Tijd om te winnen
08 mei 2023Floris von Bönninghausen wil meer tijd winnen voor onderzoek naar Alzheimer. Om dit te verwezenlijken gaat hij zelf het 24-uurs record aanvallen. In de vorige twee delen van dit drieluik behandelden we met Floris de actie en het proces naar zijn ambitieuze doel toe. Vandaag bespreken we de dag zelf.
Voor de fietsers onder ons, Floris moet 24 uur lang gemiddeld op 300 watt fietsen om het record te verbeteren. Dit staat gelijk aan 43 km/h, vergelijkbaar met de snelste man op aarde, Usain Bolt. Dit vraagt natuurlijk veel van je lijf. Je hebt hier een sterk uithoudingsvermogen voor nodig. Daarnaast moet je ook goed voorbereid zijn, zowel mentaal als fysiek. Floris vertelt in het vorige blog: proces meer over hoe hij zich voorbereid, maar hoe ziet hij de dag zelf voor zich? Om het drieluik af te sluiten bespreken we vandaag de dag zelf met Floris en vragen we hoe hij zijn eigen kansen inschat.
Hoe hoop jij dat deze dag zal verlopen?
”Je gaat natuurlijk uit van een perfect foutloze dag. Je stapt op de fiets en 24 uur later stap je, zonder pijn en een wereldrecord rijker, af. Helaas weten we allemaal dat dit niet haalbaar is. Het gaat pijn doen. Het is op momenten niet leuk. Maar zolang het weer goed komt en ik mijn voeding op orde heb, moet het haalbaar zijn dit record te breken. Waarschijnlijk wordt het de zwaarste dag uit mijn leven, maar dat mag. Het wordt misschien ook wel de mooiste dag uit mijn leven.”
Wat is er allemaal nodig om de dag zelf te realiseren?
”We hebben heel veel nodig om dit te realiseren. Niet alleen een locatie en een fiets. Het hele team er omheen die 24 uur lang alles voor mij regelt, een auto die 24 uur achter elkaar achter mij aan gaat, de voeding die ik moet binnenkrijgen, zorgen dat iedereen live kan meekijken, zorgen dat er wordt voldaan aan alle regels. Het wordt een echt circus die dag. Vooral omdat ik niets kan doen, behalve fietsen."
Heb je tijd om pauze te nemen?
”Nee helaas niet. De snelheid ligt zo hoog dat je niet van de fiets af kan. Dit kost gewoon te veel tijd. Hoe hard je ook fietst als ik een half uur van de fiets afstap haal ik de verloren tijd nooit meer in. Ik fiets straks 43 km/h gemiddeld. Een half uur stoppen is 21,5 km minder fietsen. Als ik dit moet inhalen moet ik de rest van de tijd 1 km/h harder fietsen. Dit klinkt niet als veel maar het is bijna 2,5% meer.”
Hoe intensief zal het voor je lichaam zijn om 24 uur lang op de fiets te zitten?
”Dit is echt ongelofelijk zwaar. Überhaupt 24 uur op een fiets is al heel moeilijk, maar om deze snelheid vast te houden, moet ik in een speciale houding zitten. Dit maakt het niet makkelijker om het vol te houden. Het hoge vermogen en de houding samen gaan dit echt heel zwaar maken. Ik verwacht dat ik hier echt een paar weken van moet herstellen.”
Als slotvraag, hoe schat je zelf je kansen in om de recordpoging te verbreken?
”Het breken wordt een moeilijke opgave. Het record staat heel scherp, maar het moet te doen zijn. Alles gaat afhangen van hele kleine marges die ik moet zien te winnen. Op de fiets, met de banden, de houding en zelfs het weer en de luchtdruk hebben invloed. Ik denk dat het kan, maar dan moet wel alles goed gaan.”
Het is duidelijk dat er bij de dag zelf veel bij komt kijken, maar ook het proces er naartoe is een uitdaging op zich. De aankomende maanden zullen wij, Floris en het team, nog druk bezig zijn met alle voorbereidingen voor de dag zelf. Vond je het leuk om een inkijkje in Floris zijn leven te krijgen? Volg ons dan op Instagram en LinkedIn.
Wil jij ook bijdragen aan een wereld zonder dementie? Steun Floris in zijn poging om het wereldrecord te verbreken. Doneer en win meer tijd voor onderzoek naar dementie.
Over de Stichting Alzheimer
Dementie wordt vaak gekoppeld aan een ziekte voor oudere mensen. Maar ook veel jonge mensen krijgen er mee te maken. Voor een betere toekomst voor deze mensen is er nú actie nodig.
Er zijn in de afgelopen jaren al goede stappen gezet in het onderzoek naar dementie, maar er moet natuurlijk ook nog veel gebeuren. Floris zet zich daarom samen met ons in, om ervoor te zorgen dat er meer onderzoek gedaan kan worden.
Sinds 1984 zet Nederland zich in voor mensen met dementie en hun dierbaren. De droom van stichting Alzheimer is een toekomst zonder dementie. Zij geven voorlichting over de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie, bieden ondersteuning en komen op voor betere zorg voor mensen met dementie. Daarnaast werken zij samen met regionale en landelijke zorginstellingen en zamelen geld in voor onder andere wetenschappelijk onderzoek naar dementie.