Wat is een debiteur?
04 januari 2024Een debiteur is een klant die jou nog geld moet betalen. Jij hebt de factuur al uitgestuurd, maar deze factuur is nog niet betaald. In juridische termen betekent een debiteur ‘schuldenaar’. Want in feite heeft je klant zolang de factuur niet betaald is een schuld bij jou. Zodra de factuur betaald is vervalt de schuld en is je klant geen debiteur meer. Vandaar dat het klusje onbetaalde facturen najagen ook wel het debiteurenbeheer heet.
Op onze website zie je het woord debiteur regelmatig terugkomen. Logisch, want het is een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening. De kredietwaardigheid van jouw debiteur is namelijk één van de belangrijkste voorwaarden om gebruik te maken van factoring.
Het verschil tussen debiteuren en crediteuren
Een crediteur is de tegenligger van een debiteur. Waar een debiteur een schuld heeft bij jou, heb jij een schuld bij de crediteur en waar de juridische betekenis van een debiteur een schuldenaar is, is dit voor een crediteur een schuldeiser. Simpeler gezegd: van een debiteur krijg je geld en een crediteur moet je betalen.
Wat zijn debiteuren op de balans?
Debiteuren hebben een eigen plek op de balans van je onderneming. De debiteuren vallen onder de activa-kant van je balans, oftewel de kant waar de bezittingen van je onderneming weergeven worden. Omdat je van een debiteur nog geld tegoed hebt vallen debiteuren onder de bezittingen kant van je balans.
Wat is een debiteurennummer?
Een debiteurennummer is een nummer dat je toebedeelt aan een debiteur. Dit is vooral relevant voor grotere ondernemingen met veel debiteuren of voor ondernemers die werken met een boekhoudsysteem die gebruikmaakt van debiteurennummers. Debiteurennummers worden vooral gebruikt voor extra overzicht en het gemakkelijker bijhouden van de administratie.
Debiteurenbeheer
Het debiteurenbeheer is van essentieel belang voor je onderneming. Een groot deel van de faillissementen wordt namelijk veroorzaakt door een teveel aan debiteuren of een debiteur die niet betaalt. Het is dus belangrijk om hier bovenop te zitten.
De onderdelen van het debiteurenbeheer bestaan uit het monitoren van het verstrijken van de betalingstermijn van je facturen, het versturen van herinneringen/aanmaningen en het plegen van telefoontjes om de status van je facturen te controleren. Het debiteurenbeheer is een klusje wat je niet moet onderschatten, want er gaat behoorlijk wat tijd in zitten. Helemaal als het aantal facturen toeneemt.
Geef je debiteurenbeheer uit handen
Heb je te weinig tijd om je debiteurenbeheer goed op te volgen of vind je het simpelweg niet leuk om mee bezig te zijn? Geef je debiteurenbeheer dan uit handen. Er zijn veel verschillende manieren waarop je dit kan doen. Je kan bijvoorbeeld kiezen om te werken met een geautomatiseerd boekhoudprogramma. Je voert facturen gemakkelijk in en het systeem houdt bij wanneer je facturen vervallen.
Factoring
Wil je niet alleen geautomatiseerd de vervaldatum van je facturen in de gaten houden? Maak dan gebruik van factoring. Door gebruik te maken van factoring wordt niet alleen de monitoring van jouw facturen geautomatiseerd, ook wordt het debiteurenbeheer voor je uitgevoerd en profiteer je van een directe uitbetaling. Door gebruik te maken van factoring hoef je dus niet meer te wachten op de betalingstermijn van je debiteuren. Je hebt direct beschikking over je geld en dit kan je dus ook direct inzetten om je onderneming door te laten groeien.
Wil je weten of factoring iets voor jou is? Wacht niet langer! Wij helpen je graag verder.