt dan verwacht en je dus langer moet wachten op je geld. Je verwacht het misschien niet maar liquiditeitsproblemen kunnen ook ontstaan in een fase van groei. Wanneer je groeit, moet je ook meer kosten maken. Het aantal debiteuren en de voorraad neemt toe. Het duurt enige tijd voordat het geld ook daadwerkelijk binnenkomt. Deze tijd moet je goed kunnen overbruggen.

Welk risico loop je?

Wanneer je niet aan je betalingsverplichtingen kunt voldoen kan dit grote gevolgen hebben. Je kunt je rekeningen of het salaris van je medewerkers niet meer betalen en jouw leveranciers moeten lang wachten op hun geld. Ook al staat jouw bedrijf er goed voor, wanneer je niet liquide bent, kan dit grote gevolgen hebben. In het ergste geval kan het zelfs leiden tot een faillissement.

Zo los jij je liquiditeitsproblemen op

Het kan zomaar gebeuren dat je als ondernemer wordt geconfronteerd met onverwachte uitgaven. Een goede liquiditeit is dan van groot belang. Er zijn verschillende manieren om de liquiditeit te vergroten.

Het is erg vervelend wanneer je als ondernemer kampt met liquiditeitsproblemen. Het kost je steeds meer moeite om de rekeningen op tijd te betalen en je hebt weinig grip op je crediteuren. Je hebt moeite om de maand door te komen. Dit is erg stressvol en kan op de lange termijn ook leiden tot grotere problemen. Gelukkig zijn er verschillende oplossingen voor liquiditeitsproblemen. Je kunt bijvoorbeeld vragen om een uitstel van betaling bij je crediteuren of bij de belastingdienst. Ook zijn er verschillende kredietmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een kortlopende financiering, crowdfunding, het leasen van bedrijfsmiddelen of aan factoring.

Hieronder een aantal opties:

  • Verstuur je factuur op tijd
  • Is het werk afgerond? Stuur dan meteen je factuur. Hoe sneller je deze verstuurt, des te sneller jij je geld ontvangt.
  • Zorg voor een goede voorraad
  • Werp eens een kritische blik op je voorraad. Wanneer je voorraad te groot is dan is dit slecht voor je liquiditeit. Zorg ervoor dat je deze efficiënt inricht. Zijn er verder machines of andere apparaten die je niet (meer) gebruikt? Verkoop deze dan om je liquiditeit te vergroten.
  • Zorg voor een strak debiteurenbeheer
  • Wanneer jouw debiteuren op tijd betalen dan is dit gunstig voor je liquiditeit. Het is erg belangrijk dat je tijd en aandacht besteedt aan het debiteurenbeheer. Maak bijvoorbeeld elke week een paar uur vrij om dit goed te kunnen uitvoeren.

Heb je al aan factoring gedacht?

Kamp je met liquiditeitsproblemen? Denk dan eens aan factoring. Dit is een zeer effectieve manier om je liquiditeit te verbeteren. Bij factoring worden jouw nieuwe facturen direct aan je uitbetaald door de factormaatschappij. Je hoeft niet te wachten op je geld, maar je hebt dit direct tot je beschikking. Je betaalt hiervoor slechts een klein percentage van je factuurbedrag. De factormaatschappij neemt vaak ook het debiteurenbeheer over, zodat je hier geen omkijken meer naar hebt.

Probeer ons uit met één factuur

o2Factoring kan jou helpen met je liquiditeitsproblemen. Wij betalen jouw facturen direct aan je uit. De betalingstermijn wordt hiermee verkort tot 1 dag. Je kunt het vrijgekomen geld meteen gebruiken voor je betalingsverplichtingen. Bij o2Factoring zit je niet vast aan een langdurig contract. Je kunt zelf bepalen welke factuur je laat voorfinancieren en welke niet. Zit je een beetje krap? Dien dan je factuur bij ons in en vergroot direct je liquiditeit. Je kunt onze dienstverlening al uitproberen met één factuur. Nieuwsgierig geworden wat wij voor je kunnen betekenen? Vraag dan geheel vrijblijvend een offerte aan via onze website. Wij helpen je graag verder.