Geplaatst op: 1 april 2021

Alternatieve financiering voor het mkb ná de NOW-regeling

UPDATE 27-07 Voor de berekening van de zesde NOW tegemoetkoming geldt een maximum van 80% omzetverlies. Dit was voorheen 90% in de 5e NOW periode. De  zesde NOW  loopt van Juli tot eind september 2021.

De NOW

De tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, oftewel de NOW-regeling, is in het leven geroepen om steun te bieden aan werkgevers. Het steunpakket heeft als doel werkgevers te ondersteunen die te kampen hebben met omzetverlies. Na  de 5e NOW periode  is er ook een zesde aanvraagperiode aangekondigd met aangepaste voorwaarden.

Om in aanmerking te komen voor de zesde NOW periode dien je als werkgever o.a. een omzetverlies van minimaal 20% te hebben, gedurende een periode van 3 aaneengesloten maanden. Daarnaast dien je aan meerdere voorwaarden te voldoen en kun je hier allemaal teruglezen.

De tegemoetkoming is gebaseerd op de loonsom van februari 2021. Voor de berekening van de zesde NOW tegemoetkoming geldt een maximum van 80% omzetverlies. Dit was voorheen 90% in de 5e NOW periode. De  zesde NOW  loopt van Juli tot eind september 2021.

Uiteraard is het voorlopig nog de vraag of dit  de definitieve einddatum is? In deze blog gaan we dieper in op de alternatieve financiering voor het mkb na de NOW-regeling.

Cijfers en alternatieve steun

Natuurlijk is het ook afhankelijk van de overheid en wat ze besluiten te gaan doen in de toekomst. Maar wat als dit de einddatum zou zijn? Welke alternatieven blijven over voor het mkb? In januari ’21 gaf het UWV aan meer dan 77.000 aanvragen te hebben toegekend. Om hier een goed beeld van te schetsen: het aantal toegekende aanvragen was in september ‘20 net iets meer dan 63.000 aanvragen. De cijfers zijn gebaseerd op de stand van 4 september 2020 en hebben betrekking op de toegekende aanvragen sinds de start van de regeling op 6 juli 2020.

De meest voor de hand liggende alternatieven zijn andere steunmaatregelen. Je kunt als werkgever ook in aanmerking komen voor een TVL-regeling. De Tegemoetkoming Vaste Lasten MKB helpt o.a. mkb-bedrijven met minimaal 30% omzetverlies bij het betalen van een deel van hun vaste lasten. Voor enkele sectoren gelden aanvullende tegemoetkomingen, zoals de evenementen- en landbouwsector.

Een belangrijk punt om rekening mee te houden is dat je het steunpakket wellicht (deels) moet terugbetalen. Bijvoorbeeld als het werkelijke omzetverlies lager is dan het percentage dat in de voorwaarde staat vermeld. Óf omdat de onderneming weer winstgevend wordt, zoals het geval is bij Auping. De beddengigant had het moeilijk in het 2e kwartaal van 2020, maar inmiddels ziet het bedrijf het weer rooskleurig in.

Alternatieve financiering

Een andere aanvullende maatregel om ondernemers te ondersteunen is de KKC-regeling (Klein Krediet Corona). ‘’Onder de KKC-regeling kunnen ondernemers een lening aanvragen van minimaal € 10.000 tot maximaal € 50.000. De looptijd is maximaal 5 jaar, en de rente bedraagt maximaal 4%.’’ Deze regeling lijkt meer op een traditionele lening, waarbij je ook rente moet betalen.

Daarnaast is er nog alternatieve financiering in de vorm van borgstelling mkb-krediet, ook wel BMKB genoemd. Deze regeling heeft als doel om het voor ondernemers makkelijker te maken om geld te kunnen lenen. De omvang van het borgstellingskrediet is hierbij verhoogd van 50% naar 75%, waarbij financiële instellingen sneller leningen kunnen verstrekken. Leuk feit: dit geldt ook voor (bepaalde) factoringbedrijven die voorfinanciering aanbieden.

Dankzij een BMKB-C accreditatie kan het factoringbedrijf meer risico nemen door facturen te voorfinancieren. Het is op deze manier mogelijk om eerder een factuur aan te nemen, ook een factuur die misschien niet verzekerbaar is door de kredietverzekeraar. Onder de BMKB-C regeling wordt deze factuur gedekt door de overheid waardoor een factoraar deze toch kan voorfinancieren aan het mkb-bedrijf.

Factoring

We kunnen voorzichtig concluderen dat bedrijven, in bepaalde sectoren, het steeds lastiger krijgen. Op basis van de eerdergenoemde cijfers en naar mate de coronacrisis langer aanhoudt. Factoring is in deze situatie een uitkomst, want factoring is immers geen schuld. Factoring is enkel het bedrag waar je recht op hebt dichterbij halen waardoor je niet langer de betalingstermijn hoeft af te wachten. Voor het gebruik van factoring worden wel kosten in rekening gebracht. Dit is de zogenoemde factorfee. Een percentage dat wordt berekend op basis van jouw factuur. Daar staat tegenover dat factoring een flexibele dienstverlening is. Een vorm van krediet die je zelf kunt inschakelen wanneer jouw onderneming het nodig heeft. Op deze manier kun je je cashflow op peil houden. Ook als de steun vanuit de NOW-regeling en TVL wegvalt.

Wil je meer weten over onze dienstverlening? Neem contact met ons op of vraag een vrijblijvende offerte op.

Geschreven door: Susanne de Jong
auteur voor o2factoring
Aangenaam! Mijn naam is Susanne en verantwoordelijk voor de marketing & communicatie bij o2Factoring. Ik krijg veel energie van strategieën uitdenken, content creëren, blogs schrijven... noem maar op. Naast deze toffe werkzaamheden 'bezocht' ik in m'n vrije tijd het liefst concerten en festivals, of ben ik te vinden achter het drumstel.

Probeer ons uit met één factuur!

En krijg binnen 24 uur uitbetaald

    Bedankt voor je aanvraag.

    Zou je deze twee vragen nog even willen invullen?

    Hoe ben je bij ons terecht gekomen?
    Waarom wil je gebruik maken van factoring?
    Ik wil zorgeloos ondernemen