4.5/5 uit 64 reviews
Facturen

Wat is een vordering?

10 januari 2023

Een vordering betekent ook wel het aanspraak kunnen maken op iets. Vaak is dit ''iets'' geld en gaat het om een geldvordering. In deze blog focussen we dan ook op een geldvordering.

Betekenis vordering

Een vordering, in dit geval geldvordering, betekent dus dat je aanspraak kan maken op geld. Dit gebeurd vaak door een factuur uit te sturen, oftewel je vordert geld doormiddel van een (openstaande) factuur.

Openstaande vordering

Zodra je een openstaande vordering hebt dan zit jouw geld ''vast'' in de betalingstermijn van je debiteur. Het is hierbij natuurlijk wenselijk dat je openstaande vordering zo snel mogelijk betaald wordt. Zodra je vordering is betaald kan je weer nieuwe investeringen en uitgaven maken, waarmee je jouw bedrijf laat groeien.

5 tips om een vordering snel betaald te krijgen

Er zijn enkele tips waarmee je een vordering sneller betaald krijgt. Wij geven je vandaag de 5 belangrijkste tips om een lang openstaande vordering te voorkomen.

1. Stel een juiste vordering op

Zorg ervoor dat je de vordering juist opstelt. Enerzijds is het belangrijk dat je alle verplichte gegevens op de factuur vermeldt, maar anderzijds is het ook belangrijk dat je alle informatie erop plaatst die jouw debiteur nodig heeft. Vergeet hierbij ook niet de eventuele toevoegingen aan de vordering. Denk hierbij aan een urenstaat of een getekend urenbriefje.

2. Vermeldt een betalingstermijn op de vordering

Vermeldt de afgesproken betalingstermijn of uiterste betaaldatum op de factuur. Houd er rekening mee dat jouw betalingstermijn niet leidend hoeft te zijn op het moment dat jouw debiteur een andere betalingstermijn hanteert. Dit is namelijk vaak andersom, mits je andere duidelijke afspraken hebt gemaakt rondom de betalingstermijn.

3. Bel na of je vordering goed is aangekomen

Dit is een extra stap in het debiteurenbeheer die er voor zorgt dat je vordering niet onnodig blijft haken in het betaalproces. Door op voorhand te controleren of je vordering goed is aangekomen en op de juiste manier is ingediend voorkom je vertraging met discussies over facturen die niet aan zijn gekomen.

4. Onderneem actie zodra de vordering niet betaald is

Start zo snel mogelijk met het debiteurenbeheer als de betalingstermijn van de vordering is verlopen. Iedere dag dat je later start met het debiteurenbeheer is een dag dat je later uitbetaald wordt, zonde!

5. Telefonisch én schriftelijk debiteurenbeheer

Zorg ervoor dat je zowel telefonisch als schriftelijk debiteurenbeheer voert. Dit is belangrijk omdat je enerzijds aan de telefoon meer verhaal kan halen en hierdoor makkelijker betaalafspraken kan maken. Anderzijds wil je afspraken zwart op wit hebben staan voor het geval je vordering onbetaald blijft. Tip: leg de afspraken die je telefonisch met elkaar maakt nog even vast op de mail.

Vordering verkopen

Wil je er zeker van zijn dat je vordering snel betaald wordt? Dan kan je gebruik maken van de dienstverlening factoring. Hierbij verkoop je jouw vordering aan het factoring bedrijf en krijg jij de vordering direct uitbetaald. Het factoring bedrijf wacht op jouw beurt op de uitbetaling van de vordering.

Meer weten of het verkopen van een vordering? Neem contact met ons op.