4.5/5 uit 64 reviews
Time2Win

Time2Win: Tijd voor anderen

01 mei 2023
Amy
Amy
Marketing

Ultra Distance Cyclist Floris von Bönninghausen besluit zijn tijd bewust in te zetten. Waar zijn moeder het besef van tijd steeds verder verliest door Alzheimer, beseft hij meer en meer wat tijd waard is. Hij besteedt zijn tijd slim door te doen wat hij goed kan. Zo brengt hij geld op voor Alzheimer Nederland door het gevestigde fiets record uit te dagen onder de noemer “Time2win”.

Als er bij je moeder van 62 Alzheimer en Lewy Body-dementie vastgesteld wordt, staat je wereld in één keer op zijn kop. De tijd die je nog dacht te hebben samen, verdwijnt onder je voeten vandaan. Wat doe je dan met de tijd die je nog hebt?

Want dan is geld tijd. Tijd voor onderzoek. Tijd voor zijn moeder en andere mensen met dementie. Tijd voor wat écht belangrijk is. Daarom gaat Floris het 24-uurs wereldrecord aanvallen. Met deze actie gaat hij tot het uiterste voor een wereld zonder dementie. Een ambitieuze actie, en de weg ernaartoe is nog lang en kost veel tijd. Dat kan Floris niet alleen. Daarom ondersteunen wij Floris graag bij zijn weg naar de recordpoging toe, zodat hij zich volledig kan focussen op het trainen.

We stelden Floris een aantal vragen om erachter te komen hoe het is om zo’n ambitieus doel na te streven. De komende tijd praat Floris ons bij over bepaalde onderwerpen om ons een kijkje in zijn leven te geven. Om af te trappen spraken we Floris deze week over de actie zelf.

Waar kwam de keuze vandaan om op deze manier geld op te halen voor Alzheimer Nederland?
”De keuze om op deze manier geld op te halen komt uit een gevoel van machteloosheid. Mijn moeder werd gediagnosticeerd met dementie. Hier kan je niets tegen doen, je kan je moeder niet helpen beter te worden. Daardoor besloot ik, tijdens een training, mij hard te maken en in te gaan zetten voor Alzheimer Nederland. Fietsen was al mijn hobby en op die manier wilde ik iets doen wat de wereld wakker schudt. Als je de aandacht wilt trekken voor een inzameling dan moet je iets doen wat gezien wordt. Ik denk dat dit wel gaat opvallen in de sportwereld.”

Heb je eerder een soort gelijke poging gedaan?
”Twee jaar geleden ben ik in drie dagen rond Nederland gefietst. Dit ging eigenlijk heel goed. Afgelopen jaar heb ik een poging gedaan om het 7-daagse wereldrecord te breken. Dit is helaas niet gelukt. Een goede leerschool voor mijn ambitieuze doel nu. Ik weet nu wat ik anders zou moeten doen, zoals het nóg beter voorbereiden en beter testen. Het ging toen mis bij de voeding. Dit is natuurlijk nooit helemaal te voorkomen, maar met professionele begeleiding en meer testen vooraf kan je een hoop dingen uitsluiten. Doordat ik dit nu anders kan aanpakken door de ondersteuning van o2Factoring wordt de kans dat ik het doel van dit jaar ga halen alleen maar groter.”

Wat is momenteel het behaalde 24-uurs wereldrecord dat je wilt overtreffen?
”Momenteel staat het 24-uurs wereldrecord voor de meeste kilometers op 1026 km. Dit is een gigantische afstand in één dag. Het meeste wat ik ooit gedaan heb is 600 km. Dit is natuurlijk wel een groot verschil, maar de omstandigheden veranderen ook. Het is namelijk de bedoeling dat het record wordt gereden op een tijdritfiets en op een gesloten parcours. Hierdoor hoef ik nooit te stoppen en kan ik op een zo hoog mogelijke snelheid het rondje blijven rijden. Met als doel een gemiddelde snelheid van 43 km/h”.

Heeft je moeder door dat je bezig bent met dit ambitieuze doel?
Ja, mijn moeder heeft dat gelukkig nog goed door. Wel heeft ze er steeds meer vragen bij, maar dat is natuurlijk ook niet heel gek. Het is voor veel mensen zonder dementie al iets geks om te begrijpen dat je zo lang op een fiets gaat zitten en dan ook nog met die snelheid. Gelukkig begrijpt ze het wel als ik het aan haar uitleg en voelt ze zich heel erg vereerd dat ik dit voor haar wil doen.”

Welk bedrag wil je minimaal ophalen?
”Mijn meest succesvolle actie had een opbrengst van €25.000 euro. Het lijkt mij een heel mooi streven om dit bedrag te verdubbelen en Alzheimer Nederland te kunnen ondersteunen met €50.000 euro. Met dit soort bedragen kunnen ze ook echt onderzoeken financieren. Voor mijn moeder is het onderzoek te laat, maar misschien kan ik op deze manier andere mensen met dementie nog wel helpen.”

Over de Stichting Alzheimer
Dementie wordt vaak gekoppeld aan een ziekte voor oudere mensen. Maar ook veel jonge mensen krijgen er mee te maken. Voor een betere toekomst voor deze mensen is er nú actie nodig.

Er zijn in de afgelopen jaren al goede stappen gezet in het onderzoek naar dementie, maar er moet natuurlijk ook nog veel gebeuren. Floris zet zich daarom samen met ons in, om ervoor te zorgen dat er meer onderzoek gedaan kan worden.

Sinds 1984 zet Nederland zich in voor mensen met dementie en hun dierbaren. De droom van stichting Alzheimer is een toekomst zonder dementie. Zij geven voorlichting over de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie, bieden ondersteuning en komen op voor betere zorg voor mensen met dementie. Daarnaast werken zij samen met regionale en landelijke zorginstellingen en zamelen geld in voor onder andere wetenschappelijk onderzoek naar dementie.

Wil jij ook bijdragen aan een wereld zonder dementie? Steun Floris in zijn poging om het wereldrecord te verbreken. Doneer en win meer tijd voor onderzoek naar dementie.

Wil jij op de hoogte blijven van dit project? Volg ons dan op Instagram en LinkedIn.