4.5/5 uit 64 reviews
Factoring

Recourse en non-recourse factoring

11 januari 2024

Er zijn twee verschillende soorten factoring in de markt te vinden. Dit gaat om recourse en non-recourse factoring. In dit artikel leggen wij de betekenis en het verschil tussen deze twee termen uit.

De verschillen tussen factoringmaatschappijen

Er zijn verschillende factoringmaatschappijen in de markt te vinden. Ieder factoringbedrijf hanteert eigen voorwaarden. Hierdoor is het belangrijk om goed te bekijken welke voorwaarden er het beste passen bij jou en je onderneming.

Kredietwaardigheid vs. faillissement debiteuren

Voor alle factoringbedrijven geldt de voorwaarde dat je klanten kredietwaardig zijn. Dit betekent dat je klant in staat moet zijn om zijn of haar facturen te betalen. In veel gevallen wordt dit gecontroleerd door een kredietverzekeraar waarmee het factoringbedrijf samenwerkt. In sommige gevallen verzekert het factoringbedrijf jouw facturen ook via deze kredietverzekeraar. Dit betekent dat als jouw debiteuren failliet gaan je hiervoor verzekerd bent.

Wat is recourse factoring?

Bij recourse factoring zijn jouw facturen niet verzekerd. Dit betekent dat als jouw debiteur om wat voor reden dan ook niet betaalt, jij hier verantwoordelijk voor bent. Dit betekent dat er dus een kans aanwezig is dat je bij een onbetaalde factuur het bedrag aan het factoringbedrijf moet terugbetalen.

Wat is non-recourse factoring?

Bij non-recourse factoring worden jouw facturen verzekerd. Dit betekent dat als je debiteur failliet gaat je hier niet voor verantwoordelijk bent, maar de verzekering dit risico voor je dekt. Deze vorm van factoring biedt je een zekerheid, waardoor jij zorgeloos zaken kan doen met je klant.

Factoring bij o2Factoring

Bij o2Factoring bieden we non-recourse factoring aan. Dit betekent dat jouw facturen verzekerd zijn op het moment dat je klant failliet gaat. Daarnaast neemt o2Factoring ook het debiteurenbeheer uit handen en is het mogelijk om factoring uit te proberen met één factuur.

Heb jij vragen over factoring of wil je factoring eens uitproberen? Neem contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte aan.