4.5/5 uit 64 reviews
Ondernemen

Tijd om vakantiegeld uit te betalen

03 april 2024

Binnenkort breekt de maand mei weer aan en dat betekent dat het weer tijd is voor werkgevers om vakantiegeld uit te betalen aan hun werknemers. Vakantiegeld uitbetalen is een jaarlijks terugkerende gebeurtenis waar je als ondernemer misschien niet altijd rekening mee houdt. Het is een flinke kostenpost in de maand mei. Wij als o2Factoring helpen jou als ondernemer daarom graag een eindje op weg.

Vakantiegeld, wat is het?

Als je werkt, heb je naast je vakantiedagen ook recht op vakantiegeld. Dit wordt ook wel vakantiebijslag of vakantietoeslag genoemd. Het vakantiegeld is een extra bedrag dat oorspronkelijk bedoeld is om voor vakantie te gebruiken. Dit komt dus bovenop het normale salaris.

De details van vakantiegeld op een rijtje:

  • Wordt meestal in de maand mei of juni uitbetaald;
  • Meestal 8 procent van het bruto jaarsalaris;
  • Valt onder belastbaar inkomen (en onder loonbelasting).

Wil je je vakantiegeld uitbetalen, maar wacht je op langdurende betalingen van jouw klanten?
Factoring kan de uitkomst zijn!

Vakantiegeld eerder uitbetalen?

Vraagt jouw werknemer aan jou om het vakantiegeld eerder uit te keren? Dan mag jij als werkgever zelf beslissen of je het eerder wil uitbetalen. Zorg er wel altijd voor dat je duidelijke afspraken maakt en zet ze op papier. Zo voorkom je verwarring.

Vakantiegeld later uitbetalen?

Zonder overeenkomst met je werknemer mag je de betaling van je vakantiegeld niet zomaar uitstellen. Natuurlijk zijn er, in overleg met je werknemer, wel wat mogelijkheden. Maar je hebt altijd een schriftelijke toestemming van je werknemer nodig en ook moet dit akkoord in het arbeidscontract worden opgenomen. Regel dit goed, want je werknemer staat in zijn/haar recht als het vakantiegeld te laat wordt uitbetaald. Zo voorkom je dat je werknemer juridische stappen onderneemt.

Vakantiegeld maandelijks uitbetalen, mag dat?

Het korte antwoord op de hierboven gestelde vraag: Ja, dat kan. Logisch dat zo'n relatief hoog bedrag een flinke aanslag is op je liquiditeit, dus misschien is het voor jou als ondernemer fijner om het vakantiegeld in termijnen uit te betalen. Ook kunnen sommige werknemers het fijner vinden, omdat ze dan zelf kunnen kiezen wanneer ze een vakantie boeken of wanneer ze het geld uitgeven. Het is belangrijk dat je deze afspraak samen met je werknemers maakt. Daarnaast moet dit expliciet in het arbeidscontract zijn opgenomen. Verder is het ook een handige keuze als je veel verloop hebt onder je personeel.

Heb je al aan factoring gedacht?

Heb je wel geld om het vakantiegeld uit te betalen? Maar wacht je op de langdurende betalingen van jouw klanten? Factoring kan hiervoor de uitkomst zijn. Factoring betaalt jouw facturen namelijk direct uit, zo hoef jij niet langer te wachten op je geld en kan je je werknemers op tijd blij maken met hun vakantiegeld!