4.5/5 uit 64 reviews
Financiering

Bedrijfsgroei financieren

13 maart 2023

Hoe zorg jij dat je bedrijf kan blijven groeien?

Als ondernemer ben je toe aan de volgende stap. Je wil graag groeien, maar je weet niet precies hoe je dit moet aanpakken. Er zijn veel verschillende mogelijkheden, maar welke past bij jouw onderneming? En hoe zorg je ervoor dat je op een gezonde manier groeit? In dit artikel nemen we een aantal opties met je door.

Welke opties heb je?

Je hoeft echt niet direct bij de bank aan te kloppen als je je bedrijfsgroei wil laten financieren. Er zijn nog vele andere opties die je kunt overwegen. Het is belangrijk om je goed te laten informeren over de verschillende alternatieve financieringsvormen. Zodat je een keuze kan maken die goed bij jouw situatie past. Om je op weg te helpen bespreken we een aantal verschillende opties:

  • Crowdfunding:
    Deze vorm van financiering wint aan populariteit. Bij crowdfunding vraag je aan het publiek of ze jou kunnen helpen met het bereiken van je doel. Via een crowdfundingplatform kun je jouw project of idee presenteren. Anderen kunnen jou dan steunen door een kleine investering te doen.
  • Business Angels:
    Business Angels zijn personen die vanuit zakelijk oogpunt investeren in jouw onderneming. Ze worden ook wel particuliere investeerders genoemd. Angels richten zich meestal op innoverende of onderscheidende bedrijven. Een hoog groeipotentieel is vaak een vereiste en bedrijven moeten daarom binnen enkele jaren kunnen doorgroeien naar een hoge omzet en winst. De investeerder heeft meestal voorkeur voor bedrijven uit zijn eigen regio. Dus als je zelf op zoek bent naar een investeerder, maak je de grootste kans om die in je eigen regio te vinden.
  • Factoring:
    Factoring is een zeer aantrekkelijke financieringsvorm voor het MKB. Dit is een financieringsvorm op basis van je debiteuren. De factoringmaatschappij betaalt jouw facturen direct aan je uit. Je hoeft hierdoor niet meer te wachten op de betalingstermijnen van je opdrachtgevers. Je beschikt direct over je geld wat je kunt gebruiken voor de groei van je bedrijf.

Financier je groei met factoring

Steeds meer MKB’ers kiezen ervoor hun bedrijfsgroei te financieren met behulp van factoring. Het voordeel van deze financieringsvorm is dat je geen geld hoeft te lenen, wat je dus ook weer moet terugbetalen met rente. Het geld dat vrijkomt met factoring, is je eigen geld. Je ontvangt je eigen factuurbedrag direct op je rekening. Je betaalt hiervoor slechts een klein percentage van je factuurbedrag. Op deze manier kun jij eenvoudig investeren in de groei van je onderneming.

Een goede cashflow helpt je bedrijf groeien

Wanneer je als bedrijf een groeiambitie hebt, dan is een goede cashflow cruciaal (dit is het verschil tussen het geld dat je ontvangt en het geld dat je uitgeeft binnen een specifieke periode). Je cashflow geeft een goed inzicht in de financiële situatie van je bedrijf. Een gezonde cashflow zorgt voor investeringsruimte. Als ondernemer moet je ervoor zorgen dat er meer geld binnenkomt dan dat er wordt uitgegeven. Echter ben je hiervoor ook afhankelijk van derde partijen.

Wanneer jouw klanten een lange betalingstermijn hanteren, te laat of zelfs helemaal niet betalen, kan dit zorgen voor een gat in je cashflow. Ondernemers gaan dan op zoek naar een financieringsvorm om dit te overbruggen. Een bank is vaak terughoudend wat betreft een financiering van een kleine of startende ondernemer. Factoring biedt dan uitkomst. Omdat er vooral wordt gekeken naar de kredietwaardigheid van je klanten, kunnen ook kleine en startende ondernemingen hiervoor in aanmerking komen. Een factoringmaatschappij ‘koopt’ als het ware jouw facturen en betalen deze direct aan je uit. Op deze manier wordt je cashflow versneld. En dit geeft je de ruimte om je groeiambitie te realiseren.

Hoe werkt factoring?

Factoring werkt heel eenvoudig. Je stelt jouw factuur op zoals je bent gewend. Het enige dat je aanpast is het rekeningnummer. Daarnaast plaats een zogenoemde ‘cessietekst’ op de factuur. Hiermee geef je aan dat de factuur is overgedragen aan de factoringmaatschappij. Zij regelen vervolgens de rest. Jouw factuur wordt binnen 24 uur uitbetaald. Mocht de factuur te laat betaalt worden, dan neemt de factoringmaatschappij ook het debiteurenbeheer voor je over. Jij hebt hier geen omkijken naar en kunt je focussen op hetgeen dat echt belangrijk is: De groei van je onderneming!

Probeer ons al uit met één factuur

O2Factoring kan jouw bedrijf laten groeien. Wij betalen de facturen direct aan je uit, dit draagt bij aan een gunstige cashflow. Bovendien kies je er zelf voor welke factuur je laat voorfinancieren en welke niet. Je kunt onze dienstverlening al uitproberen met één factuur. Via onze website kun je geheel vrijblijvend een offerte aanvragen. Onze professionals helpen je graag je verder.