4.5/5 uit 64 reviews
Ondernemen

Renteverhoging

09 januari 2023

Hoe werkt renteverhoging?

Renteverhoging werkt als volgt: de rentetarieven veranderen constant. Hoe hoog de rente is, hangt af van een aantal factoren. Zoals de vraag en het aanbod van krediet. Maar ook de centrale banken hebben invloed op de rentestand. In Europa is dat de Europese Centrale Bank (ECB).
Het doel van de Europese Centrale Bank is prijsstabiliteit, oftewel een inflatie van 2%. Wanneer de inflatie lange tijd hoger of lager is dan die 2% dan kan de ECB ervoor kiezen om de rente te verlagen of te verhogen. Bij een hoge inflatie wordt de rente verhoogd.

Wat is rente?

We zetten eerst een stap terug: wat is rente eigenlijk? Als je geld wenst te lenen bij een bank betaal je hierover rente. Rente is de prijs die je betaalt voor dat geld, nog bovenop de aflossing van het geleende bedrag. Wanneer je een lening afsluit voor je huis, betaal je hypotheekrente en wanneer je als ondernemer nieuwe materialen koopt met een banklening dan betaal je kredietrente. Andersom geldt dit ook. Over je spaargeld ontvang je spaarrente. Jij bent dan degene die het geld uitleent aan de bank.

Wat zijn de gevolgen van het verhogen van de rente?

Een stijgende rente kent de volgende gevolgen:

    • Leningen worden duurder:
      Hoe hoger de rente, des te meer je moet betalen voor een lening. Het wordt hierdoor minder aantrekkelijk om bijvoorbeeld een hypotheek af te sluiten. Dit heeft als gevolg dat de huizenprijzen dalen.
    • Sparen wordt aantrekkelijker:
      Bij een hoge rente kun je meer verdienen aan je spaargeld. Je geld stallen bij een bank is dan gunstiger dan het bijvoorbeeld te beleggen in aandelen of vastgoed. De beleggingsmarkten dalen bij een stijgende rente dan ook vaak in waarde.
    • Toename van geld in de pensioenkas:
      Een hoge rentestand zorgt ervoor dat de pensioenkas groeit. De pensioenpremies dalen en de pensioenfondsen hebben meer geld om uit te keren aan de gepensioneerden.

Hoe verhoudt renteverhoging zich tot de inflatie?

In 2022 is de inflatie behoorlijk gestegen. Dit komt door de oorlog in Oekraïne en de hoge energieprijzen. Omdat de vraag naar veel goederen hoger is dan het aanbod, stijgen de prijzen. De ECB heeft om deze reden de rente in 2022 al een aantal keer verhoogd. Bij een hoge rente geven mensen minder geld uit. Hierdoor daalt ook de vraag naar goederen en diensten waardoor de inflatie daalt.

De verwachting voor 2023

De ontwikkeling van de hypotheekrente is niet gemakkelijk te voorspellen. Om je handvatten te bieden in het anticiperen op de hypotheekrente schreven we een artikel over de hypotheekrente in 2023.

Wat zijn de alternatieven?

Door het stijgen van de rente is het minder aantrekkelijk om een banklening af te sluiten. Alternatieve financieringsvormen zijn dan wellicht aantrekkelijker. Denk hierbij aan crowdfunding, leasen of factoring. Die laatste financieringsvorm is de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Bij Factoring verkoop je je eigen facturen aan een Factoringmaatschappij. Zij betalen het factuurbedrag dan binnen 24 uur aan je uit. Je betaalt hiervoor slechts een klein percentage van het factuurbedrag.

Probeer ons al uit met één factuur!

Nieuwsgierig geworden of factoring ook iets voor jou is? Neem dan eens contact met ons op! Je kunt onze dienstverlening al uitproberen met 1 factuur. Je zit verder nergens aan vast! Waar wacht je nog op?