4.5/5 uit 64 reviews
Financiering

Alternatieve financiering voor het MKB

07 mei 2024

Een alternatieve financiering voor het MKB zijn financieringsvormen die niet afkomstig zijn van de bank. In het huidige financieringslandschap is er, naast de traditionele banklening, een ruime keuze aan alternatieve financiers beschikbaar. In deze blog vertellen wij je er meer over.

Wat zijn alternatieve financieringsvormen voor MKB’ers?

Er is een brede keuze aan alternatieve financiers in de markt te vinden. Dit biedt MKB’ers keuze op het moment dat zij op zoek gaan naar een passende financieringsvorm. Door de ruimere keuze heb je als MKB’er de mogelijkheid om opzoek te gaan naar de financiering die het beste bij jouw onderneming aansluit.

Waarom kiezen MKB’ers voor alternatieve financieringsvormen?

We zien steeds vaker dat MKB'ers kiezen voor alternatieve financieringsvormen, omdat de voorwaarden en soms ook pricing beter aansluiten bij hun bedrijf. Verschillende financiers betekent ook dat iedere vorm zijn eigen voor -en nadelen heeft. Dat maakt dat het voor ieder bedrijf anders is welke financieringsvorm het beste aansluit.

Voorbeelden van alternatieve financiering MKB

Om een tipje van de sluier op te lichten geven wij hier een vijftal voorbeelden van alternatieve financiering voor het MKB. Er zijn nog veel meer in de markt te vinden, dus doe hier je voordeel mee als je op zoek bent naar een MKB financiering.

  • Familie en vrienden
    Heb jij familie of vrienden die graag iets willen investeren in jouw onderneming? Dan kan dit een goede vorm van alternatieve financiering zijn. Het is wel belangrijk om, ondanks de warmere banden die je hebt, afspraken duidelijk en zwart op wit te maken. Zo voorkom je misvattingen en eventuele problemen in de toekomst.

  • Subsidies
    Heb je er weleens bij stilgestaan dat er wellicht subsidies zijn waar jouw onderneming gebruik van kan maken? Op de website van de KvK vind je alle subsidies die beschikbaar zijn voor ondernemingen.

  • Microkrediet
    Microkrediet maakt het mogelijk om ook voor kleinere kredieten een financiering af te sluiten.

  • Business angels
    Business angels zijn particuliere investeerders. Vaak zijn het oude ondernemers die graag hun expertise willen delen en hierbij ook willen investeren in interessante ondernemingen. Bij business angels geniet je dus vaak niet alleen van een investering, maar ook van het advies van de business angel.

  • Leasing
    Bij leasing huur je als het ware bedrijfsmiddelen. Hierdoor hoef je niet in één keer een hoog bedrag te betalen, maar betaal je maandelijks het afgesproken leasebedrag. Afhankelijk van de voorwaarden lever je het geleasde product na afloop van het contract weer in of is het uiteindelijk jouw eigendom geworden.

De blijvend groeiende populariteit van factoring

Factoring is ook een alternatieve vorm van financiering. Bij het gebruik van factoring worden jouw facturen direct uitbetaald, ongeacht de betalingstermijn die jij met je klant hebt afgesproken. Factoring is een financieringsvorm die de afgelopen jaren van steeds meer populariteit geniet. Dit komt door de flexibiliteit van factoring, waarbij MKB’ers factoring op afroep kunnen inschakelen. Daarnaast bieden sommige bedrijven meer voordelen, zoals de overname van het debiteurenbeheer en de verzekering van het faillissementsrisico.

Heb je factoring ooit geprobeerd?

Heb jij weleens overwogen om factoring een keertje uit te proberen? Bij o2Factoring is het mogelijk om factoring in te zetten voor één factuur, waardoor het mogelijk is factoring een keertje uit te proberen.


Daarom kiezen MKB’ers steeds vaker voor factoring

Factoring wordt door MKB’ers steeds vaker gekozen door de flexibiliteit en de bijkomende voordelen, zoals de overname van het debiteurenbeheer en de verzekering van het faillissementsrisico. Daarnaast zit je bij o2Factoring niet vast aan langlopende contracten of abonnementskosten. Jij bepaalt zelf welke facturen je wel en welke je niet via factoring laat verlopen, en betaalt ook alleen voor wat je afneemt!

Interesse? Neem contact op voor meer informatie of een vrijblijvende offerte.