4.5/5 uit 64 reviews
Financiële termen

Verjaren van een vordering

03 januari 2023

Verjaren van een vordering

Elke factuur heeft een verjaringstermijn. Nadat deze termijn is verstreken kun je de betaling van de factuur niet meer afdwingen bij de rechter. Dit wil overigens niet zeggen dat de vordering niet meer bestaat. Er is nog een morele verplichting om de factuur te betalen. Wanneer je klant de factuur alsnog vrijwillig betaalt, hoef je de vordering niet terug te storten. Ook mag je de vordering verrekenen met een schuld aan je klant.

Wanneer is een vordering verjaard?

Na het verlopen van de betalingstermijn van een vordering, gaat de verjaringstermijn in. Hanteer je een betalingstermijn van 30 dagen? Dan start de verjaringstermijn 30 dagen na het versturen van de factuur. Het komt echter regelmatig voor dat de schuldenaar beweert dat hij de factuur nooit heeft gekregen en ook nooit herinneringen of aanmaningen heeft ontvangen. Het is in dit geval lastig te bepalen wanneer de verjaringstermijn precies is gestart.
Je klant moet zelf een beroep doen op de verjaringstermijn. Als hij al eerder een gedeelte heeft betaald, of een uitstel van betaling heeft aangevraagd dan heeft hij hiermee de factuur erkend. Hij mag later dan geen beroep meer doen op verjaring, ook niet als de verjaringstermijn al is verstreken.

Verjaringstermijn vordering

Er zijn verschillende verjaringstermijnen. De meeste vorderingen hebben een verjaringstermijn van vijf jaar. De verjaringstermijn kan oplopen tot 20 jaar.

Verjaringstermijn van twee jaar

Een consumentenkoop heeft een verjaringstermijn van twee jaar. Het gaat dan om de verkoop van een fysiek product tussen een consument en een professionele verkoper. Ook energieschulden hebben een verjaringstermijn van twee jaar.

Verjaringstermijn van vijf jaar

De volgende vorderingen hebben een verjaringstermijn van vijf jaar:

  • Een geldlening
  • Een periodieke betaling (zoals een betaling voor huur)
  • Een terugbetaling (bijvoorbeeld bij een bankoverschrijving naar de verkeerde persoon)

Verjaringstermijn van 20 jaar

Bovenstaande verjaringstermijnen vervallen wanneer de vordering is opgenomen in een vonnis van de rechter. Dan is een verjaringstermijn van 20 jaar van kracht.

Voorbeelden van schulden en hun verjaringstermijn

Wat kan je als schuldeiser tegen verjaring doen?

Wanneer een factuur is verjaard kun je niet veel stappen meer ondernemen. Er zit vaak niets anders op dan de factuur afboeken. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Hou daarom de verjaringstermijn van de factuur in de gaten. Deze termijn kun je namelijk nog verlengen. Dit heet stuiting. Dit doe je door de schuldenaar bewust te maken van het bestaan van de vordering via een aangetekende betalingsherinnering, aanmaning of dagvaarding. Het is van belang dat je kunt aantonen dat je de vordering hebt gestuit. Als je dit niet kunt, dan kan je klant nog steeds aanspraak doen op de verjaringstermijn.

Maak jij je zorgen over te laatbetalers of wanbetalers? Laat je factuur dan voorfinancieren via o2Factoring. Je ontvangt je geld dan direct op je rekening en je hoeft je geen zorgen meer te maken over het debiteurenbeheer en het stuiten van je vordering. o2Factoring neemt dit namelijk voor je over.