4.5/5 uit 64 reviews
Financiering

De hypotheekrente in 2023

10 maart 2023

Ben je van plan om een huis te kopen dit jaar? Of loopt je rentevaste periode van je hypotheek bijna af? Dan is het een goed idee om je te verdiepen in de ontwikkeling van de hypotheekrente. Gaat de rente stijgen of dalen? En hoe kun je hier het beste op anticiperen? We leggen het graag aan je uit in dit artikel.

Wat is de verwachting voor 2023?

In 2022 is de hypotheekrente behoorlijk gestegen. Inmiddels is er weer een lichte daling ingezet. Wat zegt dit over de hypotheekrente in 2023? Gaat deze stijgen of dalen? Dit is niet gemakkelijk te voorspellen. Een belangrijke graadmeter is de inflatie. De inflatie was in 2022 extreem hoog, maar lijkt zijn piek te hebben bereikt. Met de invoering van het energieplafond zal de inflatie waarschijnlijk nog verder dalen. Met een lagere inflatie daalt meestal ook de hypotheekrente. Echter is er ook nog steeds sprake van veel economische onzekerheid, bijvoorbeeld door de oorlog in Oekraïne en de hoge energieprijzen. Dit zorgt ervoor dat mensen steeds moeilijker kunnen rondkomen en achter gaan lopen met de betaling van hun hypotheek. Om dit risico te dekken kunnen de hypotheekverstrekkers de rente verhogen.

Wat is daarvan het gevolg voor ondernemingen?

Wanneer je gebruikmaakt van een zakelijke hypotheek voor je bedrijfspand heb je ook te maken met hypotheekrente. Het rentetarief bestaat uit een basisrente en een risico-opslag. Dit laatste heeft te maken met de financiële situatie van jouw onderneming. Deze kosten dekken het risico dat je de hypotheek niet kunt betalen af. Hoe beter jouw financiële situatie, des te lager deze kosten zijn. Je kunt ervoor kiezen om de rente een langere tijd vast te zetten. Wanneer de rentestand laag is, is deze optie zeker aan te raden. Bij een hoge rentestand kun je beter kiezen voor een variabele rente. We raden aan om contact op te nemen met een onafhankelijke hypotheekbemiddelaar die jou kan helpen met het maken van de juiste keuze.

Alternatieve financieringen

Zijn er financieringsvormen die geen last hebben van de stand van de hypotheekrente?

Het is lastig te voorspellen wat de hypotheekrente gaat doen in 2023. De rente bepaalt voor een groot gedeelte welk bedrag jij betaalt voor je bedrijfspand. Mocht de rente toch gaan stijgen, dan is het afsluiten van een zakelijke hypotheek wellicht niet het beste idee. Er zijn gelukkig ook nog andere alternatieve manieren om een bedrijfspand te financieren, denk hierbij aan crowdfunding, investeringsmaatschappijen, of het vrijmaken van extra kapitaal door middel van factoring. Wanneer je gebruikmaakt van factoring worden jouw facturen direct uitbetaald, tegen een klein percentage van je factuurbedrag. Op deze manier heb je sneller beschikking tot je geld, wat je bijvoorbeeld kunt gebruiken voor de financiering van je bedrijfspand.

Factoring biedt de oplossing bij liquiditeitsproblemen

Door de huidige economische situatie hebben steeds meer ondernemers problemen met het betalen van de rekeningen. Bepaalde tegenvallers, zoals de inflatie en het stijgen van de hypotheekrente kunnen ervoor zorgen dat je liquiditeit daalt. Opeens heb je niet genoeg geld meer om je vaste lasten en je leveranciers te kunnen betalen. Gelukkig is er een makkelijke oplossing voor dit probleem: Factoring. Je facturen worden door een factoringmaatschappij direct uitbetaald. Jij hoeft niet meer te wachten op je geld of je zorgen te maken over wanbetalers. Je hebt direct beschikking over je geld, wat gunstig is voor je liquiditeit.

Probeer ons al uit met één factuur

De dienstverlening van o2Factoring is zeer transparant en klantvriendelijk. Binnen 24 uur kun je al klant zijn en je facturen indienen. Deze worden dan direct aan je uitbetaald. Je kunt zelf kiezen welke factuur je laat voorfinancieren en welke niet. Je zit dus nergens aan vast. Probeer onze dienstverlening eens vrijblijvend uit met één factuur!