4.5/5 uit 64 reviews
Debiteurenbeheer & administratie

Debiteurenadministratie

28 november 2023

Wat is debiteurenadministratie?

De debiteurenadministratie is het beheer van openstaande vorderingen, ofwel het geld dat je nog moet ontvangen van klanten voor geleverde goederen of diensten. Het is een belangrijk onderdeel van de financiële administratie van een bedrijf. De debiteurenadministratie houdt bij welke klanten geld aan jou verschuldigd zijn, wat de openstaande factuurbedragen zijn, en wanneer de betalingen binnen moeten komen.

Waarom is debiteurenadministratie belangrijk?

Het is erg belangrijk om je debiteurenadministratie goed op orde te hebben. Hierdoor heb je inzicht in de bedragen die nog binnen moeten komen. Het is van belang om snel contact op te nemen met je klanten bij het uitblijven van een betaling. Wanneer je dit goed op orde hebt, kun je ervoor zorgen dat facturen tijdig worden betaald. Door proactief openstaande vorderingen te volgen en betalingsachterstanden aan te pakken, kun je voorkomen dat je geld verliest dat anders mogelijk niet zou worden geïnd.

Tips voor een goede debiteurenadministratie

Het bijhouden van je debiteurenadministratie is erg belangrijk. Maak hier elke week een aantal uur voor vrij. Wanneer je het regelmatig bijhoudt, hoeft het niet veel tijd te kosten en heb je een beter inzicht in je openstaande vorderingen. Hierbij een aantal tips die jou kunnen helpen bij het onderhouden van je debiteurenadministratie:

  1. Duidelijke betalingsvoorwaarden:
    Stuur je factuur direct na het afronden van de werkzaamheden naar je klant. Zorg voor duidelijke en begrijpelijke betalingsvoorwaarden op je facturen, inclusief de vervaldatum, betalingsmethoden en eventuele boetes of rentekosten voor te late betalingen.

  2. Kredietbeoordeling:
    Voer een grondige kredietbeoordeling uit voordat je nieuwe klanten aanneemt. Dit kan helpen bij het identificeren van klanten met een hoog risico op late betalingen.

  3. Opvolging van openstaande vorderingen:
    Hou een strikte controle op openstaande vorderingen en stuur herinneringen zodra de vervaldatum is verstreken. Wees proactief in je communicatie met klanten over betalingsachterstanden. Maar blijf vooral ook beleefd en probeer samen met je klant tot een oplossing te komen, zoals een terugbetaalregeling.

  4. Juridische stappen:
    Als de betaling van de factuur, ondanks bovenstaande stappen, uitblijft, dan kun je overwegen om juridische stappen te ondernemen, zoals het inschakelen van een incassobureau.

Verbeter je werkkapitaal met een goede debiteurenadministratie

Een goede debiteurenadministratie kan aanzienlijk bijdragen aan het verbeteren van je werkkapitaal, wat essentieel is voor de financiële gezondheid van je bedrijf. Met een goed beheerde debiteurenadministratie worden facturen sneller betaald. Dit vergroot je liquiditeit. Bovendien geeft het inzicht in je debiteuren. Je kunt klanten identificeren die een geschiedenis hebben van late of onvolledige betalingen. Dit stelt je in staat om passende maatregelen te hanteren, zoals strengere betalingsvoorwaarden. Wanneer je de debiteurenadministratie goed op orde hebt, kun je beter voorspellen wanneer je betalingen kunt verwachten. Dit helpt bij het plannen van investeringen, uitgaven en groeistrategieën voor je bedrijf.

Meer focus op ondernemen? Besteed je debiteurenadministratie uit

Het voeren van een goede debiteurenadministratie kost veel tijd en aandacht. Als ondernemer wil jij je wellicht liever focussen op andere zaken. Toch is het van groot belang dat de debiteurenadministratie goed op orde is. Je kunt er dan voor kiezen om de debiteurenadministratie over te dragen aan een externe partij zoals een administratiekantoor of een incassobureau. Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in het innen van vorderingen en hebben een professionele aanpak. Op deze manier hou jij meer tijd over, worden jouw facturen sneller betaald en behoud je een goede relatie met je klanten.

Heb je al aan factoring gedacht?

Overweeg je om je debiteurenadministratie over te dragen? Denk dan ook eens aan factoring. Bij o2Factoring zorgen wij niet alleen voor een directe uitbetaling van je facturen, wij nemen ook jouw debiteurenadministratie over. Wij zijn verantwoordelijk voor het innen van jouw vorderingen, zodat jij je kunt concentreren op je kernactiviteiten. Bovendien nemen wij het risico op te late of niet-betaling van je factuur over. Je hoeft je dus geen zorgen meer te maken over wanbetalers. Wil jij je facturen en je debiteurenadministratie overdragen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met ons op. Onze medewerkers helpen je graag verder.